ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Λύσε τις 10 βασικές απορίες σου για τα αντισυλληπτικά

Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης μεταξύ των γυναικών.
3
'
antisiliptika-xapia-apories shutterstock

Κάποιες από εμάς τα φοβόμαστε γιατί έχουμε ακούσει ότι προκαλούν καρκίνο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο. Κι άλλες τα παίρνουμε όμως τους ρίχνουμε ευθύνες για τα παραπανίσια κιλά, τον πονοκέφαλο ή την καταθλιπτική μας διάθεση.  Όλες ωστόσο θα συμφωνήσουμε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης με ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα: δεν σαμποτάρουν τον αυθορμητισμό στο σεξ! Ποια είναι όμως η αλήθεια; Καιρός να μάθεις όλα όσα πρέπει! 

Ρωτήσαμε τη  Μυρτώ Σωτηροπούλου, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα-Σεξολόγο, επιστημονικής συνεργάτη της Α΄Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού  Νοσοκoμείο Aλεξάνδρα, 10 ερωτήσεις κλειδιά για για τα αντισυλληπτικά χάπια. 

Τι  ακριβώς κάνουν τα αντισυλληπτικά στον οργανισμό μου;

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν οιστρογόνο και προγεστερόνη  με αποτέλεσμα να αναστέλλουν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωράρια, και επομένως δεν είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη. . Υπάρχουν όμως και αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη τα οποία τροποποιούν την τραχηλική βλέννη και το ενδομήτριο ώστε να μην επιτρέπεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. 

Πρέπει να κάνω ιατρικές εξετάσεις πριν πάρω αντισυλληπτικά; 

Πριν σου χορηγήσει ο γυναικολόγος αντισυλληπτικά χάπια θα πρέπει να προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις μεταξύ των οποίων τεστ pap, ηπατικές δοκιμασίες, τεστ για να διαπιστωθεί αν έχει ο οργανισμός τάση για θρομβώσεις, εξέταση μαστών για την ανίχνευση ινοαδενωμάτων και εξέταση μήτρας για την ανίχνευση ινομυωμάτων.

Τα αντισυλληπτικά μπορεί να χορηγηθούν και για θεραπευτικούς λόγους; 

Μπορεί να χορηγηθούν για να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα όπως ακμή, έντονη τριχοφυϊα, ανωμαλίες της περιόδου, έντονος πόνος στην περίοδο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση. Επίσης μπορεί να χορηγηθούν μετά από θεραπευτικές επεμβάσεις στη μήτρα επειδή αναστέλλουν την ωορρηξία οπότε δίνεται η ευκαιρία για ανάπλαση του ενδομητρίου.

Για πόσο καιρό μπορώ να παίρνω αντισυλληπτικά χάπια; 

Τα τελευταίας γενιάς αντισυλληπτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα διακόψεις εκτός αν έχει προκύψει κάποιο παθολογικό πρόβλημα όπως χοληστερίνη, υπέρταση ή πρόβλημα στο συκώτι. Αυτό που απαιτείται  είναι κάθε χρόνο καλό είναι να γίνει έλεγχος ηπατικής λειτουργίας και φυσικά οι προγραμματισμένοι γυναικολογικοί έλεγχοι που συμπεριλαμβάνουν και έλεγχο του μαστού. 

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφύγω τα αντισυλληπτικά; 

Εξαρτάται από το ιστορικό της γυναίκας και από το οικογενειακό ιστορικό της . Σε  συγκεκριμένες γυναικολογικές παθήσεις (μετά από την  γυναικολογική εξέταση) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά. Επίσης θα πρέπει να τα αποφεύγεις αν καπνίζεις  και ιδιαίτερα αν είσαι καπνίστρια άνω των σαράντα ετών με αυξημένο βάρος. Τέλος αν έχεις θρομβοφιλία θα πρέπει είτε να αποφύγεις τα αντισυλληπτικά είτε να πάρεις ειδικά αντισυλληπτικά. 

Τα αντισυλληπτικά με προστατεύουν ή όχι από τον γυναικολογικό καρκίνο; 

Πράγματι στατιστικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να προστατέψει τη γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου της μήτρας. Όσον αφορά, όμως, τον καρκίνο του μαστού, κάποιοι γιατροί συνιστούν να μην παίρνουν αντισυλληπτικά γυναίκες με καρκίνο μαστού ή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος αυτός ωστόσο συνδέεται περισσότερο με τις ορμονικές θεραπείες της εμμηνόπαυσης ιδιαίτερα όταν αυτές υπερβαίνουν τα πέντε χρόνια κι όχι με τα αντισυλληπτικά. 

antisiliptika-xapia-osa-thes-na-matheis

Αποκλείεται να μείνω έγκυος αν χρησιμοποιώ αντισυλληπτικά; 

Τα αντισυλληπτικά εξασφαλίζουν κάλυψη σε ποσοστό 98- 99% αν τα χρησιμοποιείς σωστά.  Η αποτελεσματικότητά τους διασφαλίζεται όταν χορηγούνται καθημερινά και με συνέπεια.  Επίσης κάποιες αντιβιώσεις ή γαστρεντερικές διαταραχές (έμετοι)  μπορεί να μειώσουν την δράση  των αντισυλληπτικών. Τέλος θα πρέπει να θυμάσαι ότι τα αντισυλληπτικά μπορεί να σε προστατεύουν από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όμως δεν εξασφαλίζουν καμία προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Καλά είναι  λοιπόν  να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή. Η χρήση του σταματά μόνο σε περίπτωση που θέλεις να τεκνοποιήσεις.

Αν ξεχάσω να πάρω το χάπι μια μέρα τι πρέπει να κάνω;

Η τήρηση του χρονοδιαγράµµατος λήψης των αντισυλληπτικών είναι απαραίτητη. Αν όµως παραλήψεις ένα δισκίο, θα πρέπει να προχωρήσεις αµέσως στη λήψη του επόµενου, ακόµα και αν χρειαστεί να λάβεις 2 δισκία την ίδια ηµέρα (εκτός αν δοθεί διαφορετική οδηγία από τον γιατρό τον οποίο καλό είναι να συμβουλευτείς). Αν πάντως έχεις παραλείψει τη λήψη του χαπιού περισσότερο από μία φορά τότε κατά τις επόµενες  ηµέρες  θα πρέπει να χρησιµοποιείς προφυλακτικό. 

Τα αντισυλληπτικά χάπια νέες γενιάς έχουν λιγότερες παρενέργειες; 

Πράγματι τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά περιέχουν μικρότερες δόσεις οιστρογόνων και νεότερη προγεστερόνη  με αποτέλεσμα οι παρενέργειες να είναι λιγότερες και να αφορούν μικρότερο ποσοστό γυναικών. Επίσης περιορίζουν ένα σημαντικό ανεπιθύμητο σύμπτωμα: το πρήξιμο. Η τελευταία  εξέλιξη στα αντισυλληπτικά χάπια είναι  το  φυσικό οιστρογόνο που περιέχει, όµοιο µε αυτό που παράγεται από το γυναικείο οργανισµό, τις ωοθήκες και μπορεί να το πάρει και η γυναίκα μέχρι και τα 50 της. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο τύπος  αντισυλληπτικών που θα σου χορηγηθούν αποφασίζεται με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου από τον γιατρό.

Υπάρχει άλλος τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών ορμονών εκτός από τα χάπια;

Η χορήγηση των ορμονών αντισύλληψης μπορεί να γίνει και απο άλλους οδούς εκτός από τη λήψη από το στόμα: 

  • η αντισυλληπτική ένεση η οποία ανήκει στην κατηγορία αντισύλληψης μακράς διάρκειας
  • αυτοκόλλητο στο δέρμα που απελευθερώνει τις ορμόνες σταδιακά
  • κολπικός δακτύλιος που τοποθετείται απο τη ιδια την γυναίκα και επίσης απελευθερώνει σταδιακά ορμόνες
  • εμφύτευμα που τοποθετείται από το γιατρό , υποδόρια για 3-6 χρόνια και δρα με τον ίδιο τρόπο
  • ειδικό τσιπάκι που τοποθετείται υποδόρια και ενεργοποιείται με εξωτερικό ρυθμιστή

Μετά την διακοπή της χορήγησης των αντισυλληπτικών ορμονών επανέρχεται η γονιμότητα χωρίς πρόβλημα. 

Αγαπημένο