ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές

Το 80% των κρουσμάτων είναι νέοι.
3
'
γιατί οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές shutterstock

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων είναι  σαφής. Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών.

Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι  ότι παρόλο που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν σε μεγάλο βαθμό νέους με πιθανή έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού.

Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας.  Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό- μετά από διακοπές- στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους.

Παράλληλα, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο έχουμε αρκετά άτομα να μολύνονται από το οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον καθώς και αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους που είτε σχετίζονται με τον τουρισμό ή και με διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, ενώ είναι σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.

Διάβασε ακόμα: Κορονοϊός: Θα μετατραπεί η πανδημία σε νόσημα για νέους;

Γιατί φέτος το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παρά τους εμβολιασμούς

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν φέτος το καλοκαίρι, που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στα χέρια μας, να βλέπουμε ακόμα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρσι.Ο ιός για άλλη μια φορά μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος. Ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρεται ανάμεσα μας και να ξεφεύγει από τις προσπάθειες που γίνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικης Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Έτσι, αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού που έχει επιφέρει η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη «Δέλτα» όπως μάθαμε να την λέμε, έχει σαν αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι- και ενώ το 59% του ενήλικου πληθυσμού μας έχει ήδη εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου- να βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εκτινάχτηκε» σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντι μας χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση.

Βέβαια, σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτός ο «έξυπνος ιός» τονίζει η κα Παπαευαγγέλου. Φταίει και η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων και γενικά η αλλαγή της συμπεριφοράς μας.

Διάβασε επίσης: Από την μετάλλαξη Δέλτα το 90% των κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου


Ο κίνδυνος της διασποράς του ιού από τους νέους

Για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας είναι σημαντικό να αυξήσουμε δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη καταλήγει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τονίζοντας το εξής: 

Θα" πρέπει να ξανατροποποιήσουμε, να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας. Αυτό που σήμερα επείγει πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν  από σοβαρή λοίμωξη. Δηλαδή, όλων των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ταυτόχρονα, οι νέοι μας, που σίγουρα αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

Διάβασε και αυτό: Εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον εξηγεί η κα Παπαευαγγέλου. 

Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Κι ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές.

Η συνεπείς και συστηματική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, του self-test, από όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης και στον έλεγχο της διασποράς.

Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας όταν είμαστε εκτός σπιτιού, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας".

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: 5 νησιά προς τοπικό lockdown 

Αγαπημένο