ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είναι το σεξ επικίνδυνο για τα άτομα με προβλήματα καρδιάς;

Οι απαντήσεις που όλοι και κυρίως οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν για τον σεξ και την υγεία της καρδιάς.
5
'
σεξ επικινδυνο για άτομα με προβλήματα καρδιάς istock

Είναι γεγονός ότι ένα καρδιολογικό νόσημα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να οδηγήσει στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων. Μάλιστα, συμβαίνει συχνά, ξεκινώντας από αίτημα για διερεύνηση σεξουαλικής δυσλειτουργίας, να γίνεται ο ιατρικός έλεγχος και να διαπιστώνεται το καρδιολογικό πρόβλημα.  Με μια τέτοια συσχέτιση του σεξ με την καρδιά, που η σημασία της μεγαλώνει στη φαντασία τους, πολλά άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου  καταλήγουν να φοβούνται ότι το σεξ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα καρδιολογική κρίση και για αυτό αποφεύγουν το σεξ. Πόσο βάσιμοι είναι όμως οι φόβοι τους;  

Η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, Κλινικός Ψυχολόγος (DESS) Σεξολόγος (DU) μας δίνει  διαφωτιστικές απαντήσεις γύρω από αυτό το ερώτημα αυτό αλλά και όλες τις άλλες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σύνδεση του σεξ με την υγεία της καρδιάς.

Κυρία Μιχοπούλου κάποιοι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς φοβούνται να κάνουν σεξ γιατί πιστεύουν ότι η καρδιά τους κινδυνεύει. Είναι δικαιολογημένος αυτός ο φόβος; Επιτρέπεται το σεξ σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο;

Οι ασθενείς  συχνά μετά από καρδιακή προσβολή ή διάγνωση καρδιακών παθήσεων κάνουν αυτή την ερώτηση. Οι γιατροί από την πλευρά τους ενθαρρύνουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα, εφόσον κρίνουν ότι είναι αρκετά καλά. «Το σεξ σπάνια επέφερε κάποιο έμφραγμα ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που υπέστησαν καρδιακή κρίση μπορούν να κάνουν άφοβα έρωτα» σύμφωνα με την έρευνα των Rothenbacher et al., που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Εικόνα
σεξουαλικές σχέσεις

 

Το σεξ επιτρέπεται σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που μετά την καρδιολογική εξέταση κατηγοριοποιούνται ως χαμηλού κινδύνου. Εάν κάποιος δεν εμφανίζει στηθαγχικά ενοχλήματα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας κοπώσεως, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμίας του μυοκαρδίου και στηθάγχης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Μήπως όμως το σεξ είναι επικίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις; 

Οι συνήθεις οδηγίες των καρδιολόγων είναι οι εξής: Γενικά οι ασθενείς με σταθερή καρδιαγγειακή νόσο που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας επιτρέπεται να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.
 Οι ασθενείς με ασταθή και σοβαρά συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ώσπου η κατάστασή τους ελεγχθεί και σταθεροποιηθεί. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών θα πρέπει να διακόπτουν το σεξ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους και να αντιμετωπιστεί.

Διάβασε επίσης πώς να υποστηρίξεις τον σύντροφό σου που διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι όμως υπαρκτός ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου για τα άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό;

Οι γάλλοι σεξολόγοι A.Zeler και C.Troadec επισημαίνουν ότι ο φόβος αιφνίδιου θανάτου κατά τη σεξουαλική επαφή φρενάρει την «επαναδραστηριοποίηση» κάποιων ασθενών που διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιοαγγειακού επεισοδίου την ώρα της σεξουαλικής πράξης είναι χαμηλός και το σεξ από μόνο του ευθύνεται για λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρδιακών προσβολών. «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα έπρεπε να οδηγείται ο καρδιολογικός ασθενής σε σεξουαλική αποχή» λένε οι συνάδελφοι, οι οποίοι αναφέρουν στη βιβλιογραφία τους το άρθρο «Activité sexuelle et risques cardiovasculaires », Bosser et al., La Presse Médicale 43, nᵒ 10 Αντιθέτως, οι ασθενείς χρειάζονται κατά περίπτωση ειδική βοήθεια δεδομένου ότι ο επιπολασμός σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι  υψηλός στον πληθυσμό αυτό.

Ποιες είναι οι οδηγίες για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε άτομα που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή υπεβλήθησαν σε επεμβάσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου;

Με βάση τις οδηγίες των ειδικών καρδιολόγων οι ασθενείς 2 εβδομάδες μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν υποβληθεί σε διαδερμική επαναγγείωση (αγγειοπλαστική) χωρίς επιπλοκές μπορούν με τη συγκατάθεση του ιατρού τους να επανέλθουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες  εφόσον δεν εμφανίζουν συμπτώματα (στηθάγχης και δύσπνοιας) στις ήπιες έως μέτριες καθημερινές δραστηριότητες (π.χ., γρήγορο περπάτημα).

Εικόνα
περπάτημα

 

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) μπορούν να επανέλθουν στη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση, εφόσον η στερνοτομή  έχει επουλωθεί καλά και αποκατασταθούν οι τομές και η λειτουργικότητα των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την περιοχή της καρδιάς.

Εκτός από τα ιατρικά θέματα, υπάρχουν άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή αυτών των ατόμων;

Βεβαίως! Μπορεί και η φαρμακευτική αγωγή για το καρδιολογικό νόησημα να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή. Ακόμη, είναι πιθανό η μείωση της libido (που συχνά παρατηρείται) να μη σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας  αλλά με τον ψυχοσυναισθηματικό αντίκτυπο της διάγνωσης ενός καρδιολογικού προβλήματος, δηλαδή παίζουν ρόλο και ψυχολογικοί  παράγοντες, όπως ο αδικαιολόγητος φόβος ή ακόμη και μια δυσθυμική διάθεση μαζί με παραίτηση του ασθενούς.   Κι όμως το σεξ μπορεί να ξαναεισαχθεί σταδιακά στη ζωή του καρδιοπαθούς χωρίς άγχος επίδοσης και στρες. Και μάλιστα μπορεί και να βελτιωθεί αν χρησιμοποιηθούν κάποια προκαταρκτικά παιχνίδια, που δεν κουράζουν και προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας στον ασθενή αλλά ταυτόχρονα και περισσότερη ηδονή στη σύντροφο.

Είναι επικίνδυνο το σεξ  για άνδρες με καρδιακές παθήσεις με μια καινούργια ερωμένη;

Σίγουρα δεν θα ήθελα να εκφοβίσω ή να ενοχοποιήσω τους μη πιστούς συντρόφους, αλλά έχουν προκύψει  ενδεικτικά στοιχεία ότι το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άνδρες με καρδιακές παθήσεις, όταν συνευρίσκονται με  μια άγνωστη, μια καινούρια  ερωμένη, επειδή κατά κανόνα καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια,  ώστε να ικανοποιήσουν και να εντυπωσιάσουν τη νέα σύντροφο. Γενικά πάντως, αυτό συμβαίνει σπάνια…

Διάβασε ακόμα: Τα 5 αίτια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Γενικά το σεξ θεωρείται σωματική άσκηση που κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς;

Ναι, το σεξ αποτελεί μορφή άθλησης αλλά ανήκει στις ελαφρές ασκήσεις.  Δεν πρόκειται να κάψετε τις ημερήσιες θερμίδες σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζοντας ένα μέσο όρο 5 έως 15 λεπτά διάρκειας σεξ, έχετε περίπου την ίδια δραστηριότητα με το περπάτημα 1,5 χλμ σε 20 λεπτά δηλαδή άνοδο σκάλας έως δυο ορόφους. Με άλλα λόγια, η καρδιαγγειακή άσκηση είναι πολύ μικρή μέσα από το σεξ.

Εικόνα
σχεσεις

 

Τα δεδομένα ιατρικών μετρήσεων είναι ότι κατά την διάρκεια τόσο του σεξ όσο και της ελαφριάς δραστηριότητας η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση καθώς και η καρδιακή συχνότητα αυξάνουν ελάχιστα σταδιακά, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να συμβαίνουν στα 10-15 δευτερόλεπτα του οργασμού, ενώ ακολούθως επιστρέφουν απότομα στις αρχικές τιμές.
 Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν παρόμοιες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια του σεξ. 
Η καρδιακή συχνότητα σπάνια υπερβαίνει τους 130 παλμούς και η συστολική πίεση σπάνια ξεπερνάει τα 160mmHg σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης άσκησης για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια η πίεση πέφτει πάλι.

Μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι το σεξ κάνει καλό στην καρδιά ή όχι;

Με τα δεδομένα που έχουμε, ναι, πιθανότατα κάνει καλό. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες με  πάνω από δύο σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά νοσήματα από εκείνους που είχαν κάτω από μια επαφές το μήνα. Οι νέες επιστημονικές έρευνες αποδίδουν τη συσχέτιση, που είχε ήδη βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες, στον έλεγχο (μείωση) των επιπέδων ενός αμινοξέος, της ομοκυστεΐνης . Στη δεύτερη ομάδα ανιχνεύτηκαν μεγαλύτερα ποσοστά του αμινοξέος. Σημειωτέον ότι οι υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης στον οργανισμό αποτελούν σημαντικό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως μας λένε οι ειδικοί.

Οι έρευνες συνήθως επικεντρώνονται στους άνδρες, επειδή κυρίως εκείνοι είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Αλλά εφαρμόζεται γενικά ο ίδιος συλλογισμός και στις γυναίκες.

Οι μελέτες αυτές όμως  δεν μπορούν να δείξουν ότι σίγουρα το σεξ προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις αλλά απλά ότι είναι μέρος ενός συνολικά υγιούς τρόπου ζωής.

Τώρα σχετικά με το αν μπορεί αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι το σεξ είναι καλό για την καρδιά; Στις μελέτες παρατηρείται μια συσχέτιση. Αλλά δεν αποδεικνύεται μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο απαιτείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με  ομάδα ελέγχου που να απέχει από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μπορούμε να πούμε ότι το σεξ είναι πιθανότατα καλό για την καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με οριστικό επιστημονικό τρόπο.

Τελικά όμως, ασχέτως επιστημονικής μεθοδολογίας και ακρίβειας συμπερασμάτων μπορούμε να υιοθετήσουμε  την άποψη της FFC (Γαλλική Ομοσπονδία Καρδιολογίας), που υποδεικνύει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι - από καρδιοαγγειακή άποψη - μια σωματική δραστηριότητα. Μια σεξουαλική επαφή μέτριας έντασης υποστηρίζει τον καρδιακό μυ, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση της αρτηριακής και φλεβικής κυκλοφορίας, την τόνωση των μυών της καρδιάς αλλά και ταυτόχρονα, όπως θα δούμε παρακάτω, την απελευθέρωση ορμονών χαλάρωσης και ευεξίας.

Άρα το σεξ ωφελεί τη γενική υγεία;

Ναι, πιθανότατα, όπως είπαμε και προηγουμένως. Ακόμα κι αν δεν αποτελεί άσκηση υψηλής έντασης, το σεξ είναι μέρος ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.

Ας δούμε αρχικά τι γίνεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Wilkes, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μερικές φορές την εβδομάδα τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες ποσότητες  ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) από ό, τι εκείνοι που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Εικόνα
σεξουαλικές σχέσεις

 

Το σεξ όμως βοηθάει και έμμεσα την υγεία μας. Η έκλυση ντοπαμίνης, σεροτονίνης, οξυτοκίνης κλπ., κατά τη σεξουαλική πράξη, βοηθούν στην πρόληψη ψυχολογικών προβλημάτων (όπως πχ. η δυσθμική κατάσταση) και την καταπολέμηση του στρες,  με δεδομένο  αρνητικό ρόλο στα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Ακόμη το σεξ μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο χαλαρούς και λιγότερο αγχωμένους. Η ορμόνη οξυτοκίνη που απελευθερώνεται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια οργασμού μειώνει τον πόνο (πχ. πονοκέφαλοι), ηρεμεί τα νεύρα και εξουδετερώνει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα προάγει τον ύπνο. Εκτός πάντως από το σεξ σημαντικό ρόλο παίζει και η ύπαρξη ερωτικής σχέσης αλλά και ανθρώπινων σχέσεων γενικά.

Επομένως η καρδιά μας χρειάζεται και τις σχέσεις αγάπης; Αυτό δεν μας λέτε;

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η απομόνωση και η στέρηση κοινωνικών σχέσεων έχουν αντίκτυπο στην υγεία, ιδίως του καρδιοαγγειακού συστήματος. Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας που προκαλείται από τη μοναξιά είναι συγκρίσιμος με εκείνον από το κάπνισμα. Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων εξασθενεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονές, άρα είμαστε πιο ευάλωτοι και σωματικά. 

Διάβασε ακόμα: Οι διαφορετικοί τρόποι που αντιδρούν τα ζευγάρια στην απιστία. 

 

Αγαπημένο