ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μερά κατά του καρκίνου ας μάθουμε περισσότερα για όλα εκείνα που μπορούν να μας προστατέψουν από τη νόσο04.02.2021
2
'
παγκόσμια μέρα καρκίνου

Το 40% με 50% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν εφαρμόζονταν ευρέως τα μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο. Το ήξερες αυτό; Υπάρχουν δηλαδή  στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου που εάν εφαρμοστούν σωστά από όλους θα οδηγήσουν σε λιγότερα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνo.

Ορίστε ποιες είναι αυτές σε οχτώ βήματα:

1.    Αποφυγή χρήσης κάθε μορφής προϊόντων καπνού και αποφυγή έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι από μόνο του υπεύθυνο για το ένα τρίτο σχεδόν όλων των περιπτώσεων καρκίνου, καθώς ευθύνεται για την ανάπτυξη όχι μόνο του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και άλλων οργάνων όπως της ουροδόχου κύστης, οισοφάγου, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα κ.ά.

2.    Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

3.    Διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος με τη βοήθεια της  υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης καθώς το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία ευθύνεται για το 20% των καρκίνων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

4.    Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο καθώς αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα για το μελάνωμα που είναι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου.

5.    Προφύλαξη από μολύνσεις που προκαλούν καρκίνο και έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους. Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως HBV / HCV και HPV ευθύνονται για ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου.

6.    Πρόληψη με τη χορήγηση εμβολίων για ιούς που σχετίζονται με τον καρκίνο όπως για παράδειγμα ο HPV.

7.    Συνέπεια στον προληπτικό έλεγχο για έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών ή καρκινικών καταστάσεων  με τις διαγνωστικές εξετάσεις όπως test pap, μαστογραφία, κολονοσκόπηση και άλλες. Η μαστογραφία για παράδειγμα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από

8.    Γνώση του κληρονομικού ιστορικού για τον έγκαιρο και εξατομικευμένο προγραμματισμό διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν έγκαιρη διάγνωση καθώς περίπου το 10% όλων των καρκίνων είναι κληρονομικοί.
 

Αγαπημένο