ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αιμοδοσία: Τι πρέπει να φας και τι να αποφύγεις πριν και μετά. Όλη η προετοιμασία

Αποτελεί το 8% του βάρους του σώματος κι όταν το δίνεις προσφέρεις ζωή στον συνάθρωπό σου. Δες πώς να προετοιμαστείς για μια αιμοδοσία.
5
'
γυναίκα δίνει αίμα αιμοδοσία istockphoto

Το αίμα που προσφέρεις είναι συνήθως 450ml και σχεδόν ποτέ δε χρησιμοποιείται αυτούσιο. Διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια και έτσι διοχετεύεται συνήθως σε τρεις ασθενείς. Όλα αυτά τα συστατικά ο οργανισμός τα αντικαθιστά γρήγορα, το πλάσμα σε 24 ώρες, τα ερυθρά κύτταρα σε 2-4 ημέρες και τον σίδηρο σε 6-8 εβδομάδες. Γι' αυτό και αίμα μπορεί να δίνει κάποιος κάθε 3-4 μήνες. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο φοβούνται να δώσουν αίμα για διάφορους λόγους, όπως ο φόβος του πόνου της ένεσης ή κάποιας μεταδοτικής ασθένειας. Η αιμοδοσία, ωστόσο, είναι ασφαλής καθώς λαμβάνονται πάντα προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της δωρεάς και δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι ότι θα προσβληθείς από μεταδοτικές ασθένειες. Οι «ανεπιθύμητες ενέργειες» είναι η λιποθυμία ή μελανιές. Εάν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, θα μειώσεις τις πιθανότητες να πάθεις κάτι.

Διάβασε ακόμη: Ποιοι είναι εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα

Πριν την αιμοδοσία

Εικόνα
istockphoto

 

Έλεγξε εάν μπορείς να δώσεις αίμα

Σε γενικές γραμμές μπορείς να δώσεις αίμα εάν:

  • Είσαι υγιής,
  • σε καλή φυσική κατάσταση,
  • δεν πάσχεις από κάποιο νόσημα,
  • είσαι στην επιτρεπόμενη ηλικία, δηλαδή 18-65 ετών.

Απόφυγε την αιμοδοσία εάν:

  • έχεις κρυολογήσει
  • έχεις γρίπη, βήχα, κορονοϊό
  • έχεις αναστατωμένο στομάχι
  • ζυγίζεις κάτω από 45 κιλά

Πιες νερό

Πίνε άφθονο νερό ή χυμό φρούτων το βράδυ και το πρωί, λίγο πριν δώσεις αίμα. Η κύρια αιτία λιποθυμίας και ζάλης είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση πολύ νερού ή χυμού φρούτων βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.  Εάν δωρίζεις πλάσμα ή αιμοπετάλια, πιες τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια. Απόφευγε να πίνεις ποτά με καφεΐνη.

Φάε τρεις ώρες πριν από τη δωρεά

Δεν είναι καλή ιδέα να πας στην αιμοδοσία με άδειο στομάχι. Τρώγοντας κάτι θα διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, ώστε να νιώθεις καλά μετά τη δωρεά αίματος. Αν θέλεις να φας πρωινό, φάε κάτι ελαφρύ όπως δημητριακά, τοστ κ.λπ. ή ένα σάντουιτς και ένα φρούτο. Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να νιώσεις ναυτία κατά τη διάρκεια της δωρεάς, μην φας κάτι πριν.

Πες «όχι» στα λιπαρά

Απόφυγε τα λιπαρά τρόφιμα για 24 ώρες πριν την αιμοδοσία. Το αυξημένο λίπος στη ροή του αίματος μπορεί να επηρεάσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται στο αίμα σου για την καταλληλόλητά του.

Να είσαι άνετη

Φόρεσε φαρδιά και άνετα ρούχα και απόφυγε τα στενά μανίκια.

Μην ξενυχτήσεις

Κοιμήσου καλά τη νύχτα πριν την αιμοδοσία.

Μην πάρεις ασπιρίνη

Εάν είσαι δότης αιμοπεταλίων, θυμήσου ότι δεν πρέπει να πάρεις ασπιρίνη για δύο ημέρες πριν από την αιμοδοσία.

Κατά την αιμοδοσία

Εικόνα
istockphoto

Πρώτα ο έλεγχος

Προηγείται μια μίνι εξέταση όπου λαμβάνεται η θερμοκρασία, ο σφυγμός και η αρτηριακή σου πίεση. Περίμενε να ελεγχθεί το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης σου. Θα χρειαστεί να είναι εντός του υγιούς εύρους προτού δώσεις αίμα, για να διασφαλίσεις ότι η αιμοδοσία δεν θα σου δημιουργήσει ναυτία.

Χαλάρωσε!

Πάρε μια βαθιά αναπνοή πριν μπει η βελόνα ή τσίμπησε τον εαυτό σου για να αποσπάσεις την προσοχή σου από τη βελόνα. Η νευρικότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και να δημιουργήσει ζάλη. Βρες τρόπους για να αποσπάσεις την προσοχή σου: μάσησε τσίχλα, τραγούδησε ένα τραγούδι ή άκουσε μουσική, σκέψου το άξιο αποτέλεσμα της δωρεάς σου.

Μετά την αιμοδοσία

Εικόνα
istockphoto

 

Ξεκουράσου

Θα σου ζητηθεί να καθίσεις για 10 έως 20 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό να σε παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι είσαι σε καλή κατάσταση πριν φύγεις.

Πιες χυμό

Πιες λίγο νερό ή χυμό και φάε ένα ελαφρύ σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να διατηρήσεις τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά όρια.

Απόφυγε την οδήγηση εάν νιώθεις λιποθυμία

Η αιμοδοσία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά η οδήγηση είναι και μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά εάν λιποθυμήσεις ενώ οδηγείς. Εάν δεν είσαι καλά μετά την αιμοδοσία, κάλεσε κάποιον να σε παραλάβει.

Φάε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Επίσης και τα όσπρια είναι εξαιρετική επιλογή για φυτική πρωτείνη. Προσπάθησε να φας πράσινα λαχανικά και να πίνεις πολύ νερό, για να παράγει περισσότερο αίμα το σώμα σου σύντομα.

Μην ξεχνάς τον σίδηρο

Όλοι οι αιμοδότες πρέπει να καταναλώσουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο, γιατί ο οργανισμός πρέπει να αρχίσει να παράγει νέα ερυθροκύτταρα. Επομένως κόκκινο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια, είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου. Ειδικότερα, ο σίδηρος από τις φυτικές πηγές απορροφάται περισσότερο όταν συνδυάζεται με ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, ροδάκινο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, μαϊντανός). 

Διάβασε ακόμη: Έχεις χαμηλό σίδηρο; Τα σνακ και φρούτα που θα τον απογειώσουν!

Τροφοδότησε τον οργανισμό σου με φυλλικό οξύ

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9, για να κατασκευάσει νέα ερυθροκύτταρα. Αυτό βοηθάει να αντικατασταθούν τα αιματοκύτταρα που χάθηκαν κατά την αιμοδοσία. Τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, τα φυλλώδη λαχανικά και τα σπαράγγια. Επίσης, τα  δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ο χυμός πορτοκαλιού είναι καλές πηγές.

Μην πιεις αλκοόλ και απόφυγε τα βάρη

Απόφυγε να πιεις αλκοόλ για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την αιμοδοσία και μη σηκώσεις βαριά αντικείμενα και κάνεις κουραστικές δουλειές με το χέρι που έδωσες αίμα την επόμενη ημέρα.

Θέλεις να γίνεις δώσεις αίμα;

Εικόνα
λογότυπο bloode

 

Είναι πολύ εύκολο, μπες στο bloode.org. Το Bloode είναι μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που δημιουργήθηκε από φοιτητές και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα. Το όραμα της ομάδας είναι κάλυψη κάθε ανάγκης για αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών. Η ομάδα του Bloode είναι διαθέσιμη καθημερινά για να απαντήσει στις ερωτήσεις σου και να σου δώσει πληροφορίες για τις αιμοδοσίες που γίνονται εκτός νοσοκομείων για να μπορούν οι πολίτες να δίνουν αίμα με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς φόβο!

Διάβασε ακόμη: Νέα θεραπεία μειώνει την ανάγκη μεταγγίσεων

Αγαπημένο