ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σάκης Κατσούλης: Το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει ο νικητής του Survivor και τα συμπτώματά του

Τι είναι η λεύκη από την οποία πάσχει ο νικητής του Survivor;
12.06.2022
1
'
Σάκης Κατσούλης: Το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει ο νικητής του Survivor και τα συμπτώματά του Σάκης Κατσούλης

Τον Σάκη Κατσούλη τον γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή και νίκη του στο Survivor 2021.

Μετά το τέλος του ριάλιτι επιβίωσης ο ίδιος αποκάλυψε πως πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο το έχει από μικρή ηλικία.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε ποιο είναι το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει ο νικητής του Survivor και τα συμπτώματά του, συνεχίστε να διαβάζετε!

 

 

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Μαριαλένα Ρουμελιώτη- Σάκης Κατσούλης: Δείτε το εντυπωσιακό και μοντέρνο σπίτι που ζει το ζευγάρι

Ο Σάκης Κατσούλης μετά το τέλος του Survivor είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη του πως πάσχει από λεύκη.

«Ο εγκλεισμός έφερε πολλά προβλήματα λόγω ψυχολογίας. Και εγώ επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω θέμα. Έχω τη λεύκη από μικρή ηλικία και όταν έχω έντονο άγχος συνεχίζεται. Όσοι έχουν αυτοάνοσα, ξέρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εικόνα
Σάκης Κατσούλης: Το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει ο νικητής του Survivor και τα συμπτώματά του

 

Τι είναι όμως η λεύκη από την οποία πάσχει ο Σάκης Κατσούλης;

Η λεύκη είναι μια χρόνια πάθηση, μη μεταδοτική, κατά την οποία αποχρωματίζονται περιοχές του δέρματος σε διάφορα μέρη του σώματος και εμφανίζονται λευκές κηλίδες. Εκτός από το δέρμα, μπορεί να επηρεάσει την βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης, αλλά και το εσωτερικό τμήμα του βολβού των ματιών. Αν εμφανιστεί σε περιοχές με τριχοφυΐα, οι τρίχες αποκτούν λευκό χρώμα.

Η λεύκη εκδηλώνεται σε παιδιά και ενήλικες, συνήθως στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όλων των φυλών, αλλά περισσότερο αισθητή είναι σε άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα.

Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δώσει μια σαφή απάντηση. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διαφορετικές θεωρίες. Κάποιοι ισχυρίζονται  ότι η λεύκη εκδηλώνεται στα άτομα εκείνα που έχουν κληρονομήσει κάποια γονίδια και τα οποία τα κάνουν ευπαθή στο να αποχρωματίζεται το δέρμα τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η λεύκη μπορεί να προκύψει μετά από ηλιακά εγκαύματα ή κάποια συναισθηματική φόρτιση. Γενικά, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τα αίτια σε τρεις βασικές θεωρίες, ωστόσο καμία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα:

  • Νευρικά κύτταρα που δεν λειτουργούν φυσιολογικά, τραυματίζουν και καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, χρωστική ουσία του δέρματος.
  • Τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται.
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω των πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, επιτίθεται λανθασμένα στα μελανοκύτταρα του δέρματος και τα καταστρέφει. Αυτή η θεωρία είναι η πλέον αποδεκτή θεωρία και ενισχύει τον χαρακτήρα της λεύκης ως αυτοάνοσο νόσημα.
  • Αν η λεύκη προκύψει σε κάποια περιοχή του σώματος που έχει τραυματιστεί από ένα κόψιμο, γρατζουνιά, έγκαυμα, τότε έχουμε το λεγόμενο “φαινόμενο Koebner”.
Εικόνα
Σάκης Κατσούλης: Το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει ο νικητής του Survivor και τα συμπτώματά του

 

Δες και αυτό: Κωστής Μαραβέγιας: Τι είναι η λεύκη από την οποία πάσχει και ποια τα συμπτώματά της

Τα συμπτώματα της λεύκης

Η λεύκη κάνει την εμφάνισή της με λευκές κηλίδες στο δέρμα και μάλιστα σε περιοχές του σώματος όπου το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο (χέρια, πόδια, μπράτσα, πρόσωπο). Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί γύρω από το στόμα, στα μάτια, τις μασχάλες, τον ομφαλό, τη βουβωνική χώρα. Αν εμφανίζεται στα μάτια, επηρεάζεται ο αμφιβληστροειδής στο πίσω μέρος του ματιού αλλά το χρώμα της ίριδας δεν αλλάζει.

Όταν εμφανιστεί η λεύκη στο δέρμα, το πώς θα επεκταθεί και με ποια ταχύτητα δεν είναι γνωστό. Γενικά, η λεύκη θεωρείται απρόβλεπτη. Σε κάποιους παραμένει αμετάβλητη για πολλά χρόνια, ενώ σε πολλούς εξελίσσεται γρήγορα μέσα σε σύντομο διάστημα. Για να την προλάβουμε, το σημαντικότερο είναι να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά.

Ρίξε μια ματιά: Γιώργος Χρανιώτης: Ποιο είναι το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει και ποια τα συμπτώματά του;

Αγαπημένο