ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το ήξερες αυτό για την καρδιά σου;

Γνώρισε καλύτερα το μοναδικό αυτό όργανο.
4
'
kardia-erotiseis

Ξεκινά να χτυπάει πριν ακόμα γεννηθείς και σίγουρα πολλά από αυτά που θα μάθεις, δεν τα ξέρεις!

Με τη συνεργασία της Καλλιόπης Κεραμιδά, MD, MSc, PhD, Καρδιολόγου, θα τα μάθεις όλα αναλυτικά.

Μάθε λοιπόν ότι η καρδιά σου… 

  • Θα χτυπήσει περίπου 38 εκατομμύρια φορές το χρόνο. 
  • Είναι  λίγο μεγαλύτερη από τη γροθιά σου σε μέγεθος. 
  • Χτυπάει περίπου 100.000 φορές την ημέρα, ενώ σ’ έναν μέσο όρο ζωής χτυπάει περισσότερο από 2.5 δισεκατομμύρια φορές. 
  • Είναι μια μορφή αντλίας που αντλεί περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αίματος, αρκετά κατά τη μέση διάρκεια ζωής, για να γεμίσουν τρία βυτιοφόρα. 
  • Προωθεί το αίμα σε σχεδόν σε όλα τα 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα του σώματός σου
  • Ξεκίνησε να χτυπά περίπου τη 22η ημέρα μετά τη σύλληψή σου.
  • Αν είσαι γυναίκα χτυπάει περίπου 78 φορές το λεπτό, ενώ αν είσαι άνδρας 70 φορές το λεπτό. Πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά της γυναίκας χτυπάει πιο γρήγορα από του άνδρα. 
  • Ο ήχος της δημιουργείται, όταν κλείνουν οι βαλβίδες της. 
  • Μπορεί να συνεχίζει να χτυπά για λίγο, ακόμα κι όταν αποχωριστεί από το σώμα σου. 

kardia-osa-den-ikseres

Όσα κάνουν καλό και κακό στην καρδιά σου

Το κάπνισμα είναι ο Νο1 εχθρός της καρδιάς.  Και ταυτόχρονα είναι ένας παράγοντας που εξαρτάται απολύτως από εσένα αν θέλεις να προστατεύσεις την καρδιά σου. Αρκεί, αν είσαι καπνιστής ή καπνίστρια να το κόψεις! Η χοληστερίνη, και συγκεκριμένα η υψηλή και αρρύθμιστη, καθώς και η υπέρταση είναι επίσης εχθροί της υγείας της καρδιάς όμως ακόμα και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως λιγότερο αλάτι και φυσική άσκηση, μπορεί να διορθωθούν. 


Το στρες είναι επίσης εχθρός της καρδιάς. Κύριο πρόβλημα με το στρες είναι ότι διαταράσσει την ποιότητα ζωής, δηλαδή μπορεί όταν έχεις χρόνιο στρες να μην τρως ισορροπημένα, να μην κοιμάσαι καλά, να μην προσέχεις την υγεία σου, τα οποία γενικά οδηγούν σε μια επιβάρυνση του οργανισμού και μαζί βέβαια και της καρδιάς. 


Η έντονη στεναχώρια επιβαρύνει την καρδιά. Έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς δείχνει πως την ημέρα μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ο κίνδυνος εμφράγματος του συντρόφου του εκλιπόντος είναι 21 φορές υψηλότερος. 


Το ερωτικό καρδιοχτύπι το προκαλεί η  έκκριση των κατεχολαμινών. Είναι οι γνωστές και ως αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Είναι οι ορμόνες που τα επίπεδά τους ανεβαίνουν, όταν είσαι ερωτευμένος, όπως και όταν βρίσκεσαι  σε κατάσταση στρες, αγωνίας, άγχους ή σε εγρήγορση. Υπό μία έννοια ένας ερωτευμένος είναι πολύ πιθανό να νιώθει κάτι από τα παραπάνω, ειδικά στην αρχή μίας σχέσης. 

Οι παντρεμένοι έχουν πιο υγιή καρδιά. Κι αυτό ισχύει επειδή συνήθως τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν καλύτερη ζωή, έχουν πιο υγιεινό life style που μεταξύ άλλων δρα προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να τρώνε σπιτικό φαγητό, μπορεί να κόψουν τις βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, ενώ έχουν λιγότερο στρες, λόγω της συναισθηματικής υποστήριξης που απολαμβάνουν από τον/τη σύντροφό τους.  

Οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση σε περίπτωση εμφράγματος. Ίσως επειδή η μέση ηλικία που παθαίνουν έμφραγμα είναι μεγαλύτερη και συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, όταν δεν υπάρχει η προστασία των οιστρογόνων. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να είναι καλά ρυθμισμένη η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, αν θέλουν να προστατέψουν την καρδιά τους. 

Πότε πρέπει να ξεκινάει το check up της καρδιάς; 

Εφόσον έχουν γίνει ο βασικός έλεγχος κατά τη γέννηση, την παιδική ηλικία και μετά στα είκοσι χρόνια και όλα είναι εντάξει και δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, χοληστερίνη, υπέρταση, σάκχαρο, οικογενειακό ιστορικό, ο επόμενος έλεγχος γίνεται στα 40, 50, 60 έτη, που είναι ηλικίες ορόσημα για τον έλεγχο την καρδιάς. Αν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, τότε η παρακολούθηση εξατομικεύεται.
 

Αγαπημένο