ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εμβόλιο γρίπης: Πόσο κοστίζει;

Μην το διακινδυνεύεις αυτήν την εποχή! Προστάτευσε τον εαυτό σου και τους άλλους κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης!
1
'
γυναίκα μπράτσο εμβόλιο γρίπης istockphoto

Με την πανδημία της COVID-19 έχουμε ξεχάσει την γρίπη, η οποία είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πεθαίνουν 1.000 άτομα κάθε χρόνο από αυτήν. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αλλά ακόμα και υγιή άτομα κινδυνεύουν από τη γρίπη και τις επιπλοκές της.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ξεκίνησε ήδη από την 1η Οκτωβρίου ο αντιγριπικός εμβολιασμός και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Το αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο καθώς μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους. Επειδή το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει μία περίοδο έως 6 μηνών, συνιστάται να πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο ώστε να παρέχει κάλυψη μέχρι και το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης.

Διάβασε ακόμα: Κορονοϊός - Γρίπη: Έρευνα για την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων

Τι περιλαμβάνουν τα φετινά εμβόλια γρίπης

Στη φετινή παραγγελία των εμβολίων γρίπης περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2021-2022) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.

Πόσο κοστίζει το αντιγριπικό εμβόλιο;

Η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή. Χειρόγραφη συνταγή δίνεται μόνον σε:

  • Ασφαλισμένους που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  • Τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
  • Μετανάστες, που δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Μην ξεχνάς!

Παράλληλα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, φρόντισε να τηρείς και ατομικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, τα οποία είναι όμοια με εκείνα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, όπως συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, αποφυγή κλειστών χώρων με πολύ κόσμο.

Διάβασε επίσης: Εμβόλιο γρίπης: Προστατεύει από την COVID-19;

Αγαπημένο