ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα: Πώς οι σχέσεις αγάπης προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού

Η έρευνα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες με σύντροφο πολεμούν καλύτερα τον καρκίνο του μαστού.
3
'
οι σχέσεις αγάπης προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού istock

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φορές που όταν μια σοβαρή ασθένεια σου χτυπά την πόρτα, το μόνο που θέλεις είναι ν’ αποτραβηχτείς από όλους και όλα και να μείνεις μόνη.  Κι όμως, η νέα έρευνα που θα διαβάσεις αποκαλύπτει γιατί ίσως αυτό να μην είναι και τόσο καλή ιδέα!

Τι έδειξε η έρευνα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι σχέσεις τρυφερότητας με τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να μας δυναμώσουν στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Αντίθετα, η μοναχική ζωή ενοχοποιείται για την υποτροπή και τη θνησιμότητα από  τη νόσο.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer και συμμετείχαν πάνω από 9.000 γυναίκες, φάνηκε ότι οι μοναχικές γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από υποτροπή της νόσου και ότι οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου σε σχέση με τις κοινωνικά ενεργές.

Η γνώμη του ειδικού

Ζητήσαμε από τον Γιάννη Π. Φύσσα, Ειδικό Μαστολόγο - Χειρουργό Μαστού - Διευθυντή του Κέντρου Μαστού "Πρόληψις" να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνα και μας είπε τα εξής:

"Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η ύπαρξη συντρόφου, οι στενές συγγενικές σχέσεις και η επαρκής κοινωνική ζωή -το καθένα από αυτά ξεχωριστά ή και όλα αυτά μαζί-  μπορεί να επιδράσουν θετικά, διεκδικώντας πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της επιβίωσης της γυναίκας με τη νόσο.

Σημαντικό ρόλο μάλιστα, φαίνεται ότι παίζουν επίσης ο αριθμός των φίλων, η θρησκευτική δραστηριότητα του ατόμου και η συμμετοχή του σε κοινωνικές δράσεις.

Διάβασε επίσης: Οι 5 φίλοι που χρειάζεσαι στη ζωή σου

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που ανήκαν στη λευκή φυλή πιο ευεργετικό ρόλο έπαιζε η ύπαρξη συντρόφου, ενώ στις κοινότητες άλλων φυλών οι στενές σχέσεις με άλλα συγγενικά πρόσωπα πέραν του συντρόφου ήταν αυτές που επιδρούσαν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θετική επίδραση που έχουν οι κοινωνικές σχέσεις στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού, υπενθυμίζοντας μας ότι, ναι, τελικά, όταν έρχονται τα δύσκολα, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, όταν έχουμε (ή επιλέγουμε να έχουμε) κάποιον δίπλα μας".

Διάβασε ακόμα: Τρισδιάστατη ψηφιακή τομοσύνθεση, η εξέταση που πρέπει να συμπεριλάβεις στον έλεγχο του μαστού σου. και 5 ερωτήσεις στον Δρ. Φύσσα για τους πυκνούς μαστούς.

 

WHO IS WHO

Γιάννης Φύσσας

Ο Γιάννης Φύσσας είναι Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού, απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος στο μαστό στην Αγγλία. Είναι διευθυντής στο κέντρο μαστού του «Πρόληψις» και στην κλινική μαστού στο Ιατρικό Αθηνών, κλινική Παλαιού Φαλήρου.

 

Αγαπημένο