ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Βιταμίνη D και καραντίνα: Πώς σχετίζεται ο εγκλεισμός με τη έλλειψή της

Σε ποια τρόφιμα μπορούμε να την βρούμε και πόσο απαραίτητη είναι για τον οργανισμό μας.
3
'
Βιταμίνη D έλλειψη εγκλεισμός

Η Βιταμίνη D, ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου», παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τα οστά αλλά και το ανοσοποιητικό μας. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι, λόγω εγκλεισμού, δεν λαμβάνουν με φυσικό τρόπο την απαραίτητη ποσότητα Βιταμίνης D και μάλιστα, ο Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας σε σχετικό άρθρο του αναφέρει πως καλό θα ήταν οι πολίτες να παίρνουν ορισμένα συμπληρώματα της Βιταμίνης. Λίγο μετά από την δημοσίευση του άρθρου, η Independent κάνει εκτενή έρευνα και τα όσα γράφει αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέροντα. Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου ΜSc αναλύουμε όσα πρέπει να ξέρεις για το ζήτημα.

Τι είναι η Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για να διατηρήσουν τα οστά, τα δόντια και τους μύες υγιή, σύμφωνα με την επίσημη καθοδήγηση του NHS (National Health Service). Το δέρμα μας παράγει βιταμίνη D αυτόματα, όταν εκτίθεται στον ήλιο.

«Ο πρόδρομος της βιταμίνης D βρίσκεται στα κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα) και μέσω του ηλιακού φωτός μια πολύπλοκη σειρά αντιδράσεων το μετατρέπει στην πιο ''ενεργή'' μορφή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα», λέει ο γιατρός του Οργανισμού, Asif Munaf, στην Independent. «Είναι απαραίτητη για τα αντισώματά μας, καθώς γνωρίζουμε ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση», τονίζει ο ίδιος.

Γιατί πρέπει να παίρνουμε Βιταμίνη D έστω και με συμπληρώματα

Η Βιταμίνη D μπορεί να βοηθά τα οστά μας και όχι μόνο, αλλά βοηθά και εμάς ώστε να μην αρρωσταίνουμε. Ο Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι πρέπει να παίρνουμε 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα ώστε να παραμείνουμε υγιείς. Αν λόγω εγκλεισμού, δεν τα παίρνουμε με φυσικό τρόπο (από τον ήλιο δηλαδή), τότε θα πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε έρευνα που έγινε τον Οκτώβρη και δημοσιεύτηκε στο bmj.com, επισημαίνεται ότι τα άτομα που νοσούν από COVID - 19 έχουν σε ποσοστό σχεδόν 50% έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. 

Πόση Βιταμίνη D είναι αρκετή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βρέφη μέχρι ενός έτους πρέπει να παίρνουν 8.5 με 10 μικρογραμμάρια Βιταμίνης D ημερησίως. Τα παιδιά ηλικίας από ενός έτους και πάνω αλλά και οι ενήλικες πρέπει να παίρνουν 10 μικρογραμμάρια. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που θηλάζουν. 

Ποιες τροφές περιέχουν Βιταμίνη D

Αν και η ομάδα τροφίμων  που περιέχουν Βιταμίνη D δεν είναι μεγάλη, υπάρχουν ορισμένα που έχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης. 

Αυτά είναι:

  • Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός,  οι σαρδέλες, το σκουμπρί.
  • Το κόκκινο κρέας.
  • Το συκώτι.
  • Οι κρόκοι των αυγών.
  • Τα μανιτάρια.

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός σωστής διατροφής αλλά και άσκησης, ακόμα και σε περίοδο εγκλεισμού μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Προτίμησε τροφές υψηλές σε Βιταμίνη D, και άσκηση κατά τις πρωινές ώρες (για παράδειγμα έναν περίπατο 20 λεπτών), ώστε να είσαι σίγουρος ότι λαμβάνεις αρκετή Βιταμίνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για έναν άνθρωπο με ανοιχτό δέρμα, 7 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα αρκούν για να πάρει αρκετή ποσότητα Βιταμίνης. Για κάποιον που έχει σκούρο δέρμα, ο χρόνος αυξάνεται στα 20 λεπτά.

Αγαπημένο