ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί τα κρούσματα αυξάνονται;

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναλύει τα αίτια.
4
'
covid spread shutterstock

Τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότητα η αιτία της εξάπλωσης να οφείλεται στις μεταλλάξεις, αφού ήδη η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 106 χώρες και η νοτιοαφρικανική σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας,  και στη χώρα μας το επιδημιολογικό φορτίο μας συνεχίζει να αυξάνεται.

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα άφιξη των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μία αύξηση που άγγιξε το 37% αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα και υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερά χαμηλός, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EuroMOMO.

Ποιες ηλικίες αφορούν τα νέα κρούσματα

Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις ηλικιακές ομάδες που ξέρουμε, που γνωρίζουμε. Τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών. Τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Όπως τόνισε όμως η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σε επίσημη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας, ευτυχώς από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.

Ποια είναι τα αίτια της αύξησης κρουσμάτων

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίνονται πολλές συζητήσεις, προσπαθώντας να ερμηνευτεί αυτή η παρατηρούμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που συνέπεσαν χρονικά, εξηγεί η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι  «Ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγουμένων εβδομάδων μάς έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους όπου, όπως γνωρίζουμε, η μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πιο εύκολη». Επίσης τόνισε ότι οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος. Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο. Τέλος, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας των συνανθρώπων μας, που κουράστηκαν να προσέχουν, να ζουν υπό περιορισμό και να είναι μακριά από τους φίλους τους, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας".

Όμως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν είχαν αποτέλεσμα, δεν δούλεψαν. Ας αναλογιστούμε πού θα ήμαστε τώρα αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν λίγες εβδομάδες, στις αρχές του χρόνου, στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και αλλού.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες είχαμε ηπιότερη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των Ελλήνων, που στην πλειοψηφία τους κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούν τα μέτρα, εξηγεί η κα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε επίσης ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα και συμβάλλει για να μην δούμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Οι πολίτες αυτοί δημιουργούν ένα τείχος προστασίας και είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν είχαμε εφαρμόσει όλα αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα, που στόχευσαν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού, σήμερα θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Η Καθηγήτρια ωστόσο τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν από την κοσμοσυρροή κατά τη διάρκεια εξόδων -διάβασε περισσότερα εδώ-.  

Αγαπημένο