ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βλεφαρόπτωση: τί την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Η βλεφαρόπτωση σε ενήλικες ή παιδιά μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην όραση. Μάθε τα αίτιά της και όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης, για ενήλικες και παιδιά.  
3
'
βλεφαρόπτωση και αντιμετώπιση istockphoto

«Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική» λέει ο δρ Πρόδρομος Παπαιωάννου, πλαστικός χειρουργός. «Είναι μικρής διάρκειας, έχει μικρή αποθεραπεία και συνήθως διενεργείται με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στην κλινική. Ωστόσο δεν είναι μια απλή επέμβαση. Η διόρθωση των βλεφάρων είναι μια από τις πολυπλοκότερες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά αισθητική ή και λειτουργικά προβλήματα.» εξηγεί ο ειδικός

Τι είναι η βλεφαρόπτωση;

Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας αρχίζει να χαλαρώνει. Τα άνω βλέφαρα είναι μία περιοχή όπου τείνει να λεπταίνει και να χάνει την ελαστικότητά της. Ως αποτέλεσμα, τα βλέφαρα μπορεί να φαίνονται πεσμένα, δίνοντας νυσταγμένο ύφος. Ενώ η βλεφαρόπτωση είναι συχνά σημάδι γήρανσης, δεν οφείλεται μόνον σε αυτήν.

Διάβασε ακόμη: Αλήθεια, πώς είναι να βλέπεις με ένα μάτι;

Που οφείλεται η βλεφαρόπτωση

Οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν πτώση στα βλέφαρα είναι οι εξής:

 • Εκ γενετής: Πολλά παιδιά γεννιούνται με βλεφαρόπτωση.
 • Τραυματισμός: Η βλεφαρόπτωση μπορεί να προκύψει όταν τα νεύρα ή οι μύες γύρω από το βλέφαρο τραυματιστούν και καταστραφούν.
 • Κάποια πάθηση: Την καταστροφή των νεύρων ή των μυών στα βλέφαρα μπορεί να προκαλέσει κάποια πάθηση, όπως π.χ η ανάπτυξη κάποιου όγκου ή μια τοπική φλεγμονή.
 • Χειρουργική επέμβαση: Μία επέμβαση π.χ. καταρράκτη, μπορεί να τεντώσει το βλέφαρο σε σημείο που να κρεμάσει μετά.
 • Ηλικία: Οι μύες γύρω από τα μάτια εξασθενούν σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε και πέφτουν τα βλέφαρα.
Εικόνα
istockphoto

 

Πώς αντιμετωπίζεται η βλεφαρόπτωση

Μερικές φορές, ένα πεσμένο βλέφαρο μπορεί να πέσει τόσο πολύ που να καλύπτει το μάτι και να επηρεάζει την όρασή σου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

1 Μη επεμβατικές θεραπείες

Οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να κάνουν τα μάτια σου να δείχνουν πιο νεανικά. Ένας πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός ή οφθαλμοπλαστικός χειρουργός μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή θεραπεία.

 • Οι ενέσιμες θεραπείες όπως το Botox και τα fillers συσφίγγουν το δέρμα των βλεφάρων.
 • Η χρήση λέιζερ.
 • Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική για την οποία δεν απαιτείται νυστέρι, βασίζεται στη διαδικασία εξάχνωσης (ablation -spot πλάσματος) και αφαιρεί την επιφάνεια του δέρματος χωρίς αιμορραγία. Είναι ανώδυνη ενώ κατά τη διαδικασία εφαρμόζεται τοπικά κρέμα αναισθησίας ώστε να επιτευχθεί κάθε πιθανή ενόχληση.
 • Μέθοδος τεχνικής ανάρτησης: Ονομάζεται Τεχνική Ανάρτησης δι’ άπλου ράμματος η Single suture Traction Technique (SSTT) και βελτιώνει την υφή του δέρματος του κάτω βλεφάρου χωρίς χρήση laser ενώ στηρίζει δημιουργώντας νεανικό και συμμετρικό βλέμμα. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, είναι μικρής διάρκειας και επιτρέπει την επάνοδο στις δραστηριότητες την μεθεπόμενη ημέρα.

2 Χειρουργικά

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται για λειτουργικούς, επανορθωτικούς ή αισθητικούς σκοπούς. Η ανόρθωση των άνω βλεφάρων περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, και μερικές φορές περίσσειας μυών και λίπους, από τα άνω βλέφαρα. Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου γίνεται με τοπικό αναισθησία, η οποία εκχύεται στο βλέφαρο. Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη. Η αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας. Η ανάρρωση μετά τη βλεφαροπλαστική είναι σχετικά απλή. Τι μπορείς να κάνεις:

 • Βάλε πάγο (όχι απευθείας αλλά τυλιγμένο σε μία πετσέτα) και κρύα επιθέματα στην περιοχή για να μειώσεις οποιαδήποτε εκχύμωση ή οίδημα.
 • Διατήρησε το κεφάλι σου ψηλά για να μειώσεις το οίδημα.Χρησιμοποίησε τις ειδικές οφθαλμικές ενυδατικες σταγόνες και αντιβιοτική αλοιφή, που θα σου συνταγογραφήσει ο γιατρός.
 • Απόφευγε την έντονη δραστηριότητα και άθληση για 4 εβδομάδες.

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από  5 – 7 ημέρες ενώ τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι θεαματικά

Διάβασε ακόμη: Joanne: Τι είναι η νόσος Στάργκαρντ που της επηρεάζει την όραση και ποιες οι υποσχόμενες θεραπείες;

Καλύπτεται από το ταμείο σου

Η αισθητική βλεφαροπλαστική είναι μια προαιρετική επέμβαση, η οποία δεν καλύπτεται, αλλά η λειτουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να καλυφτεί από την ασφάλισή σου. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπου τα βλέφαρα πέφτουν τόσο πολύ που εμποδίζουν την όρασή σου.

Εικόνα
istockphoto

Βλεφαρόπτωση και παιδιά

Η πτώση βλεφάρου στα παιδιά ονομάζεται συγγενής βλεφαρόπτωση όταν είναι εκ γενετής, και αφορά κυρίως το άνω βλέφαρο που πέφτει. Η άκρη του βλεφάρου (εκεί που εκφύονται οι βλεφαρίδες) βρίσκεται χαμηλότερα από το φυσιολογικό και καλύπτει ένα μέρος ή και ολόκληρο το μάτι. Η παιδική βλεφαρόπτωση συνήθως δεν σχετίζεται με οικογενειακό ιστορικό ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια αλλά οφείλεται στην ατελή ανάπτυξη του μυός που σηκώνει το άνω βλέφαρο. Λιγότερο συχνές αιτίες πτώσης βλεφάρου στα παιδιά είναι νευρολογικές παθήσεις, συστηματικές μυοπάθειες ή και κάποιος τραυματισμός.

Οι πρώτες εβδομάδες του νεογέννητου είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της όρασης. Όταν το βλέφαρο πέφτει, καλύπτει το μάτι και στερεί τα οπτικά ερεθίσματα από το μάτι και τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Έτσι η όραση ενδέχεται να μην αναπτυχθεί σωστά και να παραμείνει μειωμένη καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής. Εάν το μωρό έχει ήπια πτώση, μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί κάποια οπτική βλάβη για αρκετά χρόνια, οπότε η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού. Εάν τα νήπια φαίνεται να δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά ενώ γράφουν ή ζωγραφίζουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Άλλα συμπτώματα της παιδικής βλεφαρόπτωσης περιλαμβάνουν:

 • Ανυψώνει τα φρύδια με τα βλέφαρα
 • Γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω για να δει καλύτερα
 • Ανυψώνει το βλέφαρο με το δάχτυλο

Στα παιδιά, η βλεφαρόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης. Το προσβεβλημένο μάτι μπορεί να γίνει πιο αδύναμο και αυτό να προκαλέσει αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) ή στραβισμό. Καθώς το παιδί βρίσκεται σε μια περίοδο οπτικής ανάπτυξης και γενικής ανάπτυξης, το προσβεβλημένο μάτι δεν δέχεται επαρκή οπτικά ερεθίσματα και δεν αναπτύσσεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Επιπλέον η βλεφαρόπτωση μπορεί να προκαλέσει και αντισταθμιστική θέση του κεφαλιού του παιδιού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η πτώση είναι αμφοτερόπλευρη. Το παιδί δηλαδή σηκώνει ψηλά το πηγούνι και γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω για να δει καθαρά. Η θεραπεία της βλεφαρόπτωσης στα παιδιά είναι χειρουργική και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Χειρουργό Παιδοοφθαλμίατρο. Επί του παρόντος υπάρχουν οκτώ διαφορετικές τεχνικές, μερικές από τις οποίες είναι πρωτοποριακές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης αλλά δεν πραγματοποιούνται όλες στην Ελλάδα. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιδιορθώσει τον τένοντα που ανυψώνει το βλέφαρο ή να επιτρέψει στον μυ να ανακτήσει τον τόνο του.

Διάβασε περισσότερα: Microbotox: Η νέα τάση στο botox που επιλέγουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες

Αγαπημένο