ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Σε τι ακριβώς χρησιμεύει η τρίτη δόση του εμβολίου

Ποιοι την χρειάζονται. Ti ισχύει για τα άτομα που κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη.
3
'
σε τι χρησιμεύει η τρίτη δόση τους εμβολίου για τη νόσο COVID-19 shutterstock

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευαίο καιρό γύρω από την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19. Kαι το ερώτημα όλων είναι εύλογο: σε τι ακριβώς χρησιμεύει, ποιους προστατεύει και πώς ακριβώς.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίου η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας, ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση.

Οι ομάδες των ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου

Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

Καρκίνος υπό αγωγή.

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

Και η τελευταία μεγάλη κατηγορία είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Όπως τονίζει η κυρία Θεοδωρίδου για την μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται, απλώς ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε το εξής: Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ποιος; Ο βασικός εμβολιασμός όλων. Επομένως μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σάς περιμένουν τα εμβόλια.

Η βασική πληροφορία που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι ο εμβολιασμός με δυο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

Αναντίρρητα, με την παραλλαγή «Δέλτα», φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Διάβασε ακόμα: Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις long Covid

Αγαπημένο