ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εποχική γρίπη: Πόσο μεταδοτική είναι και ποια είναι τα συμπτώματα της;

Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ για την αποφυγή της:
18.01.2023
1
'
Εποχική γρίπη: Πόσο μεταδοτική είναι και ποια είναι τα συμπτώματα της! iStock

Έντονη έξαρση παρατηρείται στην εποχική γρίπη που έχει παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό και ανοδικές είναι οι τάσεις κυρίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της τελευταίας εβδομάδας.

Η κορύφωση της δεν αργεί και σύμφωνα με του ειδικούς προβλέπεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πότε εμφανίζονται όμως τα πρώτα συμπτώματα της εποχικής γρίπης;

Δύο έως τρεις ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε άρρωστοι έως και επτά ημέρες μετά τη μόλυνση.

Αφού περάσουν τέσσερις έως επτά ημέρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπτωμάτων κανονικά θα αρχίσουν να υποχωρούν, παρόλαυτα το αίσθημα κόπωσης και ο επίμονος βήχας μπορεί να κρατήσουν περισσότερο.

Κατα βάση η γρίπη δεν διαρκεί όσο ένα κρυολόγημα (το οποίο σύμφωνα με το CDC μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 10 ημέρες).

Εικόνα
Εποχική γρίπη: Πόσο μεταδοτική είναι και ποια είναι τα συμπτώματα της!

Μάθε επίσης: Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τη νέα υποπαραλλαγή “Κράκεν”- Γιατί κρίνεται ανησυχητική;

Βέβαια οι ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί είναι αρκετά υποκειμενικοί και η γρίπη μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Τα συμπτώματα διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες, αν και τα άτομα με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και τα βρέφη, είναι πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και είναι πιο μεταδοτικά στην γρίπη.

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, πιθανότατα να εμφανίσουν και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα που υποχωρούν συντομότερα από το χρονικό όριο των τεσσάρων έως επτά ημερών.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η γρίπη;

Οποιοσδήποτε είναι αντιμέτωπος με την γρίπη, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο πριν από κάποιο πιθανό σημάδι μόλυνσης και πέντε έως επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και εάν αισθάνεται πως έχει επανέλθει! Η γρίπη τείνει να είναι πιο μεταδοτική τις πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ για την μεταδοτικότητα της γρίπης:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης μεταφέρονται και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Εικόνα
Εποχική γρίπη: Πόσο μεταδοτική είναι και ποια είναι τα συμπτώματα της!

Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους εντείνει την μεταδοτικότητα της γρίπης! Αναγκαίο για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο, όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ για την αποφυγή της:

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
  • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι.
  • Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ' όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
Εικόνα
Εποχική γρίπη: Πόσο μεταδοτική είναι και ποια είναι τα συμπτώματα της!
  • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.

Διάβασε ακόμα: Κορονοϊός, κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργίες: Ποιες είναι οι κύριες διαφορές τους και πως θα καταλάβετε τι έχετε;

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο