ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί τα παιδιά νοσούν πιο συχνά στο δεύτερο κύμα;

Τι απαντά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

3
'
παιδιά covid shutterstock

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού βλέπαμε ότι τα παιδιά είχαν μια " ασυλία" όσον αφορά τη μόλυνσή τους από τον SARS-CoV-2. Ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα παιδιά που αρρώστησαν στην Ελλάδα ήταν περίπου 40-50, με ελαφριά συμπτώματα, ενώ αρκετά ήταν ασυμπτωματικά.

Στην παρούσα δεύτερη φάση της πανδημίας διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά μολύνονται πιο συχνά και πιο βαριά, νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα, έχουμε θανάτους και έχουν αυξηθεί πολύ τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Μέχρι τώρα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως γιατί ο κορονοϊός έχει αυτή τη διαφορετική συμπεριφορά στα παιδιά. Φαίνεται ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η βιολογική συμπεριφορά του κάθε παιδιού είναι διαφορετική. Το ανοσολογικό του προφίλ εξαρτάται από την ηλικία του, τη διατροφή του, την άσκηση του, τα εμβόλια που έχει κάνει στη ζωή του, το μέρος στο οποίο ζει και άλλα. Για παράδειγμα: πολλοί άνθρωποι θα αγοράσουν το ίδιο παπούτσι, αλλά θα το φθείρουν με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι θα το φθείρουν στη φτέρνα, άλλοι στη μύτη, άλλοι σε έναν μήνα και άλλοι σε έναν χρόνο. Κάπως έτσι είναι και η διαφοροποίηση της βαρύτητας του κορονοϊού σε κάθε παιδί. Επειδή ο κορονοϊός κατά πλειοψηφία εισέρχεται στον οργανισμό του παιδιού από το αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή με την αναπνοή και προσβάλει τα κύτταρα των πνευμόνων, υπάρχει η υπόθεση ότι στα παιδικά κύτταρα δεν υπάρχουν ακόμη έτοιμοι υποδοχείς για να συνδεθούν με τον ιό. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι, επειδή τα παιδιά βρίσκονται ακόμη στην ηλικία που κάνουν εμβόλια, ο οργανισμός τους είναι ενεργοποιημένος με ανοσοποιητικό σύστημα έτοιμο να αντιμετωπίσει γενικότερα τους ιούς και μέσα σε αυτούς είναι και ο κορονοϊός.

Πιθανόν μια μετάλλαξη του ιού να αλλάξει αυτή την "ασυλία" στα παιδιά και γι΄ αυτό σήμερα γίνονται πολλές μελέτες για να εγκριθεί το εμβόλιο του κορονοϊού και για τις παιδικές ηλικίες. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει έγκριση εμβολίων για τα παιδιά, τις έγκυες και τις θηλάζουσες, ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία για όλους».


 
Αγαπημένο