ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Nέα Θεραπεία για την Υπνική Άπνοια χωρίς τη χρήση μάσκας

Η μέθοδος που απαλλάσσει τους ασθενείς με υπνική άπνοια από τη χρήση μάσκας.


3
'
upnos istock

Τι είναι η υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι ένα από τις πιο σοβαρές διαταραχές ύπνου που επιβαρύνει εκτός από την ποιότητα του ύπνου και την υγεία του ατόμου που πάσχει. Η υπνική άπνοια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει τουλάχιστον το 5% των ανθρώπων. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν περίπου 22 εκατομμύρια ασθενείς.

Σε ασθενείς με υπνική άπνοια η αναπνοή σταματάει για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κι αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε ώρα ύπνου. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ξυπνούν κουρασμένοι και να έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας κι ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σημαντικά αυξημένος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας

Για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας απαιτείται μελέτη ύπνου σε εξειδικευμένο κέντρου και για την αντιμετώπισή της χρήση ειδικής μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πλέον όμως υπάρχει μία νέα θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή απαλλάσσοντάς τον από την ανάγκη χρήσης μάσκας στον ύπνο. Σχετικά με αυτή μας αλλά και γενικότερα για το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας μας μίλησε ο Ιωάννης Κουτσουρελάκης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. 

Η θεραπεία με την χρήση μάσκας CPAP

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η μάσκα CPAP. Πολλοί όμως ασθενείς δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση της μάσκας CPAP αφήνοντας την υπνική τους άπνοια χωρίς θεραπεία.

Νέα Θεραπεία Inspire χωρίς την χρήση μάσκας

Η θεραπεία Inspire η οποία έχει εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων από το 2014 μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς. Δηλαδή να τους απαλλάξει από τις άπνοιες και το ροχαλητό χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα CPAP.

Εικόνα
inspire

 

Εφαρμόζεται και στην Ελλάδα

Η θεραπεία Inspire εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα. ‘Ενας από τους πρώτους ασθενείς στον οποίον εφαρμόστηκε είχε διαγνωσθεί με υπνική άπνοια πριν πολλά χρόνια αλλά δεν μπορούσε επ’ουδενί να ανεχτεί τη μάσκα CPAP. Ο ασθενής εμφάνιζε τόσο μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που τον εμπόδιζε να εργαστεί.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία Inspire

Η θεραπεία Inspire είναι ελάχιστα επεμβατική και περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός νευροδιεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου. Γίνεται υπό γενική αναισθησία μέσω δύο ή τριών μικρών τομών στο λαιμό και στο στήθος. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να φάει και να μιλήσει κανονικά και ο πόνος είναι ελάχιστος. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο θεράπων ιατρός ενεργοποιεί το νευροδιεγέρτη ένα μήνα περίπου μετά την επέμβαση για να δοθεί χρόνος να επουλωθούν οι μικρές τομές. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο το οποίο ενεργοποιεί το νευροδιεγέρτη της γλώσσας.

Με την θεραπεία Inspire, το νεύρο που κινεί την γλώσσα (υπογλώσσιο νεύρο) διεγείρεται απαλά κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η γλώσσα να χαλαρώσει και να αποφράξει τον αεραγωγό. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να ρέει ανεμπόδιστα προς τους πνεύμονες χωρίς διακοπές στην αναπνοή. Πλέον με τη βοήθεια της θεραπείας Inspire ο ασθενής ξυπνάει ξεκούραστος και δεν νυστάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ροχαλητό και οι άπνοιες του έχουν εξαφανιστεί.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.inspiresleep.gr.

Διάβασε ακόμα: Εμβοές:Tο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αγαπημένο