ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η εικόνα της πανδημίας μετά την έναρξη των εμβολιασμών

Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
3
'

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες.

Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις που είναι  πιθανόν να είχαμε λόγω του Πάσχα.

Όπως ανάφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όσο και οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις που όλοι απολαύσαμε αυτές τις μέρες, ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ποιες ηλικίες αφορύν τα νέα κρούσματα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρακολουθείται στενά σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των Επιδημιολόγων της Επιτροπής μας. Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται οι συνάνθρωποί μας που είναι  μεταξύ 30 και 60 ετών.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του εφταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα. Για πρώτη φορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, είδαμε τον αριθμό των νέων εισαγωγών να είναι μικρότερος από τον αριθμό των ασθενών που εξέρχονται και πηγαίνουν σπίτι τους. Παρόλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι  υψηλός και ανέρχεται ακόμα στους 4.900 ασθενείς.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά ακόμα και να αρρωστήσουν έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Ποια  είναι η εικόνα της πανδημίας μετά την έναρξη των εμβολιασμών

"Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί", εξηγεί η κυρία Παπαευαγγέλου και συνεχίζει:  Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης ,82% σε όλη την επικράτεια. Όμως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προφανώς λόγω του εμβολιασμού, βλέπουμε τη θέση των υπερηλίκων ανθρώπων άνω των 75 ετών να καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 περίπου των νοσηλευόμενων στις απλές κλίνες Covid (εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι αποτελούν το 1/4 των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ).

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός μειώνει αποτελεσματικά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου. Για δεύτερη εβδομάδα παρατηρούμε τις αποσωληνώσεις να είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και έτσι ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και μια αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση αυτής, λοιπόν, της πανδημίας επέτρεψε και περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και έτσι σήμερα η χώρα μας έχει αλλάξει πια εικόνα. Ο καλός καιρός, αλλά και το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της εστίασης, έφερε αισιοδοξία και χαμόγελα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ φτάσαμε μετά από πολλές θυσίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ακολούθησε τις οδηγίες της Επιτροπής μας και έτσι μετά από μία συλλογική και επώδυνη προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε σήμερα αυτή την πολύ ευχάριστη μείωση των κρουσμάτων.

Όμως όλοι μας στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είμαστε ανήσυχοι. Είμαστε ανήσυχοι καθώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν

Όπως τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας: ¨Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, ούτε καν σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη μόλις πριν λίγους μήνες, στις αρχές του χρόνου, όταν η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Και, ναι, τώρα έχουμε καλύτερο καιρό, είμαστε στο καλοκαίρι. Ναι, έχουμε ήδη εμβολιάσει 3.000.000 Ελλήνων. Αλλά αυτά σήμερα στην Ελλάδα δεν αρκούν για να ελέγξουμε την πανδημία. Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%".

Και συνεπώς ο στόχος του καθενός μας πρέπει να είναι επικεντρωμένος στο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας έτσι δευτερευόντως και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα".

Αγαπημένο