ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ήπιες αναψυκτικό και νομίζεις ότι έπαθες έμφραγμα;

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος. Διάβασε τι δεν σου έχουν πει γι' αυτήν.
3
'
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από αναψυκτικό istockphoto

Πίνεις τον πιο υγιεινό χυμό και νιώθεις ότι θα πάθεις έμφραγμα. Αδύνατο; Όντως, αλλά η οξύτητα του στομάχου μπορεί να είναι τόσο δυνατή που να προκαλεί ταχυκαρδία και πόνο στο στήθος. Διάβασε τι δεν σου έχουν πει για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία…

Ένα πρωί, ήπια για πρωινό ένα χυμό πορτοκάλι. Ενώ ντυνόμουν, όμως, άρχισα να νιώθω ενόχληση στο στέρνο, που γινόταν όλο και πιο επώδυνη. Ο πόνος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το στήθος, στην πλάτη, ένιωθα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά και με έλουσε κρύος ιδρώτας. Σκέφτηκα αμέσως ότι πρόκειται για έμφραγμα: έχω πολύ στρες στη δουλειά. Στο νοσοκομείο, ο καρδιολόγος με καθησύχασε: δεν χρειαζόμουν αυτόν, αλλά έναν γαστρεντερολόγο. Το «έμφραγμά» μου ονομάζεται οισοφαγική παλινδρόμηση: ο χυμός πορτοκάλι προκάλεσε τα συμπτώματα. Έτσι ανακάλυψα την όξινη παλινδρόμηηση, από την οποία υποφέρουν χιλιάδες γυναίκες σαν εμένα.

Ο πόνος που προκαλείται από έναν απλό χυμό εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει και εσένα να καταλάβεις ότι πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  ή όξινη παλινδρόμηση,. Τα συμπτώματα προκαλούνται από την άνοδο του οξέος στον οισοφάγο που παράγεται από το στομάχι, για να μεταβολίσει τις τροφές. Ο οισοφάγος είναι το «κανάλι» που συνδέει το στομάχι με το στόμα και δεν υποστηρίζει για πολύ αυτό το είδος «επεξεργασίας». Τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι χειρότερα το βράδυ λόγω κατάκλισης, και μετά από μεγάλα γεύματα.

Δες κι αυτό: Το ήξερες αυτό για την καρδιά σου;

Εικόνα
istockphoto

 

Δέκα εκατομμύρια «οξέα»

«Στο νοσοκομείο, όταν πρόκειται για θωρακικό πόνο, οι πιο συνηθισμένες διαγνώσεις είναι δύο: έμφραγμα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», λέει ο Μιχαήλ Σ. Κούρκουλος MSc FRCS, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός Mediterraneo Hospital με εξειδίκευση στο Ανώτερο Πεπτικό. «Και όχι μόνο: πολλοί από τους νέους ασθενείς καταφθάνουν από ωτορινολαρυγγολόγους που ανακαλύπτουν ότι ο περιοδικός πόνος στο λαιμό και ο βήχας που δεν περνάνε, προκαλούνται από τον οισοφάγο που έχει φλεγμονή, όπου και αναπτύσσεται χρόνια φλεγμονή της επιφάνειας του οισοφάγου που ονομάζεται οισοφαγίτιδα.» λέει ο ειδικός.

Δες κι αυτό: Γιατί φουσκώνεις μετά το φαγητό;

Από το άσθμα στην τερηδόνα: τι προκαλεί την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μα γιατί τέτοιος πόνος, ταχυκαρδία, κρύος ιδρώτας; Επειδή προκαλεί διάφορα συμπτώματα, που εμφανίζονται στον καθένα με διαφορετικό τρόπο, με την καούρα  να είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και τον πόνο να φτάνει μέχρι την πλάτη. Όμως, η παλινδρόμηση προκαλεί ακόμη και άσθμα ή διαβρώνει το σμάλτο των γομφίων, των πρώτων δοντιών που συναντά το οξύ στο στόμα.

Το περιττό βάρος: ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν ένα υπέρβαρο άτομο τρώει ή κάθεται, πιέζει με την κοιλιά το στομάχι, ασκώντας πίεση η οποία ανοίγει τη βαλβίδα (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) που το χωρίζει από τον οισοφάγο, επιτρέποντας έτσι στα οξέα να περάσουν.

Η εγκυμοσύνη: προκαλεί χαλάρωση του βαλβιδικού μηχανισμού λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Το στρες: αυξάνει την παραγωγή χλωροϋδρικού οξέος: σκέψου ότι καθημερινά παράγουμε 1-2 λίτρα, ενώ όταν είμαστε αγχωμένοι η παραγωγή του φτάνει ακόμα και τα 4 λίτρα. Επιπλέον, αυτή η υπερβολική δόση οξύτητας επιδεινώνεται από το τσιγάρο και τον καφέ.

Η διαφραγματοκήλη: που σημαίνει ότι ένα μέρος του στομάχου, συνήθως μαζί με τον βαλβιδικό μηχανισμό που αποτρέπει την παλινδρόμηση, βρίσκεται σε λάθος ανατομικό σημείο εντός του θώρακα αντί της κοιλιάς.

Ο οισοφάγος: Σε κάποια άτομα μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορος στην επεξεργασία ώστε να εξαλείφει τα οξέα.

Διάβασε ακόμη: Μάθε αν κινδυνεύεις από καρδιά με αυτό το κόλπο

Εικόνα
istockphoto

 

Τι να κάνεις

Γενικά η γαστροοισφοαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται από αυξημένο σωματικό βάρος, διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής, άρα τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με αλλαγή τρόπου ζωής σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Χάσε βάρος: Η απώλεια βάρους είναι η πιο σημαντική αλλαγή που βελτιώνει τα συμπτώματα.

Προσοχή στον καφέ και τη σοκολάτα: Περιέχουν ουσίες που προκαλούν χαλάρωση του βαλβιδικού μηχανισμού του κατώτερου οισοφάγου. Το ίδιο ισχύει για το κάπνισμα.

Μην πίνεις ροφήματα και ποτά με ανθρακικό και μπύρα: Διατείνουν το στομάχι λόγω απελευθέρωσης του αερίου και προκαλούν διάνοιξη του βαλβιδικού μηχανισμού. Το κόκκινο κρασί επίσης προκαλεί παλινδρόμηση, κυρίως λόγω των φλαβινοειδών που περιέχει.

Απόφευγε τα μεγάλα γεύματα που φουσκώνουν το στομάχι και προκαλούν παλινδρόμηση.

Απόφευγε τα πολύ όξινα γεύματα και τα έντονα μπαχαρικά.

Παρατήρησε τι σε πειράζει: Κάποιοι ασθενείς παραπονιούνται ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται από τροφές όπως η ντομάτα και το μήλο.

Μην κοιμάσαι αμέσως μετά το γεύμα: Καλό είναι να κοιμάσαι περίπου 3 ώρες μετά το βραδινό γεύμα, καθώς ένα στομάχι γεμάτο τροφή σε θέση κατάκλισης θα προκαλέσει συμπτώματα.

Ανύψωσε το πάνω μέρος του στρώματος:  Η ανύψωση του στρώματος είναι ο απλούστερος τρόπος για να μειώσεις την παλινδρόμηση. Εναλλακτικά, υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια-σφήνες για τον ίδιο σκοπό.

Δες ακόμη: Με ή χωρίς μαξιλάρι; Πώς να κοιμάσαι για καλύτερη υγεία

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Η περιγραφή των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτίων φαίνεται μια μάχη που είναι δύσκολο να κερδηθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί η διατροφή κι ένα χάπι για να θεραπευτεί. «Τα φάρμακα  μειώνουν την οξύτητα του στομάχου, εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα, ή παρέχουν προστασία στην επιφάνεια του οισοφάγου. Το είδος, η δοσολογία και η διάρκεια της αγωγής, καθώς και αν θα χρειαστεί διερεύνηση πριν ξεκινήσει, εξαρτάται από το είδος, τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.» λέει ο ειδικός.

Το χειρουργείο θεωρητικά εφαρμόζεται για να “διορθώσει” τις περιπτώσεις όπου η παλινδρόμηση προκαλείται από μια διαφραγματοκήλη ή από ελάττωμα του οισοφαγικού σφιγκτήρα, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Επίσης, οι ενδοσκοπικές τεχνικές είναι πολλές επειδή δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές. Σήμερα μελετώνται φάρμακα που βοηθούν στην ικανότητα σύσπασης, και άρα κλεισίματος της οισοφαγικής βαλβίδας. Αυτό θα εξαφανίσει και την αιτία της παλινδρόμησης, αλλά η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

«Η απόφαση για την ιδανική επεμβατική θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται κατά προτίμηση από Λαπαροσκόπο Χειρουργό με ειδική εκπαίδευση στη χειρουργική του γαστρεντερικού, με ειδικό ενδιαφέρον στη χειρουργική οισοφάγου-στομάχου αν είναι δυνατόν, και εμπειρία σε όλες τις τεχνικές καθώς και στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των επιπλοκών τους.» καταλήγει ο ειδικός.

Διάβασε ακόμη: Ύπνος μετά το φαγητό: Σίγουρα τον έχεις ανάγκη αλλά μήπως σε βλάπτει;

           

Αγαπημένο