ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καιρός- Καύσωνας: Τι είναι το σύνδρομο υπερθερμίας και πως να το αντιμετωπίσεις

Ποιοι είναι πιο πιθανό να το πάθουν και πότε.
3
'
Σύνδρομο υπερθερμίας istock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποιος να εκδηλώσει σύνδρομο υπερθερμίας όμως η θερμοπληξία λόγω καύσωνα είναι ένας από αυτούς. Το κύριο σύμπτωμα της υπερθερμίας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επίπεδα μη φυσιολογικά που υποδηλώνουν μία υποκείμενη παθολογική νόσο. Για παράδειγμα σύνδρομο υπερθερμίας μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, νευρολογικές παθήσεις, ελονοσία, μηνιγγίτιδα, θυρεοειδικής κρίση κ.ά. Ένας κύριος λόγος όμως μπορεί να είναι η θερμοπληξία. Για την αντιμετώπισή της σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η άμεση λήψη άφθονων υγρών, η ενυδάτωση του στοματικού βλεννογόνου και η μεταφορά του πάσχοντος σε δροσερό δωμάτιο. Φυσικά κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτεί τον ασθενή ένας ειδικό γιατρός.

Όπως εξηγεί πάντως ο Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.

Διάβασε ακόμα: Κορονοϊός: Οι τρεις κανόνες για την ασφαλή χρήση του κλιματιστικού.

Πότε είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί το σύνδρομο υπερθερμίας

Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί.

Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ρυθμός εμφάνισης ιδρώτα έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Διάβασε ακόμα: Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; Ειδικός απαντά στο πιο επίκαιρο ερώτημα

Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. 

Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.

Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).

Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση. 

Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι χρήσιμες ώστε να μπορεί κάποιος να αντιδράσει σωστά με τα πρώτα συμπτώματα και ιδιαίτερα αν πάσχει από κάποιες καρδιοπάθεια καθώς οι καρδιοπαθείς θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές λόγω της αυξημένης ζέστης το καλοκαίρι.

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς με τη ζέστη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πάντως ότι οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στην πόλη του Λονδίνου συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας.

Διάβασε ακόμα: Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

 

 

Αγαπημένο