ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αξίζει να κοιμάσαι παραπάνω τα Σαββατοκύριακα; Τι αναφέρει έρευνα

Ο λόγος που δεν πρέπει να το κάνεις.
3
'
παραπάνω ύπνος τα Σαββατοκύριακα

Με την καθημερινότητά μας να κινείται σε «τρελούς» ρυθμούς, συχνά, βάζουμε τον ύπνο μας σε δεύτερη μοίρα μέσα στην εβδομάδα και όταν φτάνει η Παρασκευή, είμαστε εξουθενωμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε παραπάνω τα Σαββατοκύριακα, νομίζοντας πως έτσι θα ξεκουραστούμε και τελικά η Δευτέρα θα μας βρει γεμάτους ενέργεια. Αξίζει όμως να κοιμόμαστε παραπάνω τα Σαββατοκύριακα και πόσο καλό είναι αυτό για τον οργανισμό μας; Η επιστήμη έχει την απάντηση και σίγουρα θα σε εκπληξει!

Η μελέτη για τον ύπνο του Σαββατοκύριακου

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν το συνιστώμενο όριο ύπνου, το οποίο οι οδηγίες του CDC αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον 7 ώρες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ύπνου, αλλά συχνά οφείλεται σε καθημερινό άγχος, πάρα πολλές εκκρεμότητες στον τομέα της δουλειάς μας ή μια κατά τα άλλα έντονη ζωή. Συνήθως, αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας με το να κοιμούνται παραπάνω το Σαββατοκύριακο.

 Μια μελέτη που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Journal of Sleep Research, έδειξε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για τη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο διεθνές site Current Biology, έρχεται σε αντίθεση με αυτό το συμπέρασμα.

Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι ο επιπλέον ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν είναι στην πραγματικότητα αρκετός για να αντιστρέψει τη ζημιά που προκαλεί η απώλεια ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Το βασικό μήνυμα από αυτήν τη μελέτη είναι ότι ο επιπλέον ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης για την αντιστροφή διαταραχών του μεταβολισμού που προκαλούνται από απώλεια ύπνου», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Kenneth Wright, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε παραπάνω τα Σαββατοκύριακα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη, οι οποίοι κοιμόντουσαν όλο και λιγότερο κάθε βράδυ είχαν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, παρουσιάζοντας μείωση περίπου 13%. Η υψηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι συνήθως δείκτης καλής υγείας, ενώ η χαμηλή ευαισθησία σε αυτήν την ορμόνη - που ονομάζεται "αντίσταση στην ινσουλίνη" - μπορεί να υποδηλώνει διαβήτη.

Ενώ η μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μεταξύ εκείνων στην ομάδα περιορισμένου ύπνου δεν ήταν έκπληξη, οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί παραπάνω το Σαββατοκύριακο δεν είχαν στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι συγκεκριμένη ομάδα είχε ακόμα χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη από το συνηθισμένο και μόλις οι συμμετέχοντες άρχισαν να μην κοιμούνται σωστά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, τόσο συνολικά όσο και στο ήπαρ και τους μύες, μειώθηκε κατά 9 έως 27 τοις εκατό .

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη για τους μυς και το ήπαρ ήταν χειρότερη σε άτομα που είχαν κοιμηθεί περισσότερο Σαββατοκύριακο", σημειώνει ο ερευνητής Christopher Depner, προσθέτοντας ότι αυτό το συγκεκριμένο εύρημα ήταν κάτι που η ερευνητική ομάδα δεν περίμενε να συμβεί. Στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα στοχεύει να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Αγαπημένο