ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ακμή: Ποιες συνήθειες ομορφιάς την επιδεινώνουν;

Ο δερματολόγος που σου λέει τι κάνεις λάθος.
Περιποίηση του δέρματος με ακμή

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι σήμερα καλύτερη παρά ποτέ και σχεδόν όλα τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις εξάρσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο και τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών να μειώνεται σημαντικά.

Όμως, ενώ νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού, μερικές συνήθειες περιποίησης μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθειά σου, ακόμα κι αν είσαι συνεπής με τη θεραπεία σου.  Ο Δρ. Μάρκος  Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, (Αισθητική  Δερματολογία - Δερματοχειρουργική), εξηγεί τι πρέπει να αποφεύγεις:

Πλένεις υπερβολικά πολύ το πρόσωπό σου

Ένας από τους μύθους για τα αίτια της ακμής είναι ότι βασικός λόγος για την πρόκλησή της είναι η έλλειψη καθαριότητας στο πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικό πλύσιμο στερεί το δέρμα από βασικά έλαια και το εξωθεί να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα, το οποίο συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής. Για τους περισσότερους ανθρώπους αρκεί το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα. 

Πλένεσαι με λάθος τρόπο 

Να αποφεύγεις το πλύσιμο με σφουγγάρι, πανάκι, βουρτσάκι και οποιοδήποτε αντικείμενο, γιατί εύκολα συσσωρεύονται βακτήρια σ’ αυτό και επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να απλώνεις με γυμνά δάκτυλα το σαπούνι ή/και το καθαριστικό σου, χωρίς να τρίβεις το δέρμα, και να ξεβγάζεις με χλιαρό νερό. Να αποφεύγεις τη συχνή απολέπιση. Να χρησιμοποιείς απαλά προϊόντα, χωρίς αλκοόλ, τονωτικά, στυπτικά και απολεπιστικά συστατικά που ξεραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα.

Βάζεις πολλές κρέμες

Ή σαπούνια ή καθαριστικό. Πολύς κόσμος πιστεύει πως όσο εντονότερη είναι η τοπική θεραπεία της ακμής, τόσο το καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι πως το καλύτερο φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι, αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική δόση. Από κάθε κρέμα ή καθαριστικό ή σαπούνι ή αλοιφή για την ακμή να χρησιμοποιείτε κάθε φορά ποσότητα ίση με ένα πράσινο μπιζέλι (αρακά) για όλο το πρόσωπο.

Βάζεις τζελ στις ρίζες των μαλλιών

Αν χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας προϊόντα όπως τζελ, αφρούς, σκευάσματα για το φριζάρισμα, λακ κ.λπ., να αποφεύγετε την εφαρμογή τους στις ρίζες των μαλλιών στο μέτωπο, επειδή θα αποφράξουν τους πόρους και θα γεμίσετε σπυράκια.

Χρησιμοποιείς ερεθιστικά καλλυντικά

Αν έχεις δέρμα με ακμή ή τάσεις ακμής, καλό είναι να χρησιμοποιείς καλλυντικά ειδικά για ευαίσθητο δέρμα και να αποφεύγεις προϊόντα που φράζουν τους πόρους του δέρματος όπως το make up και τις πούδρες. 

 

Τι θέλει ο δερματολόγος να θυμάσαι:

Αν και κανείς δεν θέλει να τα βλέπει, το καλύτερο είναι να μην πειράζετε τα σπυράκια, διότι, αν δεν καθαρίσετε σχολαστικά το σπυράκι και δεν το απολυμάνετε στη συνέχεια, το μόνο που θα έχετε καταφέρει είναι να ωθήσετε πιο βαθιά στο δέρμα το μίγμα κυττάρων, βακτηρίων και πύου που αποφράσσουν τον πόρο του. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη μόλυνση και ουλή. Αντί να τα σπάτε, λοιπόν, να τους βάζετε την τοπική αλοιφή που έχει συστήσει ο δερματολόγος.

Όλοι θα ήθελαν να απαλλαγούν από την ακμή σε μία μέρα, αλλά αυτό δεν γίνεται. Χρειάζονται εβδομάδες για να φανεί διαφορά. Η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες, ενώ μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.

Μερικά φάρμακα της ακμής κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, για αυτό καλό είναι να φοράς αντηλιακό ειδικό για ακμή, όταν βγαίνεις έξω την ημέρα.  

Επίσης, να καθαρίζεις καλά τα γυαλιά σου -αν φοράς- και το κινητό σου, επειδή η επαφή τους με το πρόσωπό σου, αν δεν είναι καθαρά, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. 

 

Αγαπημένο