ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Amber Heard: Τι είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας με την οποία διαγνώστηκε και πόσο επικίνδυνη είναι;

όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας , ποια είνια τα συμπτώματα αλλά κα ιπως θεραπεύεται
05.05.2022
1
'
Amber Heard: Τι είναι η οριακή διαταραχή προσωπικότητας με την οποία διαγνώστηκε και πόσο επικίνδυνη είναι; amber_heard

Ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα που απασχολεί το κοινό είναι η γνωστή δίκη που όλοι λίγο πολύ έχουμε παρακολουθήσει. Η περιβόητη δικαστική διαμάχη της Amber Heard με τον Johnny Depp, ύστερα από την απόφαση του ηθοποιού να μηνύσει την πρώην σύζυγό του για συκοφαντική δυσφήμιση, βασιζόμενος σε ένα άρθρο της από το 2018, στο οποίο η ίδια αναφερόταν ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στη δίκη αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία που έφερε στο φως μία κλινική ψυχολόγος που εξέτασε την Amber Heard και τα αποτελέσματα έδειξαν πως πάσχει από διαταραχές προσωπικότητας σύμφωνα με τα λεγόμενα της ειδικού. Συγκεκριμένα η πρώην σύζυγος του Johnny Depp πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και οριακή διαταραχή προσωπικότητας. 

Πως όμως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα;

Αφότου πραγματοποίησε 2 συνεδρίες με την ηθοποιό που διήρκεσαν 12 ώρες, δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ηθοποιός έπασχε από μετατραυματικό στρες, όπως είχε ισχυριστεί η Amber Heard. Αντίθετα, η διάγνωσή της, την οποία η ειδικός μοιράστηκε στο δικαστήριο, αναφερόταν σε οριακή διαταραχή προσωπικότητας και σε οριακή διαταραχή προσωπικότητας. 

Εικόνα
amber heard
Εικόνα
johnny depp

 

Πολλοί από εμάς αναρωτηθήκαμε για το τι ακριβώς είναι αυτό που πάσχει η Amber Heard! 

Δείτε εδώ: Amber Heard: Μαζεύουν υπογραφές για να την “εκτοπίσουν” από το Aquaman 2

Λίγα λόγια για την "Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας" και η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας: 

Τι είναι; 

Οι διαταραχές προσωπικότητας ορίζονται από μία ομάδα ψυχικών διαταραχών, κατά τις οποίες ακολουθείται ένα μη φυσιολογικό μοτίβο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς. Μάλιστα η οριακή ή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας ανήκει στην Κατηγορία Β’ των διαταραχών προσωπικότητας και σχετίζεται με έντονη συναισθηματική αστάθεια.

Η οριακή ή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβεία ή στις αρχές την ενηλικίωσης. Έχει βρεθεί ότι τα τρία τέταρτα των ατόμων με αυτή τη διαταραχή δεν πληρούσαν τα κριτήρια διάγνωσης ύστερα από 6 χρόνια. 

Συμπτώματα: 

Το άτομο που εμφανίζει μια από τις διαταραχές προκαλεί και προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις διότι παρουσιάζει έλλειψη σταθερότητας και παρορμητικότητα. Τα συναισθήματα κυμαίνονται από έντονο ενθουσιασμό σε ακραίο θυμό. Γεγονός που οδηγεί στην καταστροφή των περισσότερων διαπροσωπικών σχέσεων.

Εκτός όμως από την αλλαγή διάθεσης, υπάρχει η δυσκολία στη διαχείρηση των συναισθημάτων που επιφέρει ως αποτέλεσμα ένα μοτίβο ασταθών σχέσεων. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν, επίσης, φόβο εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εκρήξεις θυμού, αλλαγές στη διάθεση και παρορμητικότητα.

Η παρορμητικότητα και η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά των ατόμων αυτών, συνήθως εκφράζονται μέσω καταχρήσεων, επεισόδια υπερφαγίας και έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας. Συμπτώματα, ακόμη, αποτελούν τα χρόνια αισθήματα κενού, καθώς και η εμφάνιση παρανοϊκού ιδεασμού και στρεβλωμένης αντίληψης του περιβάλλοντος, κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Τέλος, το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι η επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά ή οι πράξεις ακρωτηριασμού.

Εικόνα
amber heard

Αιτίες: 

Η διαταραχή αυτή προκύπτει κυρίως από βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Όσον αφορά τους βιολογικού παράγοντες, έρευνες έχουν δείξει ότι η κληρονομικότητα και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής στο 42% του πληθυσμού. Τα γονίδια επηρεάζουν την εμφάνιση της παρορμητικότητας και συναισθηματικής αστάθειας.

Οι κοινωνικοί παράγοντες όπως η γονεϊκή εγκατάλειψη, το παιδικό τραύμα και η σεξουαλική κακοποίηση μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της οριακής διαταραχής. Οι ψυχολογικές διαδικασίες μεταφράζουν αυτούς τους παράγοντες σε ατομικές εμπειρίες. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική προσέγγιση, οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες οδηγούν σε ένα αδύναμο «εγώ» το οποίο επιζητεί διαρκή επιβεβαίωση. 

Σύμφωνα με τους εδικούς οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες μετατρέπονται σε αρνητικά σχήματα σχετικά με την ταυτότητα και τις σχέσεις του ατόμου με τους άλλους.

Ίσως σε ενδιαφέρει ακόμη: Binge eating: Πότε η επιδρομή στο ψυγείο αποτελεί σοβαρή διαταραχή;

Τρόπος Διάγνωσης: 

Η αξιολόγηση της οριακής διαταραχής μπορεί να γίνει μέσω κλινικών συνεντεύξεων καθώς και ερωτηματολογίων τα οποία αξιολογούν το επίπεδο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. 

Θεραπεία: 

Δυσττυχώς η θεραπεία των ατόμων με οριακή διαταραχή δεν είναι εύκολη και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες οι οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητά της. Αρχικά οι μέθοδοι που εφαρμόζονται αποσκοπούν στην μείωση του κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει ο αυτο-ακρωτηριασμός. Αυτό πραγματοποιείται με την εύρεση των σκέψεων και συναισθημάτων που συνοδεύουν ένα επεισόδιο. 

Μια σημαντική ακόμη θεραπεία αποτελούν οι ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Το συγκεκριμένο μοτίβο περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η αντιμετώπιση των επικίνδυνων παρορμητικών συμπεριφορών, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου.

Το δεύτερο στάδιο εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων ρύθμισης και ελέγχου της υπερβολικής συναισθηματικότητας. Το τρίτο στάδιο εστιάζει στην βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και τέλος, το τέταρτο στάδιο έχει ως στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης του ατόμου με τους άλλους, καθώς και της δυνατότητας να είναι ευτυχισμένο. Οι συνεδρίες έχουν αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόοπος αντιμετώπισης. 

Διάβασε εδώ: Δεν είναι μόνο ο Bruce Willis- Διάσημοι ηθοποιοί που είχαν αφασία και δεν το γνωρίζαμε

Τέλος, η φαρμακοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διαταραχής, κυρίως για τον έλεγχο του θυμού και της επιθετικότητας.

Αγαπημένο