ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υποφέρεις από αυπνία; Με αυτούς τους τρόπους θα καταφέρεις να κοιμηθείς στο λεπτό

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Μάθε πως θα τα καταφέρεις!
30.05.2022
1
'
Υποφέρεις από αυπνία; Με αυτούς τους τρόπους θα καταφέρεις να κοιμηθείς στο λεπτό insomnia

Η αυπνία είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων! Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να σας αποσπάσουν από τον ύπνο, ακόμη και αν είστε υπερβολικά κουρασμένοι.

Το άγχος της καθημερινότητας και οι ορμόνες είναι δύο βασικοί ύποπτοι που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε αμέσως. Σύμφωνα με την δρ Rebecca Robbins, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα άτομα που ξεκουράζονται καλύτερα συνήθως δεν αποκοιμιούνται αμέσως: «Τα επαρκώς ξεκούραστα άτομα θέλουν το χρόνο τους για να κοιμηθούν, περίπου δηλαδή 15 λεπτά».

Άρα πρέπει να δώσετε το περιθώριο των 15 λεπτών στον εαυτό σας για να σας πάρει ο ύπνος.

Ωστόσο, αν ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να κοιμηθείτε ξεπερνάει κατά πολύ το ένα τέταρτο, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές στρατηγικές κινήσεις τις οποίες πρέπει να μετατρέψετε σε καθημερινές συνήθειες.

Εικόνα
insomnia

Δείτε επίσης : Έχεις αυπνίες; Μάθε ποια είναι τα κατάλληλα βιβλία για να τις ξεπεράσεις

Ατμόσφαιρα 

Για πιο γρήγορο ύπνο, φροντίστε να διατηρείτε το δωμάτιο δροσερό και σκοτεινό, ακόμη και αν είστε τύπος που χρειάζεται φως για να κοιμηθεί.

Βαθιά Αναπνοή 

Η αναπνοή αποτελεί έναν βασικό βοηθό που θα σας οδηγήσει στον ύπνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε την βαθιά κοιλιακή αναπνοή σε έξι χρόνους. Δηλαδή, εισπνεύστε βαθιά και μετρήστε αργά μέχρι το 6, γεμίζοντας με αέρα την περιοχή της κοιλιάς. Εκπνεύστε, στη συνέχεια, μετρώντας ξανά μέχρι το 6 και επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε απολύτως χαλαροί.

Κρεβάτι: μόνο για τον ύπνο 

Χαλαρώνοντας στην κρεβατοκάμαρα, έχουμε την τάση να ελέγχουμε το κινητό μας και να βλέπουμε τηλεόραση όσο είμαστε ξαπλωμένοι. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τον ύπνο! Καθώς το μπλε φως των συσκευών κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την έναρξη του ύπνου.

Για αυτό και στο κρεβάτι πρέπει να κάνετε μόνο τον ύπνο σας ώστε να φύγει από τον εγκέφαλο η ιδέα πως μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα εκτός από το να ξεκουραστείτε!

Ρουτίνα ύπνου 

Ακόμη και αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων με πρόγραμμα. Ο ύπνος χρειάζεται μια ρουτίνα, ειδικά όταν υποφέρετε από αυπνίες. Οπότε ένα ζεστό μπάνιο, η ανάγνωση ενός βιβλίου σε χαμηλό φωτισμό, η χαλαρή μουσική αλλά και λίγη γιόγκα ή διατάσεις θα εκπαιδεύσουν μακροπρόθεσμα το μυαλό σας να πέσει ταχύτερα για ύπνο. Επίσης, φροντίστε κάθε μέρα να πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Διάβασε ακόμη: Διαταραχές ύπνου: Τι να αποφύγεις και τι να προσθέσεις για να βελτιώσεις την ποιότητα του

Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Αν περάσουν 20 λεπτά και δεν έχετε αποκοιμηθεί, σηκωθείτε και αλλάξτε δωμάτιο, ιδανικά με χαμηλό φωτισμό, κάνοντας κάτι χαλαρωτικό μέχρι να νυστάξετε. Την ίδια τακτική μπορείτε να ακολουθήσετε και σε περίπτωση που ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εικόνα
sleeping
Αγαπημένο