ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για την καρδιά σου

Αρκετά, μάλιστα, από αυτά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα αν στόχος σου είναι να περιφρουρήσεις την υγεία της.
4
'
kardia-ti-den-ikseres-leptomeries

Πιθανόν γνωρίζεις ότι η καρδιά σου χτυπά 100.000 φορές μέσα στη μέρα. Ότι βρίσκεται στη μέση και όχι ακριβώς αριστερά στο στήθος σου. Ότι το μέγεθός της είναι όσο οι δυο παλάμες σου σταυρωμένες μαζί. Ότι ξεκινά να χτυπά την 5η εβδομάδα μετά τη σύλληψη του εμβρύου.  Ότι στις γυναίκες χτυπά πιο γρήγορα από ότι στους άνδρες κι ότι ο ήχος της προέρχεται από το άνοιγμα και κλείσιμο των τεσσάρων βαλβίδων της. Ναι η επιστήμη σου επιτρέπει σήμερα να γνωρίζεις για την ανατομία της καρδιάς περισσότερα από ποτέ. Υπάρχουν, όμως, και μερικά περίεργα δεδομένα που έχουν προκύψει από έρευνες την αφορούν και τα οποία είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζεις.

Αρκετά, μάλιστα, από αυτά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα αν στόχος σου είναι να περιφρουρήσεις την υγεία της. Γύρνα σελίδα και μάθε μερικά από αυτά…

Ποια είναι όμως τα 8 περίεργα πράγματα που αφορούν την καρδιά σου;

 

 • Η Δευτέρα είναι η χειρότερή της μέρα 
  Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Circulation η Δευτέρα είναι η μέρα που παρουσιάζονται τα περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό πιθανόν συνδέεται με το στρες που είναι πάντα πιο αυξημένο καθώς ξεκινάει η εβδομάδα.

 

 • Οι γιορτές δεν της κάνουν και τόσο καλό
  Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέρεται παραπάνω αυξημένα είναι τα καρδιακά επεισόδια και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτό μπορεί να ευθύνεται είτε στις διατροφικές υπερβολές και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και στην αύξηση καταχρήσεων όπως π.χ. κάπνισμα, ξενύχτια, υπεδραστηριότητα. Επίσης πολύ συχνά τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να μπερδευτούν με τα συμπτώματα της δυσπεψίας με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός πιθανού καρδιακού επεισοδίου, εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας. 

 

 • Τα πτυχία την προστατεύουν 
  Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο περιφρουρούν καλύτερα την υγεία της καρδιάς τους είτε με το να μην αμελούν το προληπτικό check up της είτε φροντίζοντας να υιοθετήσουν συνήθειες που την προστατεύουν όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Equity in Health.  

kardia-perierga-pragmata

 

 • Το twitter μπορεί να «προβλέψει» την υγεία της
  Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science έδειξε ότι οι χρήστες που έκαναν θετικά σχόλια στο twitter είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από εκείνους που εκφράζονταν αρνητικά, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι και ο χαρακτήρας και η ψυχική διάθεση μπορεί να παίζουν κι αυτά το ρόλο τους. 

 

 • Η yoga είναι η άσκηση που της ταιριάζει
  Η άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισης της υγείας της καρδιάς. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις ότι από όλες τις μορφές άσκησης η yoga θεωρείται ότι φέρνει τα μεγαλύτερα οφέλη στην καρδιά. Κυρίως γιατί μειώνει το στρες και ως συνέπεια την αρτηριακή πίεση. Επίσης μπορεί να βοηθήσει πολύ στις αρρυθμίες. 

 

 • Το γέλιο είναι ασπίδα 
  Όσο πιο πολύ γελάει κάποιος τόσο πιο γερή είναι η καρδιά του σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Cleveland Clinic. Το γέλιο από τη μία μειώνει το στρες που είναι ένας σοβαρός εχθρός της καρδιάς και από την άλλη τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

 

 • Η μαύρη σοκολάτα της κάνει καλό
  Αν τρως ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα  την ημέρα μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Daily και διεξήχθη από το Research Laboratories of the Catholic University και  το National Cancer Institute. 

 

 • O γάμος την προστατεύει
  Σύμφωνα με αρκετές έρευνες μια εκ των οποίων και η έρευνα του University of Keele που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους ελεύθερους. Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα στρες που φαίνεται ότι έχουν οι παντρεμένοι λόγω της συντροφικής σχέσης που μοιράζονται φαίνεται ότι απολαμβάνουν και μεγαλύτερη φροντίδα από τον σύντροφό τους που επιδρά θετικά στην υγεία μεταξύ άλλων και της καρδιάς. 
Αγαπημένο