ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γέννησα πρόωρα. Ποιοι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν το μωρό μου;

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας σήμερα 17/11 και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα. Η πρόωρη γέννηση, ακόμη και κατά τέσσερις ως έξι εβδομάδες σε σύγκριση με το φυσιολογικό, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού –  βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
2
'
πρόωρο μωρό istockphoto

Οι πρόωρες αλλά και οι δίδυμες κυήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξητική τάση. Πέρα από την ευτυχία που μπορεί να φέρει η γέννηση ενός μωρού, η δίδυμη κύηση δεν παύει να θεωρείται υψηλού κινδύνου, ακόμη και σε περιπτώσεις που η μητέρα είχε μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που γίνεται πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τελειόμηνος θεωρείται ο τοκετός που γίνεται από την 37η μεχρι την 41η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνήθως ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με κίνδυνους και επιπλοκές που παρουσιάζει η υγεία του νεογέννητου λόγω του πολύ χαμηλού βάρους γέννησης, της φαρμακευτικής αγωγής και της πολύμηνης διαμονής στη ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών) και τις θερμοκοιτίδες.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού;

Οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού αυξάνονται κυρίως όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού ή πρόωρης ρήξης των υμένων πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Άλλοι παράγοντες είναι

  • οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (π.χ. δίκερη μήτρα),
  • το προηγούμενο χειρουργείο στον τράχηλο της μήτρας (π.χ. κωνοειδής ή loop εκτομή),
  • το αυξημένο αμνιακό υγρό (υδράμνιο),
  • η πολύδυμη κύηση,
  • η προεκλαμψία,
  • η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου,
  • οι λοιμώξεις (όπως δοντιών, ουρολοιμώξεις),
  •  οι χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • το κάπνισμα ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ από τη μητέρα, 
  • η ηλικία κύησης κάτω των 20 ετών.
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας κατέχει εξίσου σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό προτείνεται στις εγκύους να αποφεύγουν την έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να δοθεί επιστημονική εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει ο πρόωρος τοκετός.

Δες κι αυτό: Λυδία Παπαϊωάννου: Η εξομολόγησή της για τον πρόωρο τοκετό και το μωράκι της

Τι ειδικότητες πρέπει να παρακολουθούν την υγεία ενός πρόωρου μωρού;

Αναπτυξιολόγο: Τα πρόωρα μωρά ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για γλωσσικές, κινητικές και άλλες καθυστερήσεις και γι΄ αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε την παρακολούθηση από Αναπτυξιολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν περίπου 5 ετών. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η έγκαιρη πρόληψη.

Παιδίατρο: Η τακτική επαφή με τον παιδίατρό σας είναι πολύ σημαντική για την πορεία του παιδιού. Ο παιδίατρος είναι αυτός που κατευθύνει τους γονείς σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του πρόωρου μωρού ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική καθυστέρηση κινητική, γλωσσική ή νοητική θα πρέπει οπωσδήποτε να σας παραπέμψει σε έναν αναπτυξιολόγο.

Γενικά τα πρόωρα παιδιά χρειάζονται συχνούς επανέλεγχους (follow ups) από νεογνολόγο, αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοφθαλμίατρο τα πρώτα χρόνια ζωής τους.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια καθυστέρηση στην κατάκτηση των βασικών ορόσημων σε γλωσσική, κινητική ή γνωστική ανάπτυξη καλό θα είναι τα παιδιά να λάβουν ειδικά προγράμματα παρέμβασης από ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζουν.

Δες κι αυτό: Ποιες έγκυες κινδυνεύουν από πρόωρο τοκετό λόγω COVID-19

Εικόνα
istockphoto

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι υγείας ενός πρόωρου μωρού;

Μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο, και κυρίως χαμηλού βάρους γέννησης μωρό, και τα οποία μπορεί να μην φανούν άμεσα μετά τη γέννηση είναι:

Εγκεφαλική παράλυση η οποία εμφανίζεται ως ημιπληγία, διπληγία ή τετραπληγία και συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση. Οι περιπτώσεις αυτές χρίζουν υποστηρικτικής θεραπευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.

Προβλήματα κινητικού συντονισμού, αδεξιότητα: Ανάγκη για εργοθεραπεία και ίσως και φυσιοθεραπεία.

Δυσφαγία, διαταραχές στη σίτιση και την κατάποση: Θα χρειαστεί λογοθεραπεία.

Προβλήματα μάθησης/συμπεριφοράς: Η ειδική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει.

Προβλήματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής: Ανάγκη για ειδική εκπαίδευση, ψυχολόγο και εργοθεραπεία.

Αισθητηριακές διαταραχές που μπορεί να περιλαμβάνουν βαρηκοία, προβλήματα όρασης με αρκετά συχνή την αμφιβληστροειδοπάθεια που ταυτίζεται με την προωρότητα και τη χρήση οξυγόνου: Ανάγκη για εξειδικευμένος γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων, λογοθεραπεία.

Γλωσσική καθυστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες: Ανάγκη για λογοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση.

Λοιμώξεις αναπνευστικού οι οποίες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα το παιδί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και να παρουσιάζει έντονο άγχος αποχωρισμού και στρες λόγω των θεραπειών: Ανάγκη για παιδοψυχολόγο αργότερα.

Διάβασε ακόμη: Τράπεζα γάλακτος: Ένα πολύτιμο δώρο για τα πρόωρα μωρά

Αγαπημένο