ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως πάχυνες λόγω έλλειψης ύπνου; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πώς ο ύπνος σου επηρεάζει τα κιλά σου.
3
'
έρευνα βάρος έλλειψη ύπνου

Είναι απλό: Αν νιώθεις υπνηλία στη δουλειά, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πάρεις έναν ακόμα καφέ και να φας κάτι πρόχειρο αλλά θερμιδοφόρο. Αργότερα, είναι επίσης πιθανό το να μην πας ποτέ για περπάτημα και τελικά να φας στον καναπέ, κάτι που παράγγειλες από έξω. Κάπως έτσι η ημέρα σου θα έχει τελειώσει και θα έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος ξεκινάει ύπουλα και σε παχαίνει. Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ύπνου και Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου Hackensack στο New Jersey, Susan Zafarlotfi λέει σχετικά στο webmd.com: «Όταν πάσχεις από έλλειψη ύπνου και έχεις χαμηλή ενέργεια, τότε είναι πιο πιθανό να φας πατατάκια και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα. Το ''χρέος'' ύπνου είναι σαν το χρέος πιστωτικών καρτών. Αν συσσωρεύεις χρέη πιστωτικής κάρτας, θα πληρώσεις υψηλά επιτόκια ή ο λογαριασμός σου θα κλείσει μέχρι να τα εξοφλήσεις όλα. Εάν συσσωρεύεις πάρα πολύ ''χρέος'' ύπνου, το σώμα σου θα καταρρεύσει».  Το να μην κοιμόμαστε όμως αρκετά, είναι ένα πρόβλημα που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού όλος ο πλανήτης σύμφωνα με έρευνες πάσχει από έλλειψη ύπνου.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την διατροφή σου 

«Σίγουρα αν κοιμάσαι πολύ,  δεν θα χάσεις περισσότερο  βάρος, αλλά αν πάσχεις από έλλειψη ύπνου, που σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι αρκετά ή δεν κάνεις ποιοτικό ύπνο, ο μεταβολισμός σου δεν θα λειτουργήσει σωστά», εξηγεί ο Michael Breus, PhD, συγγραφέας του Beauty Sleepand και Κλινικός Διευθυντής του τμήματος ύπνου του κέντρου υγείας Arrowhead στο Glendale. «Κατά μέσο όρο, χρειαζόμαστε περίπου 7,5 ώρες ποιοτικού ύπνου ανά νύχτα», λέει. «Εάν αυτό είναι κάτι που κάνεις ήδη, η άλλη μισή ώρα δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις για παράδειγμα 10 κιλά, αλλά αν κοιμάσαι πέντε ώρες και αρχίσεις να κοιμάσαι επτά ώρες, τότε θα δεις ότι θα αδυνατίσεις». 

«Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την την δυνατότητά μας να χάσουμε βάρος έχει να κάνει με τις ορμόνες μας», εξηγεί ο Breus. Οι δύο ορμόνες που είναι βασικές σε αυτήν τη διαδικασία είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη. «Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που μας αυξάνει την όρεξη και όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά τότε αυτή η ορμόνη αυξάνεται», λέει ο Breus. «Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που μας  λέει πότε χορτάσαμε, και ουσιαστικά πότε να μην τρώμε και όταν κοιμόμαστε λιγότερο, πέφτει», συνεχίζει ο ίδιος. Περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη ισοδυναμεί με αύξηση βάρους.

Τι μπορείς να κάνεις για τον ύπνο σου

Ο Breus, έχει την λύση και για αυτό: «Μερικοί άνθρωποι, όπως οι νέες μαμάδες, έχουν την δυνατότητα να κοιμηθούν μόνο για λίγες ώρες. Και υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που κοιμούνται για 7,5 ώρες έναν κακής ποιότητας ύπνο λόγω πόνου ή υποκείμενης διαταραχής του ύπνου, και αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα σαν να κοιμόταν λιγότερο», λέει. Το πρόβλημα όμως μπορεί να λυθεί με την κατάλληλη τακτική. Περιόρισε την καφεΐνη το απόγευμα, γιατί θα σε κρατήσει στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου - που σχετίζονται με τον κακό ύπνο - τη νύχτα. Η άσκηση βοηθά επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Πόσο σύντομα πριν από το κρεβάτι πρέπει να κάνεις την γυμναστική σου όμως; Εξαρτάται - ο καθένας είναι διαφορετικός.

Είναι πιο σημαντικό για την υγεία σου το να ασκείσαι παρά το τι ώρα ασκείσαι. Ο Breus λέει ότι το πιο ασφαλές είναι να μην κάνεις γυμναστική αμέσως πριν ξαπλώσεις για τον βραδινό σου ύπνο.«Αλλά μερικοί άνθρωποι κάνουν κανονικά γυμναστική πριν κοιμηθούν και δεν επηρεάζει τον ύπνο τους», τονίζει. Πρόσεξε επίσης τι τρως πριν κοιμηθείς. «Η πίτσα και η μπύρα πριν τον ύπνο δεν είναι καλή ιδέα», αναφέρει ο Breus.

«Ούτε τρώει ένα μεγάλο γεύμα κοντά στην ώρα ύπνου σου». Ο ίδιος, προτείνει μερικά υγιεινά σνακ μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια ένα ελαφρύ γεύμα - όπως ένα μπολ δημητριακών - πριν τον ύπνο. Τα βαριά, πλούσια γεύματα πριν από το κρεβάτι μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καούρας, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει στον ποιοτικό ύπνο.

Τι γίνεται αν κοιμάσαι αρκετές ώρες αλλά ξυπνάς και νιώθεις υπνηλία την επόμενη μέρα; «Μίλησε με το γιατρό σου ώστε να δεις έναν ειδικό ύπνου», λέει ο Breus. Ο ειδικός ύπνου μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπίσεις οποιοδήποτε υποκείμενο πρόβλημα. Μαζί μπορείτε να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας έτσι ώστε να έχετε περισσότερο ύπνο υψηλής ποιότητας - και ίσως ακόμη και να μειώσετε.

Αγαπημένο