ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως πέφτουν τα μαλλιά σου; Μάθε που οφείλεται και πως θα το αντιμετωπίσεις

Η τριχόπτωση αποτελεί τον φόβο όλων μας καθώς αφορά την εικόνα μας. Ευτυχώς η εποχική ή περιστασιακή τριχόπτωση αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
3
'
γυναικεία τριχόπτωση αντιμετώπιση istockphoto

Αρχικά, ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους: Το λούσιμο, το βούρτσισμα και το στέγνωμα με πετσέτα δεν δημιουργούν τριχόπτωση. Οι περισσότεροι συνδέουν αυτές τις ενδείξεις με την τριχόπτωση επειδή βλέπουν τρίχες στη βούρτσα τους. Αλλά αυτό δεν είναι η αιτία. Επιπλέον, το πιο αραιό σε συχνότητα λούσιμο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα και φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει την τριχόπτωση», λέει η δερματολόγος Κυριακή Παλτατζίδου.

Τα καπέλα και οι αλογοουρές επίσης δεν προκαλούν τριχόπτωση. «Αν κάνεις μια πολύ σφιχτή αλογοουρά (σε σημείο που να τραβάει τα μάτια σου), αυτό θα μπορούσε να βλάψει τα μαλλιά σου και να οδηγήσει σε σπάσιμο της τρίχας», αναγνωρίζει η δερματολόγος Κυριακή Παλτατζίδου, προσθέτοντας ότι οι σφιχτές κοτσίδες, τα εξτένσιονς και τα πολύ στενά καπέλα που στριμώχνουν μικρές ομάδες τριχοθυλακίων μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. «Αλλά γενικά κάνοντας μια αλογοουρά ή φορώντας ένα καπέλο δεν θα προκαλέσει τριχόπτωση», λέε η ειδικός.

Διάβασε ακόμη: Τριχόπτωση: Ένα πρόβλημα που έχει λύση!

Που οφείλεται η τριχόπτωση

Άντρες και γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους για διαφορετικούς λόγους, που κυμαίνονται από κληρονομικότητα έως κακή διατροφή. «Είναι σπάνιο η απώλεια μαλλιών να προκαλείται από ένα μόνο πράγμα» λέει η ειδικός. Για να κατανοήσεις τις αιτίες, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τη λειτουργία των μαλλιών σου. Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο γεννιούνται και πέφτουν τα κύτταρα του δέρματός σου, τα μαλλιά σου φυτρώνουν, μεγαλώνουν και πέφτουν. Οι άνδρες με υγιή μαλλιά χάνουν από 60 έως 80 τρίχες την ημέρα, ενώ οι γυναίκες περίπου 100.

Οι τύποι της τριχόπτωσης

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες τριχόπτωσης: η περιστασιακή εποχική τριχόπτωση και η χρόνια.

Εικόνα
istockphoto

 

Περιστασιακή τριχόπτωση

Εποχική τριχόπτωση: Εάν βγαίνουν τούφες όταν κάνεις ντους ή παρατηρείς αραίωση κάποιους μήνες του χρόνου, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις εποχική τριχόπτωση. Το φθινόπωρο, μετά την ταλαιπωρία του καλοκαιριού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έκθεσης στον ήλιο, χάνουμε περισσότερες τρίχες απ’ ότι συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Κακή διατροφή: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, βιταμίνης D, ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρου έχουν συνδεθεί με την περιστασιακή τριχόπτωση. Αν και συνήθως δεν είναι η κύρια αιτία της αραίωσης των μαλλιών, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι αλλαγές στη διατροφή σου ή η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να σε βοηθήσουν, αλλά συχνά αποτελούν ένα μόνο μέρος μιας πολύπλευρης λύσης.

Στρεσογόνοι παράγοντες: Οποιοδήποτε συμβάν ασκεί έντονο στρες στο σώμα σου -όπως ο τοκετός, κάποια χειρουργική επέμβαση ή η απότομη απώλεια βάρους- μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, η οποία ξεκινά μερικούς μήνες μετά το συμβάν και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως και 70% των μαλλιών σου.

Φαρμακογενής αλωπεκία: Προκαλείται από φάρμακα όπως τα αντικαρκινικά, τα ρετινοειδή, τα αντισυλληπτικά, τα αντιθυρεοειδικά, η αλλοπουρινόλη, τα σαλικυλικά, η ινδομεθακίνη, η προπανολόλη, οι αμφεταμίνες, η λεβοντόπα.

Μόλις εντοπιστεί ο παράγοντας ενεργοποίησης, η περιστασιακή τριχόπτωση βελτιώνεται πάντα. Ακόμα κι όταν τα μαλλιά πέφτουν σε τούφες, η κατάσταση είναι εντελώς αναστρέψιμη: τα μαλλιά θα μεγαλώσουν ξανά. Απαιτούνται περίπου 6 μήνες για να ξεκινήσει οποιαδήποτε αναγέννηση και επιστροφή στην αρχική κατάσταση και μπορεί να διαρκέσει έως 12 ή 18 μήνες.

Δες κι αυτό: Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να βάφεις τα μαλλιά σου; Η απάντηση θα σε εκπλήξει

Χρόνια τριχόπτωση

Εικόνα
istockphoto

 

Ανδρογενετική αλωπεκία: Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι γενετικά προκαθορισμένη και πολλές φορές οφείλεται σε ορμονικούς λόγους και περιλαμβάνει τους υποδοχείς ανδρογόνων που βρίσκονται στο δερματικό επιθήλιο. Ο κύκλος ζωής των μαλλιών μεταβάλλεται έτσι: η ανάπτυξη των μαλλιών επιταχύνεται, αναπτύσσονται πιο λεπτά έως ότου σταματήσουν να αναπτύσσονται οριστικά.«Στους άνδρες, είναι εμφανές περισσότερο στο μπροστινό μέρος και στα πλαϊνά του τριχωτού της κεφαλής», εξηγεί η δερματολόγος. «Στις γυναίκες, είναι πιο κεντρικά και διάχυτη». Για αυτόν τον τύπο, φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή δερματικών ορμονών ή εμποδίζουν την τριχόπτωση - όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη - λειτουργούν καλά. Αλλά και τα δύο σταματούν απλώς την τριχόπτωση, δεν συμβάλλουν στην αναγέννηση των μαλλιών.

Λοιμώξεις και νοσήματα: Κάποια συστηματικά οργανικά νοσήματα όπως ο λύκος και η ψωρίαση, διαταραχή ορμονών με συνηθέστερες τη θυρεοειδοπάθεια και τη διαταραχή στην έκκριση ανδρογόνων – γυναικείων ορμονών, τοπικά λοιμογόνα όπως λοιμώξεις στο τριχωτό της κεφαλής, aids, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ, φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η γυροειδής αλωπεκία συμβάλλουν στην χρόνια τριχόπτωση. Οι θεραπείες ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων από του στόματος ή τοπική φαρμακευτική αγωγή, φωτοθεραπεία, διατροφικές αλλαγές και διαχείριση του στρες.

Δες ακόμη: Μήπως αυτοί είναι οι λόγοι που τα μαλλιά σου δεν είναι υγιή;

Μπορώ να σταματήσω την τριχόπτωση;

Εικόνα
istockphoto

 

«Η ακριβής εντόπιση του υπεύθυνου αιτίου είναι πολύ σημαντική, διότι η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο. Η σωστή ιατρική διερεύνηση της τριχόπτωσης γίνεται με τη διενέργεια ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων, το είδος των οποίων καθορίζεται από τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης. Η πραγματοποίηση μικροσκοπικής εξέτασης των τριχών και βιοψίας είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία σε αρκετές περιπτώσεις» εξηγεί η δερματολόγος. Ωστόσο αυτό που μπορείς να κάνεις είναι:

Διόρθωσε τη διατροφή σου: Ο ενεργός μεταβολισμός των κυττάρων των τριχοθυλακίων έχει ανάγκη υψηλής παροχής τόσο σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Πρόσθεσε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κρέας κα ψάρια καθώς και κάποια λαχανικά όπως σπανάκι, δημητριακά και φασόλια. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ειδικότερα Ω3, Βιταμίνες Β6 και Β12 καθώς και φυλλικό οξύ. Μάθε επίσης: Οι τροφές που αγαπάνε τα μαλλιά σου

Άλλαξε το σαμπουάν σου: Φρόντισε να χρησιμοποιείς ένα σαμπουάν που να σέβεται το pH της επιδερμίδας και του τριχωτού του κεφαλής, να ενισχύει την πυκνότητα των μαλλιών και να μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από τη ρίζα μέχρι τις άκρες.

Δοκίμασε ειδικά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης: Αυτά περιλαμβάνουν θεραπείες μαλλιών, αμπούλες, σέρουμ και τζελ μέχρι προϊόντα πύκνωσης και συμπληρώματα διατροφής. 

Συμβουλεύσου έναν ειδικό: Εάν αντιμετωπίζεις ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα, απολέπιση ή πόνο, επισκέψου έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψεις τη μόνιμη τριχόπτωση.

Διάβασε περισσότερα: Botox στα μαλλιά; Κι όμως πρέπει να το δοκιμάσεις

Αγαπημένο