ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κατερίνα Παπουτσάκη: Τι είναι η νόσος του Crohn από την οποία πάσχει και ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο;

H φλεγμονώδης διαταραχή από την οποία πάσχει η ηθοποιός, Κατερίνα Παπουτσάκη!
2
'
Κατερίνα Παπουτσάκη_Μάθετε τι είναι η νόσος του Crohn από την οποία πάσχει Κατερίνα Παπουτσάκη_Αυτοάνοσο νόσημα

Η Κατερίνα Παπουτσάκη είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα και συγκεκριμένα από το 2020 την απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια».

Ωστόσο, ένας από τους πιο πολυσυζητημένος ρόλους της καριέρας της ήταν αυτός της Αλίκης Βασιλάκη στη βιογραφική σειρά του Alpha, «Έχω ένα μυστικό...», τη σεζόν 2008-2009. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2008 έγινε γνωστό πως πρόκειται να υποδυθεί ουσιαστικά την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη σειρά που ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ για τη ζωή της μητέρας του.

Να υπενθυμίσουμε ότι με σκοπό να μπει περισσότερο μέσα στο ρόλο οδηγήθηκε στο να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της σε ξανθό. Ενώ, από τη προβολή κιόλας του πρώτου επεισοδίου υπήρξε έντονος σχολιασμός σχετικά με την προσέγγιση του ρόλου.

Εικόνα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αρκετά χρόνια αργότερα αποκάλυψε στην εκπομπή «Thrive» και τη Ζέτα Δούκα ότι το άγχος που της είχε προκαλέσει ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη σειρά «Έχω ένα μυστικο…», καθώς και η έντονη κριτική που της άσκησαν τα μέσα εκείνη την εποχή, είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου του Crohn.

«Γενικά πηγαίνει κι έρχεται αυτό, έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία. Αυτό προέκυψε τότε με την “Αλίκη” και το ζόρισμα αυτό που είχα υποστεί και ήταν μια τραυματική περίοδος της ζωής μου. Και όταν τελείωσε όλη αυτή η άσχημη περίοδος, σταδιακά άρχισε να φτιάχνει αυτό το πράγμα, οπότε ήταν ξεκάθαρα ψυχοσωματικό.Όταν βρεθώ σε καταστάσεις δύσκολες και στρεσογόνες, τότε ξαφνικά ξαναβγαίνει αυτό και όταν περάσει αυτή η περίοδος, μειώνεται…», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Επίσης, η Κατερίνα Παπουτσάκη είχε αποκαλύψει ότι υπάρχουν στιγμές που δεν μπορεί να φάει αυτά που θέλει λόγω της νόσου.

«Είναι κάτι που με βασανίζει και με ταλαιπωρεί και διατροφικά γιατί δεν μπορώ να φάω ακριβώς αυτά που θα ήθελα γιατί δεν μπορεί να το υποστηρίξει το σώμα μου, έχω πρηξίματα, πόνους κλπ…», είχε δηλώσει η ηθοποιός.

Η Κατερίνα Παπουτσάκη είχε μίλησε και στην κάμερα του «Πάμε Δανάη» σχετικά με το νόσημα που την ταλαιπωρεί, λέγοντας:  «Είχα πρόβλημα στη λήψη τροφής. Δεν μπορούσα να φάω. Είμαι λίγο καλύτερα».

Δείτε ακόμη: Κατερίνα Παπουτσάκη- Παναγιώτης Πιλαφάς: Γιόρτασαν την ονοματοδοσία και τα γενέθλια του γιου τους

Τι είναι όμως η νόσος Crohn από την πάσχει η Κατερίνα Παπουτσάκη;

Εικόνα
ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου ιατρού Μπάριλ Κρον (Burrill Crohn), ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση.

Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά συνήθως εμφανίζεται κατά τα 20-30 έτη.

Συμπτώματα της νόσου του Crohn

Εικόνα
CROHN

Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, τάση προς έμμετο, απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα (εξωεντερικές εκδηλώσεις), όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στον οφθαλμό), κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι η μείωση της φλεγμονής στο έντερο αλλά και σε άλλα συστήματα και όργανα που πιθανόν έχουν πληγεί από τη συστηματική αυτή νόσο, και το ζητούμενο είναι να επέλθει ύφεση και συμπτωματική βελτίωση του ασθενούς.Η θεραπεία είναι φαρμακευτική, διατροφική και χειρουργική.

Θεραπεία

Τα φάρμακα τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα μας σήμερα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό είναι τα εξής: Σουλφασαλαζίνη, Μεσαλαμίνη, Κορτικοστεροειδή και καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα τα οποία είναι: Αζαθειοπρίνη, μερκαπτοπουρίνη, Ιnfliximab (Remicade), Μεθοτρεξάτη ,Certolizumab pegol (Cimzia) ,Αdalimumab (Humira), Cyclosporine και τα αντιβιοτικά Μετρονιδαζόλη (Flagyl) και Ciprofloxacin (Cipro).

Η διατροφή με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ειδική εντερική και παρεντερική διατροφή χρησιμοποιείται συνήθως, όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν η διατροφή, οι αλλαγές του τρόπου ζωής, και η φαρμακευτική αγωγή, δεν μπορέσουν να θέσουν σε ύφεση την νόσο νόσο του Crohn, ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός κατεστραμμένου τμήματος του λεπτού εντέρου ή για την αντιμετώπιση συριγγίων που επιμένουν παρά τη φαρμακευτική αγωγή.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε επιλεγμένα άτομα, αλλά η υποτροπή της ασθένειας μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν είναι ασυνήθης. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη στους μισούς περίπου ασθενείς ώστε να αντιμετωπιστούν επιπλοκές της ασθένειας, όπως συρίγγια, αποστήματα, αιμορραγία και εντερικές αποφράξεις.

*Πληροφορίες από Wikipedia

Μάθετε επίσης: Κατερίνα Παπουτσάκη: Δείτε το σαλόνι της ηθοποιού με το εντυπωσιακό τζάκι και τον υπέροχο στολισμό

Αγαπημένο