ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Eμβόλια κορονοϊού: Tι ανοσία εξασφαλίζει το κάθε εμβόλιο και μετά από πόσο διάστημα

Οδηγός βασικών πληροφοριών για τα 4 εμβόλια για τη νόσο COVID-19. Ποιο είναι το μεσοδιάστημα των δόσεων για κάθε εμβόλιο και τι ποσοστό ανοσίας εξασφαλίζεται μετά από κάθε δόση.
4
'
vaccines shutterstock

Είναι πολλές οι ερωτήσεις γύρω από τα COVID-19 εμβόλια. Εκτός από τις ερωτήσεις για τα διαφορετικά είδη εμβολίων και τα μεσοδιαστήματα των δόσεων (όπως πόσο μπορεί να αργήσεις να κάνεις τη δεύτερη δόση), το κύριο ερώτημα πλέον επικεντρώνεται στο πόσο αποτελεσματικά είναι  και για πόσο διάστημα εξασφαλίζεται η ανοσία.

Σύμφωνα με σύνοψη ερευνών του FDA σχετικά με τα COVID-19 εμβόλια, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 προλαμβάνουν σε μέγιστο βαθμό την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από την νόσο, προλαμβάνουν σημαντικά την μετάδοση στους άλλους, συμβάλλουν στην επίτευξη ανοσίας αγέλης, προλαμβάνουν σημαντικά τη διασπορά τους ιού και τις μεταλλάξεις του. Πόσο γρήγορα όμως εξασφαλίζεται προστασία από τα εμβόλια; Ο παρακάτω οδηγός που στηρίζεται στις δημοσιεύσεις του Mayo Clinic σου δίνε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Pfizer-BioNTeck

Είδος εμβολίου: mRNA (είναι μία νέα κατηγορία εμβολίων, τα οποία αποτελούνται από μόρια που εισέρχονται στα κύτταρα και τους δίνουν οδηγίες να παράγουν την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού).

Δόσεις: Χορηγείται σε 2 δόσεις.

Μεσοδιάστημα: Η απόσταση της πρώτης από τη δεύτερη δόση είναι  21 ημέρες. Η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.  

Ανοσία: 7 ημέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνεται ανοσία σε ποσοστό 52%, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% έπειτα από άλλη μία εβδομάδα. 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα φτάνει περίπου το 91% για ήπια νόσο και έως 95% για σοβαρή. Υπάρχουν όμως έρευνες που επιβεβαιώνουν και 100% αποτελεσματικότητα μετά τη δεύτερη δόση.

Ηλικίες στις οποίες ενδείκνυται: Το εμβόλιο ενδείκνυται για ηλικίες 12 και άνω και είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 σε ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Εικόνα
εμβόλιο κορονοϊός

 

Μοderna 

Είδος εμβολίου: mRNA (όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω είναι μία νέα κατηγορία εμβολίων, τα οποία αποτελούνται από μόρια που εισέρχονται στα κύτταρα και τους δίνουν οδηγίες να παράγουν την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού).

Δόσεις: Χορηγείται σε 2 δόσεις.

Μεσοδιάστημα: Η απόσταση της πρώτης από τη δεύτερη δόση είναι  28 ημέρες. Η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.  

Ανοσία: 4 ημέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνεται ανοσία με το ποσοστό να αυξάνεται στο 94% στις 14 ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η προστασία 6 μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Ηλικίες στις οποίες ενδείκνυται: Το εμβόλιο ενδείκνυται για ηλικίες 12 και άνω και είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 σε ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Εικόνα
embolio covid

 

ΑstraZeneca

Είδος εμβολίου: περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο αδενοϊό με την κωδικοποιημένη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού.

Δόσεις: Χορηγείται σε 2 δόσεις.

Μεσοδιάστημα: Η απόσταση της πρώτης από τη δεύτερη δόση είναι 12 εβδομάδες. Ανοσία: 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, επιτυγχάνεται προστασίας από 76% – 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Ηλικίες στις οποίες ενδείκνυται: Το εμβόλιο ενδείκνυται για ηλικίες 18 και άνω, όμως σε διάφορες χώρες χορηγείται σε μεγαλύτερες ηλικίες μόνο (στην Ελλάδα σε ηλικίες άνω των 30 ετών).

Εικόνα
embolio covid

 

Johnson & Johnson

Είδος εμβολίου: Περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο αδενοϊό με την κωδικοποιημένη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού.

Δόσεις: Χορηγείται σε 1 δόση.

Ανοσία: Η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου μετά τις 28 ημέρες αγγίζει το 85% ενώ κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι γενικά η αποτελεσματικότητα του μπορεί να αγγίξει το 99%. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μετά από περίπου 50 ημέρες αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Ηλικίες στις οποίες ενδείκνυται: Άνω των 18 ετών.

Ίσως σε ενδιαφέρει  κι αυτό: Ποια εμβόλια είναι πιο ασφαλή για τις εγκύους. 

 

Εικόνα
embolio covid

 

Υπενθυμίζουμε ότι το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το κάθε εμβόλιο εξαρτάται από το ποια θα είναι η ανοσοαπάντηση του οργανισμού του κάθε ανθρώπου. Δηλαδή το πόσο ισχυρά θα διεγείρει την ανοσία (ποσότητα  αντισωμάτων αλλά και άλλων ειδικών κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος).

Όσον αφορά στη διάρκεια της προστασίας, οι μελέτες παρακολούθησης όλων των εμβολίων συνεχίζονται και δείχνουν μέχρι στιγμής ότι τουλάχιστον για 9 μήνες εξασφαλίζεται συνέχιση της προστασίας. Επίσης όλα τα εμβόλια καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις τρέχουσες μεταλλάξεις του ιού. 

Διάβασε ακόμα: Ποια παυσίπονα να πεις μετά τον εμβολιασμό σου

Αγαπημένο