ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το κρυφό πρόβλημα πίσω από την ακμή των γυναικών

Τι χρειάζεται να ξέρεις αν τα σπυράκια εμφανίζονται συνήθως στο πιγούνι.
3
'
Η ακμή γυναικών αποκαλύπτει.

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εφήβους. Κι όμως 1 στις 2 γυναίκες ηλικίας 21-30 χρόνων παρουσιάζουν ακμή, όπως επίσης και το ¼ των γυναικών μεταξύ 30 και 40. Η ακμή αυτή συνήθως οφείλεται σε διαταραχή των ορμονών ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές στο πρόσωπο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ορμόνες όπως στη γνάθο, στα μάγουλα, στο πηγούνι και στις γωνίες του λαιμού, εν αντιθέσει με τους εφήβους που βγάζουν σπυράκια συνήθως στο μέτωπο και στη μύτη και στα πλάγια της, δηλαδή στη λεγόμενη περιοχή Τ. 

Όπως εξηγεί  όμως  ο Δρ. Θάνος Παράσχος,  Γυναικολόγος Μαιεύτηρας, Eιδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής EmBIO, υπάρχει και κάτι άλλο που χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα για την ακμή ενηλίκων. Ότι μπορεί να συνδέεται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες. Αυτή η υψηλή τεστοστερόνη, που είναι κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αναγκάζει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν πάρα πολύ από το λιπαρό σμήγμα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την ακμή.

Αλλάζει η θεραπεία;

Η θεραπεία για την ακμή είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση, και μπορεί να συμπεριλαμβάνει σκευάσματα για τοπική χρήση, αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή. Αν, όμως, διαπιστωθεί ότι η ακμή είναι ορμονοεξαρτώμενη και συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων, πράγμα που αντιμετωπίζεται με αντισυλληπτικά ή άλλα εξειδικευμένα φάρμακα, όπως τα αντιανδρογόνα εξηγεί ο Δρ. Παράσχος.

Σε ποιον γιατρό πρέπει να πας

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή, εκτός από τον δερματολόγο που θα απευθυνθεί, να ενημερώσει και τον γυναικολόγο της, ώστε να διερευνηθεί αν πίσω από αυτή κρύβεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών γιατί εκτός από την ακμή υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με  πολυκυστικές ωοθήκες όπως είναι η υπερτρίχωση, η ανωορρηξία, αραιομηνόρροια, αλλά και η υπογονιμότητα.. Φυσικά, η υπογονιμότητα είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να υποψιαστεί μια γυναίκα που εκδηλώνει ακμή και με την οποία έρχεται τυχαία αντιμέτωπη, όταν θελήσει να κάνει οικογένεια, οπότε και ανακαλύπτει ότι δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να συλλάβει.  Καλό όμως είναι να γνωρίζει από νωρίς αν έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή όχι και αν αυτό πλήττει την γονιμότητά της. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η δυνατότητα να γίνει εύκολα μητέρα και να αποκτήσει παιδί μπορεί να διασφαλιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού στην υπογονιμότητα.

 

 

Αγαπημένο