ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το εμβόλιο του κορονοϊού βλάπτει την ανδρική γονιμότητα;

Η βιολόγος Αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου, M.H. Sc., Ph.D., απαντά στο ερώτημα που «καίει» τα ζευγάρια εν μέσω πανδημίας.
09.11.2021
3
'
κορονοϊός και σπέρμα με μάσκα istockphoto

Ο κορονοϊός έχει σίγουρα αναστατώσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Εισβάλοντας σε ιστούς και όργανα επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Στην εποχή της Covid που ζούμε δημιουργήθηκαν πολλές ανησυχίες και φόβοι που αφορούσαν διάφορα πεδία, ανάμεσά τους και η ανθρώπινη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, για τους άνδρες υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να εισχωρήσει στον όρχι, επειδή τα κύτταρα του ορχικού ιστού έχουν υποδοχείς με τους οποίους ενώνεται ο κορωνοϊός ώστε να βρεθεί στο εσωτερικό τους και να επηρεάσει την σπερματογένεση, την παραγωγή δηλαδή των σπερματοαζωρίων. Εύλογα λοιπόν υπήρχε η ανησυχία για την επίδρασή του στην ανδρική γονιμότητα – ευτυχώς όμως πληθώρα μελετών έδειξε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός στο δείγμα του σπέρματος.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού προκαλεί στειρότητα στους άνδρες;

Το εμβόλιο του Cov-Sars-2, που αποτελεί για πολλούς σωτηρία, για κάποιους αποτελεί πηγή άγχους και αγωνίας. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και οι ανακρίβειες και οι υπερβολές δεν λείπουν. Πρόσφατα λοιπόν, κυκλοφόρησε η φήμη ότι το εμβόλιο του κορονοϊού θα προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες, αν και ο κορονοϊός δεν το κατάφερε!  Η επιστημονική κοινότητα έβαλε λοιπόν στο μικροσκόπιο των αναλύσεων και αυτό το ερώτημα και τα νέα είναι ευχάριστα!

Δες ακόμη: Κορονοϊός: Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία

Εικόνα
istockphoto

 

Τι δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες

Δύο πολύ πρόσφατες μελέτες έρχονται να ρίξουν πλέον φως στο ερώτημα: θα επηρεάσει το εμβόλιο του κορονοϊού τη γονιμότητα του άνδρα;  

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 και εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Η δεύτερη δημοσιεύτηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες από ομάδα επιστημόνων του Ισραήλ.  

Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της γονιμότητας των ανδρών είναι το σπερμοδιάγραμμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δύο μελέτες αξιολόγησαν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος, δηλαδή μέτρησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους και την μορφολογία τους. Σε καμία από τις δύο μελέτες δεν βρέθηκε αλλοίωση των παραμέτρων μετά το εμβόλιο για τον Sar-Cov-2. Στις ομάδες των εθελοντών που ελέγχθηκαν υπήρχαν άνδρες με καλά δείγματα, που δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή, αλλά και άνδρες με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, οι οποίοι επίσης δεν είχαν πρόβλημα μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου.

Οι πρώτες αυτές μελέτες βασίστηκαν στην αξιολόγηση του σπερμοδιαγράμματος και είναι γνωστό ότι  ο έλεγχος για την ανδρική γονιμότητα δεν εξαντλείται με το σπερμοδιάγραμμα. Μοριακοί μηχανισμοί που είναι απαραίτητοι για τις λειτουργικές ανάγκες του σπερματοζωαρίου παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι θέμα χρόνου το πότε θα έχουμε δεδομένα που θα καλύπτουν και αυτούς τους μηχανισμούς. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να βασιστούμε στα ευχάριστα αυτά δεδομένα. Οπότε από τα πρώτα αυτά δεδομένα φαίνεται πως οι άνδρες μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς να ανησυχούν για τη γονιμότητά τους.

Διάβασε ακόμη: Είναι γρίπη ή κορονοϊός; Μάθε τις διαφορές και προστατεύσου

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!