ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γρίπη: Τα 4 tips για να μην κολλήσουμε όταν όλοι είναι άρρωστοι

4 απλά tips για να παραμείνετε υγιείς και να μην κολλήσετε γρίπη!
27.01.2023
1
'
Γρίπη: Τα 4 tips για να μην κολλήσουμε όταν όλοι είναι άρρωστοι istock

Τη φετινή χρονιά υπάρχει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης και, όπως έδειξε επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η κορύφωσή της αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο.

Γρίπη: Συμπτώματα

Εικόνα
γριπη συμπτωματα

Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ
  • ΒΗΧΑ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ
  • ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ
  • ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ
  • ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ
  • ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ
  • ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν, για να προστατευτείτε από τη γρίπη ενώ όλοι γύρω σας είναι άρρωστοι;

Tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Κρατήστε αποστάσεις

Δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με το βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τους κρυωμένους. Επίσης, δεν κάνουμε χειραψίες και αγκαλιές με τους ασθενείς, καθώς το 70% όσων έχουν κολλήσει τη γρίπη, μεταφέρουν τους ιούς στα χέρια τους.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση της άμυνάς μας. Οι ειδικοί εξηγούν πως ένας επαρκής ύπνος διαρκεί 7-9 ώρες και είναι σύμμαχός μας ενάντια στη γρίπη.

Εικόνα
γριπη συμπτωματα

Δείτε επίσης: Μετά από πόσο καιρό υποχωρούν τα συμπτώματα της Long covid;

Αερίστε το χώρο σας

Ο ιός βρίσεκι πρόσφορο έδαφος σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους. Φροντίζουμε λοιπόν να αερίζουμε τους χώρους στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά. Επομένως, αερίστε το σπίτι και το χώρο εργασίας σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Πλύντε συχνά τα χέρια

Μπορεί να το ακούτε συχνά και να μην πιστεύετε ότι είναι τόσο αποτελεσματικό, ωστόσο πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών. Θα πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τρεχούμενο νερό και σαπούνι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή μαντηλάκια καθαρισμού.

Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Όσο πιο συχνά ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ιών από τα χέρια στη μύτη και το στόμα.

Εικόνα
γριπη συμπτωματα

Μάθετε ακόμα: Έχεις πρησμένη κοιλιά από κατακράτηση υγρών; Τα 2+1 tips για να ξεφουσκώσεις!

Αγαπημένο