ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κωστής Μαραβέγιας: Τι είναι η λεύκη από την οποία πάσχει και ποια τα συμπτώματά της

Η χρόνια πάθηση από την οποία πάσχει ο δημοφιλής τραγουδιστής, Κωστής Μαραβέγιας.
2
'
Κωστής Μαραβέγιας_Τι είναι η λεύκη από την οποία πάσχει και ποια τα συμπτώματά της Κωστής Μαραβέγιας_Λεύκη

Ο Κωστής Μαραβέγιας βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στις Κάννες μαζί με τη σύζυγό του, Τόνια Σωτηροπούλου.

Μάλιστα, δημοσίευσαν διάφορα στιγμιότυπα από το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ τα φλας των φωτογράφων δε σταμάτησαν να απαθανατίζουν το λαμπερό ζευγάρι.

 

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης ωστόσο έκανε και μια ιδιαίτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Συγκεκριμένα, με αφορμή την κυκλοφορία της κούκλας του Ken με λεύκη, ο Κωστής Μαραβέγιας ανέβασε και εκείνος φωτογραφία με τα σημάδια της λεύκης στο χέρι του, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα σε όλους όσους αντιμετωπίζουν την ίδια πάθηση.

Ενώ, συνόδευσε τη φωτογραφία του με τα εξής ενθαρρυντικά λόγια: «Αγαπώ τη λεύκη».

Δείτε παρακάτω τη σχετική ανάρτηση: 

Εικόνα
ΛΕΥΚΗ ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

Ο τραγουδιστής είχε αναφερθεί και στο παρελθόν στη λεύκη, από την οποία πάσχει. Ειδικότερα, είχε δώσει συνέντευξη στο «Happy Day» και στην Τίνα Μεσσαροπούλου και μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει και για το αυτοάνοσο νόσημα της λεύκης.

«Η διαφορετικότητα είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στη ζωή μας καθημερινά. Είτε ως προς το χρώμα του δέρματος, είτε προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Για μένα είναι κάτι πολύ φυσικό και δεδομένο, δεν είναι κάτι που ανακαλύπτουμε το 2021. Πρέπει αυτά τα θέματα να τα ξεπεράσουμε και προφανώς δεν πρέπει να τα κρύβουμε. Άσε που τώρα έχει γίνει και της μόδας, είδα πρόσφατα ένα μοντέλο στην Αμερική», είχε δηλώσει ο Κωστής Μαραβέγιας.

Δείτε επίσης: Κωστής Μαραβέγιας: Αυτός είναι ο αδερφός του που είναι γνωστός dj

Τι είναι όμως η λέσχη από την οποία πάσχει ο Κωστής Μαραβέγιας;

Εικόνα
ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη είναι μια χρόνια πάθηση, μη μεταδοτική, κατά την οποία αποχρωματίζονται περιοχές του δέρματος σε διάφορα μέρη του σώματος και εμφανίζονται λευκές κηλίδες. Εκτός από το δέρμα, μπορεί να επηρεάσει την βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης, αλλά και το εσωτερικό τμήμα του βολβού των ματιών. Αν εμφανιστεί σε περιοχές με τριχοφυΐα, οι τρίχες αποκτούν λευκό χρώμα.

Η λεύκη εκδηλώνεται σε παιδιά και ενήλικες, συνήθως στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όλων των φυλών, αλλά περισσότερο αισθητή είναι σε άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα.

Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δώσει μια σαφή απάντηση. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διαφορετικές θεωρίες. Κάποιοι ισχυρίζονται  ότι η λεύκη εκδηλώνεται στα άτομα εκείνα που έχουν κληρονομήσει κάποια γονίδια και τα οποία τα κάνουν ευπαθή στο να αποχρωματίζεται το δέρμα τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η λεύκη μπορεί να προκύψει μετά από ηλιακά εγκαύματα ή κάποια συναισθηματική φόρτιση. Γενικά, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τα αίτια σε τρεις βασικές θεωρίες, ωστόσο καμία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα:

Νευρικά κύτταρα που δεν λειτουργούν φυσιολογικά, τραυματίζουν και καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, χρωστική ουσία του δέρματος.

Τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω των πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, επιτίθεται λανθασμένα στα μελανοκύτταρα του δέρματος και τα καταστρέφει. Αυτή η θεωρία είναι η πλέον αποδεκτή θεωρία και ενισχύει τον χαρακτήρα της λεύκης ως αυτοάνοσο νόσημα.

Αν η λεύκη προκύψει σε κάποια περιοχή του σώματος που έχει τραυματιστεί από ένα κόψιμο, γρατζουνιά, έγκαυμα, τότε έχουμε το λεγόμενο “φαινόμενο Koebner”.

Τα συμπτώματα της λεύκης

Εικόνα
ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη κάνει την εμφάνισή της με λευκές κηλίδες στο δέρμα και μάλιστα σε περιοχές του σώματος όπου το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο (χέρια, πόδια, μπράτσα, πρόσωπο). Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί γύρω από το στόμα, στα μάτια, τις μασχάλες, τον ομφαλό, τη βουβωνική χώρα. Αν εμφανίζεται στα μάτια, επηρεάζεται ο αμφιβληστροειδής στο πίσω μέρος του ματιού αλλά το χρώμα της ίριδας δεν αλλάζει.

Όταν εμφανιστεί η λεύκη στο δέρμα, το πώς θα επεκταθεί και με ποια ταχύτητα δεν είναι γνωστό. Γενικά, η λεύκη θεωρείται απρόβλεπτη. Σε κάποιους παραμένει αμετάβλητη για πολλά χρόνια, ενώ σε πολλούς εξελίσσεται γρήγορα μέσα σε σύντομο διάστημα. Για να την προλάβουμε, το σημαντικότερο είναι να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και σωστά.

Τρόποι θεραπείας της λεύκης

Στόχος μιας επιτυχούς αντιμετώπισης της λεύκης είναι η αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος ώστε η επιδερμίδα να ξαναγίνει ομοιόμορφη. Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται με βάση την έκταση της λεύκης στο δέρμα και το είδος της θεραπείας που μπορεί να ανεχτεί ο ασθενής. Στα ιατρεία μας, στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ανάλογα με την περίπτωση:

Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος (εστιασμένα με Excimer Light ή σε όλο το σώμα σε καμπίνα Waldmann).

Τοπική φαρμακευτική αγωγή.

Αποχρωματισμό του δέρματος στις υγιείς περιοχές, αν η λεύκη καλύπτει πολύ μεγάλη επιφάνεια του σώματος.

Μάθετε ακόμη: Τόνια Σωτηροπούλου - Κωστής Μαραβέγιας: Το ρομαντικό ταξίδι του ζευγαριού στην Ιταλία και οι τρυφερές φωτογραφίες

Αγαπημένο