ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως έχεις δυσμηνόρροια; Πώς μπορείς να ξέρεις και να το αντιμετωπίσεις

Τα συμπτώματα που πρέπει να ξέρεις για να καταλάβεις αν είναι φυσιολογικοί οι πόνοι την περιόδου σου ή αν πάσχεις από δυνμηνόρροια.
3
'
Πόνοι περιόδου shutterstock

Οι περισσότερες γυναίκες πονούν όταν έχουν περίοδο. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Κάποιες όμως πονούν πολύ περισσότερο και έχουν επιπλέον δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτές οι γυναίκες έχουν δυσμηνόρροια.  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσουν τον γυναικολόγο τους ο οποίες θα τους δώσει ειδικές οδηγίες και θεραπεία. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και πως μπορείς να ξέρεις ότι ο πόνος σου εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Οι παρακάτω απαντήσεις από την BAUSCH Health Ελλάδας θα σε βοηθήσουν να βγάλεις πιο εύκολα τα συμπεράσματά σου.

Τί  προκαλεί πόνο στην περίοδο;

Ο πόνος της περιόδου συμβαίνει όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται. Ήπιες συσπάσεις συμβαίνουν συνεχώς στη μήτρα σας, αλλά είναι συνήθως τόσο ήπιες που οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να τις αισθανθούν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το τοίχωμα της μήτρας αρχίζει να συστέλλεται πιο έντονα για να αποβάλλει το ενδομήτριο. Όταν το τείχος της μήτρας συστέλλεται, συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας. Αυτό διακόπτει προσωρινά την παροχή αίματος - και την παροχή οξυγόνου - στη μήτρα. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί στη μήτρα απελευθερώνουν φυσικές χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο, τις προσταγλανδίνες.

Ο πόνος μπορεί να  εμφανίζεται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, καθώς το επίπεδο των προσταγλανδινών αυξάνεται στο τοίχωμα της μήτρας.   Οι προσταγλανδίνες διεγείρουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται περισσότερο, αυξάνοντας περαιτέρω το επίπεδο του πόνου.

Γιατί κάποιες γυναίκες πονούν περισσότερο;

Δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερο πόνο στην περίοδο από άλλες. Ίσως ορισμένες γυναίκες να έχουν συσσώρευση προσταγλανδινών, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν πιο ισχυρές συσπάσεις.

Είναι φυσιολογικό να πονάς πριν την περίοδο;

Ο πόνος της περιόδου ξεκινά, συνήθως, όταν αρχίζει η αιμορραγία της γυναίκας, αν και μερικές γυναίκες έχουν πόνο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους.

Πόσο διαρκεί ο πόνος της περιόδου;

Ο πόνος της περιόδου ξεκινά, συνήθως, όταν αρχίζει η αιμορραγία της γυναίκας, αν και μερικές γυναίκες έχουν πόνο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο πόνος διαρκεί συνήθως 48 έως 72 ώρες, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Συνήθως είναι στα χειρότερα όταν η αιμορραγία σας είναι βαρύτερη.

Διάβασε επίσης: Πόνοι περιόδου: πότε υπάρχει πρόβλημα;

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις δυσμηνόρροια

Οι περισσότερες γυναίκες πονούν όταν έχουν περίοδο. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Κάποιες όμως πονούν πολύ περισσότερο και έχουν επιπλέον δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτές οι γυναίκες έχουν δυσμηνόρροια.   Δεν είναι μόνο ο έντονος πόνος που θέτει την υποψία δυσμηνόρροιας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά στη μέση και στην πρόσθια και έσω επιφάνεια των μηρών. Επιπλέον, μπορεί να σημειωθεί ναυτία, έμετος, εφιδρώσεις, πονοκέφαλος, διάρροια, ακόμη και αίσθημα λιποθυμίας. Συνήθως λόγω των συμπτωμάτων οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να καταλήξουν στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τον πόνο της περιόδου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι της περιόδου είναι ήπιας έντασης και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά παυσίπονα ή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν τα συνηθισμένα παυσίπονα δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πιο ισχυρό  παυσίπονο. Είναι πιο πιθανό ο ιατρός να σου συστήσει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, από την 1η κιόλας ημέρα της περιόδου.

Διάβασε ακόμα: Νέο φάρμακο για την δυσμηνόρροια

Αγαπημένο