ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Φυσική λοίμωξη ή εμβολιασμός;

Υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση του SARS CoV-2 τα εμβόλια τα καταφέρνουν καλύτερα από την φύση.
30.08.2021
2
'
Κορονοϊός: Φυσική λοίμωξη ή εμβολιασμός; istock

Γράφει η Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ.

Σε πολλές περιπτώσεις η ανοσία που ακολουθεί τη νόσηση υπερέχει της ανοσίας που είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού. Κλασικό παράδειγμα είναι η νόσος της ιλαράς. Αν νοσήσει κανείς και επιβιώσει των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα 1:1000, πνευμονία 1:20) αποκτά δια βίου ανοσία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμβολίων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβόλιο έναντι του HPV, όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυσική νόσηση από τον ιό του HPV δεν εγκαταλείπει σημαντική ανοσία με αποτέλεσμα να μπορεί να μολυνθεί κανείς επανειλημμένα με το ίδιο στέλεχος ιού ενώ αντίθετα μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρή ανοσολογική απάντηση που αποτρέπει τη λοίμωξη και τις συνέπειες της.

Στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί κατά 90% η επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και στοματοφαρυγγικών και πρωκτικών καρκίνων που συχνά είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Άλλα παραδείγματα εμβολίων που επάγουν αποτελεσματικότερη ανοσία της φυσικής νόσησης είναι τα εμβόλια έναντι του τετάνου, έναντι του αιμοφίλου (Haemophilus influenzae) και έναντι του ζωστήρα.

Υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση του SARS CoV-2 τα εμβόλια τα καταφέρνουν καλύτερα από την φύση.

Διάβασε περισσότερα σχετικά στο ant1news.gr 

 

Αγαπημένο