ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η ορμόνη της νεότητας. Πως να τη διατηρήσεις με φυσικούς τρόπους και γιατί

Η αυξητική ορμόνη ή Growth Hormone αποκαλείται και ορμόνη της νεότητας δεδομένου ότι χαρίζει αρκετά από τα οφέλη που σχετίζονται με τη νιότη στον οργανισμό μας. Η παραγωγή της όμως από τον οργανισμό μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψεις εν μέρη αυτή τη διαδικασία προκειμένου να συνεχίσεις να επωφελείσαι.
1
'

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για την αυξητική ορμόνη (GH) και για πολλές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα υγιές άτομο, το οποίο λαμβάνει συνθετική (ενέσιμης μορφής) αυξητική ορμόνη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία χρόνια η GH έχει γίνει γνωστή για την παράνομη χρήση της από τους αθλητές.

Στο σώμα μας βέβαια η διαδικασία της παραγωγής της είναι διαφορετική. Η αυξητική ορμόνη ( GH) απελευθερώνεται από τον πρόσθιο λοβό ενός αδένα που ονομάζεται υπόφυση και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Η παραγωγή της ορμόνης αυτής, παράγεται κατά ώσεις, δηλαδή περίπου 6-12 φορές την ημέρα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής να εκκρίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου. 

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

neotita

Οι ορμόνες στον ανθρώπινο  οργανισμό, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Κάποιες από αυτές της λειτουργίες είναι η φυσιολογική ανάπτυξη, η διατήρηση του ανοσοποιητικού σε υψηλά επίπεδα, η ελαστικότητα του δέρματος, ο έλεγχος του βάρους μας, ο καλός ύπνος, η πνευματική διαύγεια και η συγκέντρωση κ.α.

Η αυξητική ορμόνη συγκεκριμένα συμβάλει σε όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Μία από τις σημαντικές λειτουργίες της είναι ότι βοηθάει σημαντικά την είσοδο των αμινοξέων στα κύτταρα και προάγει την πρωτεΐνοσύνθεση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για τη νεανική μας όψη. Επίσης κάνει καλό στην καρδιά, στο νευρομυικό σύστημα, στην αεροβική ικανότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η δράση της όμως δεν τελειώνει εδώ. Ευνοεί την λιπόλυση και αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, μειώνει τη χοληστερίνη και κάνει οξύτερη την όραση. 

Ποιό το πρόβλημα;

Το πρόβλημα με την αυξητική ορμόνη είναι ότι μετά τα 40έτη ο οργανισμός έχει περίπου μια σταδιακή μείωση γύρω στο 15% για κάθε 10ετία που περνάει. Στα 60 – 70 έτη, το σώμα παράγει μόνο το 15-20% της αυξητικής ορμόνης που είχαμε στην νεότητά μας πράγμα που είναι  εμφανές στο δέρμα μας. Υπάρχουν ωστόσο μερικοί τρόποι να διατηρήσεις την αυξητική ορμόνη σε όσο πιο δυνατόν υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να συνεχίσεις να δέχεσαι τα οφέλη της.  

Πως μπορείς να τη διατηρήσεις σε υψηλά επίπεδα; 

Με έντονη άσκηση

entoni askisi

Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική έντονη άσκηση για 2 ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης.  Η διαλειμματική άσκηση, η γυμναστική με αντιστάσεις ή βάρη, καθώς και η έντονη αερόβια άσκηση όπως είναι το τρέξιμο, είναι μια από τις μορφές άσκησης που μπορείς να επιλέξεις ώστε να πετύχεις έως και 300% αύξηση της GH.

Με λιγότερο στρες στη  ζωή σου

Το stress, είναι μια από τις αιτίες που διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία πράγμα που έχει αντίκτυπο στις λειτουργίες του οργανισμού μας (π.χ. αϋπνίες, σφιγμένους μύες, γαστρεντερικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.). Κατά την διάρκεια μιας στρεσαρισμένης μέρας παράγεται μια ορμόνη η οποία λέγεται κορτιζόλη (η ορμόνη του stress), η οποία μειώνει σημαντικά την παραγωγή της GH

Στοχεύοντας στον καλό ύπνο

sleep well

Ο καλός ύπνος είναι αυτός που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για την παραγωγή και διατήρηση της GH σε υψηλά επίπεδα. Κατά την διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα αυξητικής ορμόνης, αναζωογονώντας τον οργανισμό μας. Επίσης ο ύπνος πρέπει να είναι συνεχόμενος και χωρίς να υπάρχει στον χώρο ύπνου τεχνητό φως. Το άτομο που θέλει να έχει έναν ομαλό και συνεχόμενο ύπνο, θα πρέπει να προτιμά να κοιμάται σε απόλυτο σκοτάδι διότι ο οργανισμός εκείνη την στιγμή παράγει μια ουσία την μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου αλλά και στην παραγωγή της GH. 

Με τον συνδυασμό τριών αμινοξέων

Κάποια από τα αμινοξέα που θα σου ανεβάσουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της GH στον οργανισμό σου είναι η L-αργινίνη η ορνιθίνη και η λυσίνη.

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο υπάρχει στο κρέας, στο κοτόπουλο, στα ψάρια και το κακάο και βοηθάει στην απελευθέρωση της GH έως και 60 λεπτά μετά την πρόσληψή της. Η δοσολογία είναι περίπου 5-9 γραμμάρια, τα οποία είναι αρκετά ώστε να διπλασιάσουν τα επίπεδα παραγωγής της. 

Τα άλλα δύο αμινοξέα, η ορνιθίνη και η λυσίνη, βρίσκονται επίσης στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο συνδυασμός των τριών αυτών αμινοξέων βοηθάνε στην παραγωγή των πρωτεϊνών, των ενζύμων και του μυϊκού ιστού, βοηθώντας έτσι στην προσωρινή παραγωγή και αύξηση της GH. Φυσικά για τη δοσολογία που χρειάζεται να λάβει κάποιος χρειάζεται να ληφθεί πάντα υπόψη το φύλλο, το ύψος, το βάρος του ατόμου και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Αποφεύγωντας τις τοξίνες 

Πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό; Κάνοντας μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Μπορείς να προτιμάς να τρέφεσαι με βιολογικά προϊόντα αλλά και φρούτα και λαχανικά εποχής και όχι θερμοκηπίου, αποφεύγοντας έτσι τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα για την γρήγορη ανάπτυξη και γενικά τις ουσίες που οξειδώνουν τα φυσικά προϊόντα. Επίσης το νερό που πίνεις θα πρέπει να προτιμάς να είναι φιλτραρισμένο ώστε να αποφύγεις τα βαρέα μέταλλα, το χλώριο και άλλες ουσίες που είναι ανθυγιεινές για τον οργανισμό μας.

Ζητώντας οδηγίες σχετικά με την διατροφή σου

diet

Η αποφυγή των τοξινών που αναφέραμε παραπάνω, είναι εύκολα επιτεύξιμη με τη στροφή σου στην υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα το βραδινό γεύμα είναι ένα από αυτά που πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες οι τροφές που το απαρτίζουν.  Αποφεύγοντας για παράδειγμα αυτές που έχουν περιττό υδατάνθρακα που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής της GH. Νέες έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι η αφαγία για κάποιες ώρες αναγκάζει τον μεταβολισμό να αυξήσει φυσικά τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Δεν σας λέμε ότι δεν πρέπει να τρώτε, αλλά ο ειδικός που θα αναλάβει το διατροφικό σας πλάνο, μπορεί να σας βγάλει ένα πρόγραμμα το οποίο να συμπεριλαμβάνει και αυτή την μέθοδο για ένα πολύ μικρό διάστημα, έχοντας ως στόχο τον συνδυασμό αποτοξίνωσης και αύξησης των επιπέδων της GH στον οργανισμό σας.

Αγαπημένο