ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 έχουν οι ασθενείς με Alzheimer

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται με προτεραιότητα οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.
3
'
alzheimer shutterstock

Τα άτομα με άνοια έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς άνοια, σύμφωνα με την Alzheimer Europe. Eπίσης για τα συγκεκριμένα άτομα σημειώνονται υψηλά ποσοστά νοσηλείας και κίνδυνος θνησιμότητας εντός έξι μηνών περίπου 20%. Όσοι μολυνθούν είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη παραληρήματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη νοητική τους κατάσταση. Δες εδώ ποια είναι η νέα γραμμή βοήθειας για την άνοια.

Τι ζητά η Alzheimer Europe

Aυτός είναι ο λόγος που η Alzheimer Europe ζητά να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με άνοια και τους περιθάλποντές τους σε προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε μια νέα δήλωση, η Alzheimer Europe εξέδωσε έκκληση για προτεραιότητα των ατόμων με άνοια και των περιθαλπόντων τους στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού COVID-19, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας σε αυτές τις ομάδες.

Η Alzheimer Europe σημειώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας που ήδη βιώνουν τα άτομα με άνοια και οι περιθάλποντές τους, ως αποτέλεσμα ακυρώσεων παροχής υπηρεσιών, περιορισμών στο σπίτι κ.λπ. Κατά συνέπεια καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη λήψη των ακόλουθων τριών μέτρων:

• Να συμπεριληφθεί η άνοια ως κατηγορία κινδύνου για σοβαρή νόσηση από  COVID-19, δίνοντας προτεραιότητα στα άτομα με άνοια για το εμβόλιο ενάντια στην COVID-19, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τόπο κατοικίας ή άλλους παράγοντες κινδύνου από την COVID-19.

• Να δοθεί προτεραιότητα στους άτυπους περιθάλποντες για το εμβόλιο COVID-19, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη φροντίδα, την υποστήριξη και ακόμη και την επιβίωση των ατόμων με άνοια. Ο έμμεσος εμβολιασμός προστασίας  μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς.

• Να δημιουργηθούν διευκολύνσεις με μηχανισμούς υποστήριξης κατά την οργάνωση και τη διάθεση του εμβολίου σε άτομα με άνοια, όπως η πιθανότητα εμβολιασμού στο σπίτι και  να υπάρξει υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων όπου κριθεί απαραίτητο.

Διάβασε επίσης: Γιατί το Alzheimer είναι πιο συχνό στις γυναίκες. 

Σε ποιες χώρες προηγούνται οι ασθενείς με Alzheimer

Επί του παρόντος, οι χώρες διαφέρουν σημαντικά ως προς την ιεράρχηση διαφορετικών ομάδων για τον εμβολιασμό COVID-19. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της πρώτης γραμμής, στους κατοίκους δομών της μακροχρόνιας περίθαλψης και στους ηλικιωμένους, με μικρότερο αριθμό χωρών να δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό κοινωνικής φροντίδας και στους επαγγελματίες περιθάλποντες. Ένας μικρός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, αναγνωρίζοντας την άνοια ως κατηγορία κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, έχουν δώσει προτεραιότητα σε άτομα με άνοια για εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο, στην πλειονότητα των χωρών, ούτε τα άτομα με άνοια, ούτε οι άτυποι περιθάλποντες έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα ως ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό COVID-19, παρά τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν.

Σχολιάζοντας περαιτέρω, ο εκτελεστικός διευθυντής της Alzheimer Europe, Jean Georges, δήλωσε:

«Τα άτομα με άνοια και οι περιθάλποντές τους συχνά παραβλέφθηκαν και ξεχάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της επιδημίας τα μέτρα δημόσιας υγείας σχεδιάστηκαν για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, προκαλώντας συχνά τραγικές συνέπειες στα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους περιθάλποντές τους. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα άτομα με άνοια, οι οικογένειες και οι περιθάλποντές τους έχουν ήδη επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και οφείλουν να διασφαλίσουν ότι θα τους δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού.

Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να αναθεωρήσουν τις προσεγγίσεις τους στις εκστρατείες εμβολιασμού και να δώσουν προτεραιότητα σε άτομα με άνοια και τους περιθάλποντές τους, επιτρέποντας την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα για αυτήν την ευάλωτη ομάδα.»

Διάβασε ακόμα: Γιατί οι ασθενείς με Λύκο κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Αγαπημένο