ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: H παχυσαρκία καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο;

Είναι οι παχύσαρκοι ασθενείς εξασφαλισμένοι μετά το εμβόλιο για τον COVID-19;

3
'
παχυσαρκία εμβόλιο covid istock

Όπως ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια η παχυσαρκία είναι ίσως η πιο επικίνδυνη νόσος της εποχής μας. Κι αυτό γιατί είναι η ασθένεια που  μπορεί να έχει σχέση με πολλές επιπλοκές. Ο παχύσαρκος ασθενής παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, εμφραγμάτων, υπερχοληστερολαιμίας, τριγλυκεριδίων, αγγειακών εγκεφαλικών  επεισοδίων, καρκίνων  σε διάφορα όργανα και συστήματα. Επίσης η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για αυξημένα ποσοστά υπογεννητικότητας και αποβολών και σε ένα μεγάλο ποσοστό για την υπνική  άπνοια που μπορεί να οδηγήσει και σε ξαφνικό θάνατο κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) σχεδόν το 40% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων πλησιάζει το 15%, με συνεχώς ανωδικές τάσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο ευαίσθητοι στις διάφορες ασθένειες, παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές και αναρρώνουν πιο δύσκολα από ότι οι ασθενείς με φυσιολογικό βάρος. Το ίδιο συμβαίνει και με το αν κάποιος παχύσαρκος νοσήσει από τον ιό Covid-19. Εκτός του ότι η πιθανότητα να προσβληθεί και να νοσήσει από τον ιό είναι πολύ μεγαλύτερη από έναν νορμοβαρή, οι επιπλοκές είναι περισσότερες και εκδηλώνονται με μεγαλύτερη βαρύτητα. Επιπλέον η ανάρρωση του παχύσαρκου ασθενή διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες περισσότερο και η πιθανότητα εισαγωγής στην μονάδα εντατικής θεραπείας είναι μεγαλύτερη.

Τι γίνεται όμως με τον εμβολιασμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων;

Μήπως τα παραπάνω κιλά δημιουργούν πρόβλημα και στον εμβολιασμό; Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 σε άτομα με παχυσαρκία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα και θνησιμότητα των  ασθενών με COVID-19 , είναι υποχρεωτικό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού για  αυτήν την υποομάδα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι πρώτες μελέτες που προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το ερώτημα. Αυτές δείχνουν σαφώς πως η ανοσοαπόκριση σε όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς σχετίζεται με την ηλικία, το φύλο και το σωματικό βάρος ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος).Ανιχνεύθηκε υψηλότερος τίτλος αντισωμάτων σε νεαρά άτομα, σε γυναίκες και σε συμμετέχοντες φυσιολογικού βάρους , δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 25 ( ΔΜΣ < 25). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο παχύσαρκος δεν καλύπτεται και δεν είναι τόσο ασφαλής όσο κάποιος με κανονικό βάρος.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο παχύσαρκος βρίσκεται σε μία συνεχή αλλά μικρού βαθμού κατάσταση φλεγμονής η οποία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα έτσι ώστε να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Επιπλέον, τα εμβόλια  κατά της γρίπης, της ηπατίτιδας Β και της λύσσας έχουν δείξει μειωμένη ανταπόκριση σε εκείνους που είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με εκείνους που είναι φυσιολογικού βάρους.  Τα δεδομένα μας τονίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης του εμβολιασμού των παχύσαρκων ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών με προβλήματα παχυσαρκίας. Επίσης τα δεδομένα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, έτσι ώστε να καταλήξουμε αν θα πρέπει να κάνουμε στους παχύσαρκους ανθρώπους μια επιπλέον δόση του εμβολίου ή υψηλότερη δόση.

Μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία  και να ξεκαθαρίσει τελείως η κατάσταση καλό θα είναι να προσέχουμε όλοι και ιδίως οι παχύσαρκοι. Γιατί όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας "η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία."

 

Αγαπημένο