ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί είναι σωτήριο να βγάζεις τα παπούτσια σου πριν μπεις στο σπίτι;

Η απάντηση, έρχεται από την επιστήμη.
3
'
παπούτσια στο σπίτι Shutterstock

Το σπίτι μας, η υγιεινή του σπιτιού μας αλλά και η σωστή καθαριότητα, είναι από τα πράγματα που σίγουρα μας απασχολούν, ειδικά αυτή τη περίοδο. Μια από τις πιο συχνές «σπαζοκεφαλιές» που κλινόμαστε να απαντήσουμε είναι το περιβόητο «με ή χωρίς παπούτσια στο σπίτι»; Η απάντηση, έρχεται από την επιστήμη και η σχετική έρευνα για τα παπούτσια στο σπίτι και τα μικρόβια που μεταφέρουν, είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. 

Η Leila Karimpoor, DO, παθολόγος και νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John's, τονίζει στο Insider: «Φυσικά και είναι πιθανόν να μεταφέρετε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες με τα παπούτσια και τα ρούχα σας στο σπίτι.» Εάν τα παπούτσια σας έρθουν σε επαφή με μικρόβια, μπορείτε να τα ''κολλήσετε'' όπου κι αν πάτε, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού σας.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Microbiome ανέλυσε το μικροβιακό περιβάλλον στα παπούτσια των ανθρώπων μετά από περπάτημα σε διάφορες τοποθεσίες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικρόβια από επιφάνειες - όπως βακτήρια και ιοί - καταλήγουν σε παπούτσια και μεταφέρονται σε άλλες επιφάνειες στις οποίες περπατάτε. Ως επί το πλείστον, αυτοί οι μικροοργανισμοί συγκεντρώνονται στο εξωτερικό των παπουτσιών. Μια μελέτη από μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι το εξωτερικό των παπουτσιών μεταφέρει περισσότερα από 140 φορές περισσότερα βακτήρια από το εσωτερικό.

Όσον αφορά τη μείωση της εξάπλωσης μικροβίων στο σπίτι σας από τα παπούτσια σας, η Karimpoor συνιστά να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει το «βγάλσιμο» των παπουτσιών ακόμα και από την εξώπορτα, αν είναι εφικτό. Εάν τα παπούτσια σας απαιτούν να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να τα αφαιρέσετε, τότε θα πρέπει επίσης να πλένετε αμέσως τα χέρια σας.

Εικόνα
Shutterstock

"Με τον ίδιο τρόπο που δεν περπατούσατε στη λάσπη και έπειτα με τα «λασπόνερα» θα μπαίνατε στο σπίτι σας, επίσης δεν θα θέλατε να μπείτε με τα παπούτσια στο σπίτι, ακόμα και αν η βρωμιά που μεταφέρουν δεν είναι οφθαλμοφανής". Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι που παίζουν στο πάτωμα είναι επίσης σημαντικό να βγείτε τα παπούτσια σας από την πόρτα.  Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας, το πλύσιμο των χεριών είναι πιο σημαντικό, λέει η Karimpoor. Εάν πηγαίνετε σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπως ένα παντοπωλείο ή έχετε έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο, είναι πιθανό να έχετε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στα παπούτσια σας, αλλά αυτό δεν θα σας κάνει απαραίτητα να νοσήσετε εκτός αν ακουμπήσετε τα παπούτσια σας στο πρόσωπό σας. 

Πώς να απολυμάνεις τα παπούτσια σου

Τι μπορείς να κάνεις όμως εσύ ώστε να φροντίζεις τα παπούτσια σου να είναι όσο πιο καθαρά γίνεται; Μα φυσικά να τα απολυμάνεις! Αυτό γίνεται με τους παρακάτω 3 τρόπους:

  • Με σαπούνι, νερό και ένα πανάκι.
  • Πλένοντάς τα στο πλυντήριο.
  • Περνώντας τα με χλωρίνη
Αγαπημένο