ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γνωρίζεις πόσα μικρόβια κρύβονται στο γυμναστήριο;

Τι δείχνουν οι μελέτες;
2
'
mikrovia-sto-gumnastirio

Εάν έχεις ποτέ αναρωτηθεί για τα πρότυπα υγιεινής του εξοπλισμού στο γυμναστήριο σου, ίσως χρειάζεται να προετοιμαστείς για μια δυσάρεστη έκπληξη. Μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι ορισμένα είδη εξοπλισμού γυμναστικής φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια από όσα φαντάζεσαι.

Σίγουρα ένα από τα πράγματα που σε απασχολούν κάθε φορά που επισκέπτεσαι το γυμναστήριο σου, είναι κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πόσο μπορεί να κινδυνεύεις από τα μικρόβια που συσσωρεύονται λόγω της κοινής χρήσης από πλήθος ατόμων που ιδρώνουν, φτερνίζονται, βήχουν και πιάνουν με τα χέρια τους τα όργανα γυμναστικής που πιάνεις κι εσύ.

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχουν μικρόβια στα γυμναστήρια. Θα ήταν πραγματική ουτοπία εξάλλου κάθε αντίθετος ισχυρισμός.

Τι έδειξε η έρευνα

katharo gumnastirio

Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα βακτηρίων από 27 διαφορετικά είδη εξοπλισμού γυμναστικής σε τρία διαφορετικά γυμναστήρια. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν δείγματα από διάδρομο, ποδήλατο γυμναστικής και ελεύθερα βάρη - και όπως αποδεικνύεται, όλα γεμίζουν με μικρόβια. Πάνω από το 70% των βακτηρίων που βρέθηκαν ήταν επιβλαβή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνδυασμό δερματικών λοιμώξεων και ασθενειών.

Η EmLab P & K ελέγχοντας τα δείγματα για να προσδιορίσει τα επίπεδα βακτηριδίων, διαπίστωσε ότι υπήρχαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα σε κάθε κομμάτι εξοπλισμού στου γυμναστηρίου.

Και τα τρία τεμάχια του εξοπλισμού ελέγχθηκαν για μικρόβια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, καθώς και πολλούς άλλους τύπους μολύνσεων. Τα δείγματα από τα ποδήλατα άσκησης και από τα ελεύθερα βάρη έδειξαν το βακτήριο Bacillus - μια πιθανή αιτία μόλυνσης που μπορεί να προσβάλει τα αυτιά, τα μάτια και τις αναπνευστικές οδούς.

Τα λιγότερο υγιεινά κομμάτια του εξοπλισμού

-Ο διάδρομος και το ποδήλατο γυμναστικής εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές οι χειρότερες πηγές μόλυνσης όσον αφορά στον αριθμό βακτηρίων, αν και τα ελεύθερα βάρη δεν ήταν πολύ πίσω από αυτά.

-Στους διαδρόμους, η μελέτη βρήκε κατά μέσο όρο 74 φορές περισσότερα βακτήρια από μια βρύση σε μια δημόσια τουαλέτα.

-Το μέσο ποδήλατο γυμναστικής περιλάμβανε 39 φορές περισσότερα βακτήρια από έναν δίσκο καφετέριας.

-Τα τυπικά ελεύθερα βάρη είχαν 362 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας.

Μη λες όχι στο γυμναστήριο, αλλά προστάτεψε τον εαυτό σου

prostateusou

Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε απομακρύνουν από το γυμναστήριο. Θα πρέπει όμως να σου υπενθυμίζουν να φροντίζεις να προστατεύεσαι εφαρμόζοντας σωστούς κανόνες υγιεινής. Μερικοί τρόποι είναι να αποφεύγεις να περπατάς ξυπόλητος ή να αγγίζεις το πρόσωπό σου, να πλένεις πάντα τα χέρια σου μετά το τέλος του προγράμματος, να αλλάζεις τα ρούχα του γυμναστηρίου αμέσως μετά από μια προπόνηση και να πλένεις κάθε φορά την πετσέτα που χρησιμοποιείς. Και κάτι ακόμα! Έχε πάντα μαζί σου ένα απολυμαντικό για τα χέρια. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα αν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.

 

Αγαπημένο