ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

6 ερωτήσεις για τη μάσκα χαλκού

Τι χρειάζεται να ξέρεις για τη καινοτόμο αυτή μάσκα προσώπου.
2
'
maska xalkou

Η ιατρική μάσκα με οξείδιο του χαλκού κυκλοφορεί στην Ελλάδα και οι οδηγίες χρήσης της από το ΕΟΦ είναι συγκεκριμένες.

Πως φτιάχτηκε; 

Είναι μάσκα εμποτισμένη με μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού, η οποία αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες (εταιρεία MedCu). Είχε προηγηθεί 15ετής έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραγωγή ειδικής γάζας εμποτισμένης με οξείδιο του χαλκού για επούλωση τραυμάτων, εγκεκριμένη από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) το 2018. Με την εμφάνιση της πανδημίας αξιοποιήθηκε η (πατενταρισμένη και αδειοδοτημένη) τεχνογνωσία και εφαρμόστηκε με επιτυχία μία νέα ειδική τεχνολογία  εφαρμογής οξειδίου του χαλκού σε μη υφασμάτινο υλικό και το αποτέλεσμα ήταν η καινοτόμος επαναχρησιμοποιούμενη μη υφασμάτινη ιατρική μάσκα προσώπου.

Πως φοριέται; 

Είναι όπως είπαμε επαναχρησιμοποιούμενη και πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα προκειμένου να προστατεύσει το χρήστη από μολυσματικούς παράγοντες, να περιορίσει τη μετάδοση αερομεταφερόμενων μικροοργανισμών και να προστατεύσει από σταγόνες δυνητικά μολυσμένων υγρών κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. 

Από ποιους χρησιμοποιείται; 

Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από Ενήλικες Επαγγελματίες Υγείας και για διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 5 ωρών την ημέρα, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το μεταβολισμό του χαλκού και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Από ποιους δεν πρέπει να χρησιμοποιείται;

 Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μάσκα από άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στο χαλκό, από ασθενείς ή φορείς της νόσου Wilson, από ασθενείς με χολοστατικές παθήσεις ή άλλες ηπατικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με το χαλκό.

Είναι ασφαλής;       

Είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΦ και πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για Ιατρικές Μάσκες Προσώπου Κλάσης Ι Τύπου IIR. Είναι πιστοποιημένη ως προς ΕΝ 14683:2019 + AC:2019 και πλήρως εναρμονισμένη με τα πρότυπα ασφαλείας, σύμφωνα με: Cytotoxicity test (ISO 10993-5:2009), Primary skin irritation test (ISO 10993-10:2010) και Skin sensitization test (ISO 10993-10:2010. Επίσης έχει ελεγχθεί ενδελεχώς από το Γερμανικό Εργαστήριο TUV SUD.

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

Κατά τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας , το άτομο μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό στο δέρμα και τους οφθαλμούς καθώς επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση ή σπανιότερα αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Σε περίπτωση δυσφορίας ή ερεθισμού: H μάσκα αυτή φέρει τη χαρακτηριστική οσμή χαλκού, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Σε περίπτωση ερεθισμού του αναπνευστικού ή του δέρματος, να διακόπτεται η χρήση της μάσκας και δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί το προϊόν. Γενικά  κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτεί αυτός που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει το γιατρό πριν τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας.


 

Αγαπημένο