ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 νέες πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρει ένας ασθενής με άσθμα

Πόσοι Έλληνες πάσχουν από άσθμα και ποιες πύλες παρέχουν την πιο σωστή ενημέρωση για τους ασθνενείς.
3
'

Λένε ότι το άσθμα είναι ένα νόσημα που αυξάνει -κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων- το αίσθημα του φόβου, ακριβώς γιατί ο πάσχων νιώθει ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Ο κάθενας ασθενής, φυσικά, βιώνει διαφορετικά την συμβίωση με το άσθμα του. Οι κρίσεις εμφανίζονται με συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, συριγμός. Εκλυτικοί παράγοντες που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση αποτελούν: εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (ποικίλης κατηγορίας και πάρα πολλών ειδών), ιογενείς ή και μικροβιακές λοιμώξεις, σωματική άσκηση, εισπνεόμενες φαρμακευτικές ουσίες, επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικές εισπνεόμενες ουσίες, ατμοσφαιρικοί ρύποι, άγχος. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) αναλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις, με στόχο να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα το κοινό και κατ’ επέκταση τον ασθενή, για το άσθμα, υπενθυμίζοντας τα εξής:

Η σωστή ενημέρωση παίζει ρόλο κλειδί

Στο myasthma.gr, παρέχονται πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση της νόσου αλλά και απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που απασχολούν τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των Πνευμονολόγων για το βρογχικό άσθμα. Το  επιστημονικό site www.myasthma.gr, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε. Το εν λόγω site για μια 10ετία αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό, τους ασθενείς με άσθμα και τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από άσθμα. Η σελίδα myasthma.gr είναι ανανεωμένη με μοντέρνο και φιλικό σχεδιασμό προς τον χρήστη, να φορτώνει γρήγορα τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμη από smart συσκευές. Έχει ως στόχο να ενημερώσει έγκυρα τον κόσμο για το άσθμα σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση για ιατρικά θέματα στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά διαδικτυακά, έχει κορυφωθεί. Ο ιστότοπος myasthma.gr και η οργάνωση εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, υλοποιούνται με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas του Ομίλου Chiesi, ο οποίος έχει  πιστοποιηθεί ως B-corp, για τις συντεταγμένες με τη βιώσιμη ανάπτυξη  δράσεις του και τον τρόπο τού επιχειρείν.

Υπάρχουν νέες θεραπείες

Αναφερόμενος στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος “Ενημερώσου σωστά για το Άσθμα”, ο Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ,τονίζει ότι «στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και επιστημονικές μελέτες, οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη φυσική πορεία της σοβαρής νόσου. Με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση, ο Πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα συμβουλέψει και θα καθοδηγήσει τον ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά».

Σήμερα, η επιστήμη μας έχει εφοδιάσει με ισχυρά όπλα και γνώση για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Τα νέα αντιασθματικά φάρμακα, οι σύγχρονες και εύχρηστες συσκευές και τα μονοφωνικά αντισώματα (για το σοβαρό μη ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα) έχουν βελτιώσει πολύ τον έλεγχο του άσθματος και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Υπάρχουν Ειδικά Ιατρεία Άσθματος

Σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τόνισε «Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα Ειδικά Ιατρεία Άσθματος σε Νοσοκομεία, που έχουν καταστήσει δυνατή την πρόσβαση και αξιολόγηση ακόμη και σοβαρών ασθματικών, βελτιώνοντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Και Ομάδα Άσθματος

Η Ομάδα Άσθματος είναι μια επιστημονική ομάδα ειδικών Πνευμονολόγων με μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τη φροντίδα ασθενών με σοβαρό άσθμα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

Η σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα έχει γίνει το 2012 από την ομάδα  Άσθματος της ΕΠΕ και ανέδειξε ότι το 8,2% του πληθυσμού των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα).

Και με τον COVID-19 τι ισχύει

Τέλος, η Εύα Φούκα, Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου» τονίζει ότι:  «Σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Σχετικά με τα εμβόλια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση κινδύνου και οφέλους, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για όλους τους ασθενείς με άσθμα, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι γενικά σπάνιες. Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους και ιδιαίτερα στην πολυαιθυλενική γλυκόλη και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει».

Υπενθυμίζουμε ότι ασθενείς με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή από του στόματος κορτκοστεροειδή έχουν ενταχθεί στην Ομάδα Β προτεραιοποίησης του ΕΟΔΥ και ο εμβολιασμός τους έχει ήδη αρχίσει.

Δες και αυτό

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΠΕ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αναφορικά με το άσθμα καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00 ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση (Live Event) στη σελίδα Facebook του myasthma.gr., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος.

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!