ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορoνοαϋπνία: H ανησυχητική παρενέργεια της πανδημίας

Ένας ειδικός εξηγεί τα αίτια της.
5
'
κορoνοαϋνία shtterstock

Πολλά δεινά μάς βρήκαν από τότε που εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλανήτη Γη. Εκτός από την απειλή να κολλήσεις, νοσήσεις, μεταδόσεις τον ιό, τα υγειονομικά μέτρα οδήγησαν σε ένα ντόμινο συνεπειών. Αύξηση των ψυχικών και διατροφικών διαταραχών, επιδείνωση των μυοσκελετικών παθήσεων, αύξηση του βάρους και κατά συνέπεια της χοληστερίνης και της υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων…

Και μέσα σε όλα αυτά, ένα πρόβλημα που ίσως δεν του δώσαμε τη σημασία που έπρεπε: η κορονοαϋπνία. Στην πραγματικότητα, από τότε που ξεκίνησε η κρίση του COVID-19, οι ειδικοί του ύπνου έχουν παρατηρήσει αύξηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών του ύπνου που οφείλονται στις συνθήκες που προέκυψαν λόγω του κορονοϊού. Γιατί όμως;

Αφορά εκείνους που αναρρώνουν από COVID-19

To πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι η αϋπνία φαίνεται να αναφέρεται ως σύμπτωμα σε μια μερίδα ατόμων που νόσησαν από COVID-19. Οι ειδικοί όμως δεν έχουν ακριβώς προσδιορίσει γιατί συμβαίνει αυτό. Υποψιάζονται όμως ότι ο ιός επηρεάζει δραστικά και για πολύ καιρό το νευρικό σύστημα.

Η κορονοαϋπνία χτυπά και τους μη νοσούντες

Το φαινόμενο πάντως δεν αναφέρεται μόνο σε άτομα που αναρρώνουν από το COVID-19, αλλά και σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων των οποίων η ζωή έχει αναποδογυριστεί είτε από τον φόβο ότι θα κολλήσουν τον ιό και θα νοσήσουν, είτε γιατί ανησυχούν για τους αγαπημένους τους είτε γιατί έχουν εργασιακό άγχος είτε γιατί έχουν κουραστεί από την κοινωνική απομόνωση ", λέει ο Ιωάννης Κουτσουρελάκης, MD, MSc, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, που ειδικεύεται στην ιατρική του ύπνου. Φυσικά πολλές φορές παιρνούν μήνες μέχρι να συνειδητοποιήσει κάποιον ότι έχει πρόβλημα ύπνου.

Γι' αυτό διάβασε κι αυτό: Τελικά έχεις ή δεν έχει αϋπνία. 

Αύξηση στη χορήγηση φαρμάκων για τον ύπνο

Μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου 2020, σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 15% των συνταγών για φαρμακευτική αγωγή ύπνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Express Scripts, η οποία υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι στο παρελθόν, σημειώνει ο Δρ. Κουτσουρελάκης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την κορoνοαϋπνία;

Ενώ ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα αϋπνίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι φαίνεται να είναι άτομα που αντιμετωπίζουν υπερβολικό άγχος και στρες, σημειώνει ο Δρ. Κουτσουρελάκης.

Εικόνα
αϋπνία
istock

 

Άτομα που έχουν ήδη κάποιο ιατρικό πρόβλημα υγείας όπως κάποια επώδυνη μυοσκελετική πάθηση ή αυτοάνοσα, καθώς και άτομα με  ψυχιατρικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι πιο επιρρεπή. Επίσης, πιο ευαίσθητα στη κορoνοαϋπνία φαίνεται να είναι  άτομα που έχουν κακές διαπροσωπικές σχέσεις, ιδιαίτερα με την οικογένεια, καθώς λόγω των συνθηκών χρειάστηκε να περάσουν πιο πολύ ώρα μαζί με τα μέλη που μέχρι πρότινος ίσως απέφευγαν. Τέλος, τα άτομα των οποίων η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή (π.χ. άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ή επιχειρηματίες που η επιχείρησή τους έχει πληγεί λόγω της πανδημίας) είναι πιο επιρρεπείς στην κορωνοαϋπνία.  

Τι άλλο φταίει;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Κουτσουρελάκης, πριν από την πανδημία οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούσαν την ίδια ώρα κάθε πρωί για να πάνε στη δουλειά ή να πάνε τα παιδιά τους σχολείο». "Τώρα με τον COVID, οι άνθρωποι δεν είναι συνεπείς με την ώρα αφύπνισης το πρωί, οπότε όλοι οι ρυθμοί τους είναι απενεργοποιημένοι, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου τους, τη διάθεσή τους και την ενέργειά τους."

Επίσης, μια έρευνα του Σεπτεμβρίου 2020 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης ήταν πάνω από τρεις φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι πριν, και ότι τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτά τα συμπτώματα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα από την έρευνα της American Psychological Association's Stress in America 2020 έδειξαν ότι τα γενικά επίπεδα άγχους αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος συνδέονται με χρόνια αϋπνία, σύμφωνα με την Ένωση Αγχώδους και Κατάθλιψης της Αμερικής.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου είναι σημαντικό μέσα σε αυτό το ασταθές ημερήσιο πλαίσιο που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας να υπάρχει μια συνεπή ρουτίνα ύπνου.

Εικόνα
υπνος συμβουλές
istock

 

Συμβουλές για έναν ποιοτικό ύπνο

-Να επιδιώκεις να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα.

Διάβασε επίσης: Τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου. 

-Απενεργοποίησε όλες τις οθόνες μία ώρα τουλάχιστον πριν τον ύπνο, δίνοντας την ευκαιρία στον νευρικό σου σύστημα να χαλαρώσει.

-Δώσε τη θέση του smartphone σου σε ένα βιβλίο πριν από το κρεβάτι, πράγμα που θα σε βοηθήσει να νυστάξεις.

-Κάνε ένα ζεστό μπάνιο με άλατα και μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας.

-Μείωσε την πρόσληψη καφεϊνης και αλκοόλ.

-Απόφυγε να σκεφτείς οτιδήποτε αγχωτικό πριν τον ύπνο π.χ. τους λογαριασμούς που έχεις να πληρώσεις, το μέλλον της επιχείρησής σου ή ακόμα και τη σχέση σου.

Αν το πρόβλημα της αϋπνίας ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή ύπνου επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον ειδικό ο οποίος θα αξιολογήσει αν η φαρμακευτική αγωγή θα ήταν η λύση για την περίπτωσή σου.

Διάβασε ακόμα: Υπνική άπνοια: η διαταραχή ύπνου που αφορά 1 στους 2 άνδρες. 

 

Αγαπημένο