ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Με ή χωρίς μαξιλάρι; Πώς να κοιμάσαι για καλύτερη υγεία

Ποιος ύπνος είναι καλύτερος σύμφωνα με τους ειδικούς.
4
'
pillow shutterstock

Κάποιοι θέλουν παχύ, μαλακό μαξιλάρι κι άλλοι λεπτό και σκληρό. Κι άλλοι προτιμούν να μη χρησιμοποιούν καθόλου μαξιλάρι. Από άποψη υγείας, όμως, τι θεωρείται καλύτερο; Εξαρτάται από την περίπτωση. Αυτή είναι η απάντηση που υποδεικνύει ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι πάντα η καλύτερη.

Ρωτήσαμε τον Δρ. Χαράλαμπο Μερμίγκη, Πνευμονολόγο-Ειδικό Ιατρό Ύπνου και μας είπε τα εξής:

Πότε βοηθάει να κοιμηθείς χωρίς μαξιλάρι

Όσοι προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα ίσως είναι καλύτερα να αποφύγουν το μαξιλάρι. Σύμφωνα με το University of Rochester Medical Center, το να κοιμάσαι μπρούμυτα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μπορεί να επιβαρύνει την ευθυγράμμιση πλάτης και αυχένα, οδηγώντας σε πιασίματα. Επίσης, αν κοιμάσαι μπρούμυτα και χρησιμοποιείς μαξιλάρι, δυσκολεύεται η αναπνοή, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει τον ύπνο σε άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα. Αν κοιμάσαι όμως στο πλάι ή ανάσκελα, δεν είναι καλή ιδέα να κοιμάσαι χωρίς μαξιλάρι, γιατί δεν ευθυγραμμίζεται η σπονδυλική σου στήλη.

Αν όμως πάσχεις από αυχενικό σύνδρομο

Ή έχεις κατά καιρούς ενοχλήσεις και πόνους στον αυχένα, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς χωρίς μαξιλάρι. Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται να χρησιμοποιείς λεπτό μαξιλάρι ή ειδικό - για την πάθηση αυτή - μαξιλάρι.

Πότε μπορεί να σου συστήσει ο γιατρός να χρησιμοποιείς δύο μαξιλάρια;

Σε περίπτωση που πάσχεις από ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση) μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλεί φουσκώματα και καούρες, μπορεί ο γαστρεντερολόγος να σου συστήσει την περίοδο έξαρσης των συμπτωμάτων να χρησιμοποιείς δύο μαξιλάρια, ώστε ο κορμός να είναι πιο ανασηκωμένος και να περιοριστούν τα συμπτώματα. Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον αυχένα σου.

Εάν ροχαλίζεις ή έχεις υπνική άπνοια;

H καλύτερη θέση για να μειωθεί το ροχαλητό και οι διακοπές της αναπνοής κατά τον ύπνο είναι η πλάγια θέση, διότι εμποδίζει τη σύγκλιση του ανώτερου αεραγωγού. Η ύπτια θέση (ανάσκελα) είναι η χειρότερη, καθότι λόγω της βαρύτητας υπάρχει μεγαλύτερη πτώση της γλώσσας και της μαλθακής υπερώας που φράζουν τον αεραγωγό μας. Είναι προτιμότερο στη θέση αυτή το ένα μαξιλάρι, ώστε να υπάρχει υπερέκταση του λαιμού. Εάν κάποιος που κοιμάται ανάσκελα θέλει περισσότερα μαξιλάρια, θα πρέπει να τα τοποθετεί έτσι ώστε να ανασηκώνουν το πάνω μέρος του σώματος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να κάμπτουν τον λαιμό (πηγούνι που ακουμπά το στέρνο), διότι επιδεινώνουν το ροχαλητό και την υπνική άπνοια.

Διάβασε ακόμα: Τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου.

Αγαπημένο