ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Χάπι Βιασμού: Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκεί η επίδραση;

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους: Το θύμα χάνει τις αισθήσεις του!
23.01.2022
4
'
Χάπι_Βιασμού Istock

Όλοι έχουμε ακούσει για το περιβόητο "χάπι του βιασμού", την ουσία δηλαδή εκείνη που σου χορηγείται παρά τη θέλησή σου και σε κάνει να χάσεις τις αισθήσεις σου και να είσαι πλήρως ανήμπορος να αντισταθείς σε οτιδήποτε.

Το ζήτημα αυτό παραμένει συνεχώς στην επικαιρότητα, καθώς, δυστυχώς, όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά βιασμού και παρενοχλήσεων που καταγγέλονται στη χώρα μας. 

Για την εν λόγω ουσία και τις επιδράσεις της, μίλησε στο Mega, ο γνωστός επιστήμονας, ψυχίατρος - σεξολόγος, Θάνος Ασκητής. 

"Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, πρέπει το ηλεκτρονικό έγκλημα να ελέγχει όποιον παίρνει αυτές τις ουσίες. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και η συνταγογράφηση. 35 χρόνια που δίνω φάρμακα πρέπει να ξέρω την ευθύνη της συνταγής και της υπογραφής μου στον άνθρωπο που τα χορηγώ" αναφέρει ο Θάνος Ασκητής. 

Διαβάστε ακόμηΤι μπορεί να πάθει κάποιος που κακοποιείται σεξουαλικά;

Το χάπι του βιασμού, έχει καταλήξει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στις συγκεντρώσεις για διασκέδαση, αφού ο επίδοξος "βιαστής" ρίχνει την ουσία στο ποτό του θύματος χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί. Το αποτέλεσμα είναι, μέσα σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών από τη λήψη του, το θύμα να χάσει πλήρως τις αισθήσεις του. Ορισμένα συμπτώματα είναι: ψευδαίσθηση ευφορίας, υπνηλία, μειωμένο άγχος, απώλεια αισθήσεων, υποθερμία αλλά και ναυτία.

Εικόνα
istock

Ακόμη ο συνδυασμός αυτού με το αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα! 

"Με το αλκοόλ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ζωής. Μπορεί να χαθεί ο άνθρωπος που θα πάρει υπνωτικό χάπι με αλκοόλ, προκαλεί ανακοπή της καρδιάς", τονίζει ο κ. Ασκητής.

Διάβασε επίσης: Revenge Porn: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται; Οι διάσημες γυναίκες που έπεσαν θύματα του φαινομένου

Η ουσία είναι άοσμη, άχρωμη και άγευστη και υπάρχει τόσο σε μορφή σκόνης όσο και σε υγρή μορφή. Η επήρεια του χαπιού διαρκεί 4 με 6 ώρες, μπορεί ωστόσο να ανιχνευτεί στις τοξικολογικές εξετάσεις ακόμα και κάποιες ημέρες μετά.

Όσον αφορά τις συνέπειες στην ψυχολογία του θύματος, θα λέγαμε πως είναι ανεπανόρθωτες, καθώς το θύμα αδυνατεί να επαναφέρει στη μνήμη του όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίδρασης του χαπιού, αγανακτεί και επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτό του. 

Περιστατικά βιασμών με τη χρήση του εν λόγω χαπιού έχουν σημειωθεί και στη χώρα μας, ενώ το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες εκτάσεις εδώ και χρόνια κυρίως στη Βρετανία. 

Δείτε κι αυτόΠαιδική κακοποίηση: Οι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουν μικροί και μεγάλοι

 

Αγαπημένο