ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Απώλεια μνήμης: Οι 4 βασικοί λόγοι που την προκαλούν

Τι πρέπει να προσέξεις αν έχεις μικρές απώλειες μνήμης!
30.06.2022
1
'
Απώλεια Μνήμης : Οι βασικοί ένοχοι που την προκαλούν thinking

Πολλοί από εμάς θεωρούμε πως η απώλεια μνήμης αφορά μόνο άτομα προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει αφού η απώλεια μνήμης δεν προκαλείται μόνο στα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά απευθύνεται σε όλους.

Μάλιστα μπορεί να προκληθεί από μερικούς καθημερινούς παράγοντες τους οποίους πρέπει να προσέχουμε και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε.

4 βασικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης:

  • Άγχος 

Αν έχετε να κάνετε 100 πράγματα ταυτόχρονα ή δέχεστε πολλές εξωτερικές πιέσεις είναι λογικό να νιώθετε άγχος. Το άγχος όμως αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτή η ορμόνη του στρες μπορεί να επηρεάζει επίσης τον ιππόκαμπο κι άλλα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη. Ομοίως, το άγχος  αντανακλά στο σώμα σας και στον εγκέφαλό σας.

Όταν το επίπεδο άγχους σας είναι υψηλό, δεν μπορείτε να εστιάσετε σε τίποτα και η προσοχή σας θα μειωθεί. Θα νιώθετε ότι έχετε διαταραχή μνήμης, επειδή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε τίποτα.

Εικόνα
stress

Δείτε εδώ: Μεσημεριανός ύπνος: Ποια είναι η ιδανική διάρκεια;

  •  Κατάθλιψη

Έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των γνωστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων μνήμης. Ακόμη κι άτομα που έχουν μόνο ένα ή δύο συμπτώματα μπορεί να έχουν προβλήματα.

Επίσης, το να παλεύετε με την κατάθλιψη από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μελέτη, σχετίζεται με φτωχότερη μνήμη στη μέση ηλικία.

Εικόνα
depression

Διαβάστε ακόμη: Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ύπνος στη ζωή μας;

  •  Είστε στην εμμηνόπαυση

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα της περιεμμηνόπαυσης και της ίδιας της μετάβασης μπορεί να είναι μια μικρή, αλλά σημαντική γνωστική εξασθένηση.

Επιπλέον, η περιεμμηνόπαυση συχνά επιφέρει αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και προβλήματα ύπνου. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη.

  • Ανεπαρκές πρόγραμμμα ύπνου 

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν κοιμάστε αρκετά καλά, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σας. Κατά τη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου, ορισμένες πρωτεΐνες απομακρύνονται από τον εγκέφαλο.

Αλλά αν δεν φτάσετε ποτέ στα στάδια του ύπνου, όπου πιστεύεται ότι λαμβάνουν χώρα αυτές οι δραστηριότητες, ίσως να συσσωρευτούν τοξικές ουσίες στον εγκέφαλο και να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα νεύρα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές διαταραχές ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η υπνική άπνοια, για τις οποίες μπορείτε να λάβετε θεραπεία.

Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορσή σας όλη την ημέρα, κάτι που βοηθά τη μνήμη.

Εικόνα
insomnia
Αγαπημένο