ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες;

Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σου
2
'
καρκίνος τραχήλου hpv

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV και επιβεβαιώνονται από  στοιχεία του ΠΟΥ για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Και για αυτό γνωρίζουμε ότι ευθύνεται ο ιός ΗPV κάποια στελέχη του οποίου προκαλούν καρκίνο.

Ο εμβολιασμός εναντίον της HPV μόλυνσης, όταν αυτός γίνει σε κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών, έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει μέχρι και κατά 88% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας αργότερα.

Γιατί τότε ο καρκίνος της τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες;

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, γυναικολόγο μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio, ποια είναι η εξήγηση για την ανεβασμένη συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου και μας εξήγησε ότι οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον, πρόκειται για έναν πολύ συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό. Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού και των δύο φύλων εκτίθεται στον ιό κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.

Δεύτερον, δεν υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη που θα έπρεπε. Σε κάποιες χώρες είναι υψηλή όπως στην Αυστραλία όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά καρκίνου τραχήλου της μήτρας γιατί είναι υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε κάποιες χώρες όμως εξακολουθεί να είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.

Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος λόγος που ίσως υποτιμάται: δεν γίνεται σωστός και ολοκληρωμένος διαγνωστικό έλεγχος.

Γιατί δεν αρκεί το τεστ Παπ;

Γνωρίζουμε ότι το τεστ Παπ αποτελεί έναν τρόπο πρώιμης ανίχνευσης των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου μήτρας που προκαλεί σχεδόν αποκλειστικά ο ιός HPV.  Όπως εξηγεί όμως ο Δρ. Παράσχος, σε ένα ποσοστό 30% το τεστ θα αποτύχει να διαγνώσει μια σοβαρή βλάβη. Για αυτό χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις όπως η κολποσκόπηση  και κολποσκοπικά κατευθυνόμενων βιοψιών, ενώ πολύ σημαντική  εξέταση πλέον θεωρείται το hpv test.

Ταυτοποίηση του ιού ΗPV : Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του ιού ΗPV, άλλοι χαμηλού και άλλοι υψηλού κινδύνου ως προς την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, μπορούμε να βρούμε τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει το κάθε άτομο με μία ειδική εξέταση που λέγεται ταυτοποίηση ιού ΗPV (test HPV). Είναι σημαντικό για μια γυναίκα που έχει διαγνωστεί με τον ιό HPV να γνωρίζει ποιον τύπο του ιού έχει, αφού δεν προκαλούν όλοι οι τύποι του ιού ίδιας βαρύτητας βλάβες. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που εμφανίζονται πιο επιθετικοί και ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ άλλοι είναι λιγότερο επιθετικοί. Ανάλογα επομένως με την ταυτοποίηση του ιού προσαρμόζονται και τα μέτρα πρόληψης. Αν μια γυναίκα για παράδειγμα διαγνωστεί με κάποιον υψηλού κινδύνου τύπο του ιού,  μπορεί να χρειάζεται να παρακολουθείται πιο συχνά και με μια πιο εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Αν υπάρχει σωστή παρακολούθηση, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο ιός προλαμβάνονται.

Αγαπημένο