ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

7 έξυπνες ερωτήσεις για το εμβόλιο HPV

Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV.
3
'
hpv-emvolio-pos-ginete istock

Το εμβόλιο έναντι του HPV είναι σήμερα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ιό HPV, ο οποίος εκτός από κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους.

Υπάρχουν, όμως, άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα παραπάνω που χρειάζεται να ξέρεις;

Ρωτήσαμε τον Γιώργο Τρίμη, Παιδίατρο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνο Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων MSD, έξι βασικές ερωτήσεις. 

Τι πρέπει να ξέρεις για το εμβόλιο του HPV

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ο ιός HPV σχετίζεται με το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, τα γεννητικά κονδυλώματα, από τα οποία μπορεί να νοσήσουν ως 1 στα 10 άτομα στη διάρκεια της ζωής τους αλλά και με μορφές καρκίνου που αποτελούν το 5% του συνόλου. Αυτοί οι επιβαρυντικοί επιδημιολογικοί δείκτες αναμένεται να υποχωρήσουν στο μέλλον, όσο πιο μαζικά εφαρμοστεί ο εμβολιασμός έναντι του HPV. Στη χώρα μας τo εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στα κορίτσια από 11-18 χρονών, ως ο πιο αποτελεσματικό τρόπος προστασίας από τον ιό, ενώ σε πολλές χώρες έχει ήδη επεκταθεί και στα αγόρια. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών στην ηλικία 11 έως 15 ετών και σε τρεις δόσεις στις ηλικίες από 15 ετών και άνω (0-2-6 μήνες). Σε περίπτωση που οι δυο δόσεις του εμβολίου στα άτομα 11-15 ετών γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των πέντε μηνών απαιτείται και τρίτη δόση στους έξι μήνες μετά την πρώτη. Η αλήθεια είναι όμως ότι για να αντιληφθεί κάποιος την συνολική προστασία που μπορεί να εξασφαλίσει το εμβόλιο αυτό, θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Σε τι ποσοστό μειώνει ο εμβολιασμός τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;

Το εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει προστασία ως και από επτά καρκινογόνους υψηλού κινδύνου και δύο χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού. Πιο συγκεκριμένα το νεότερο 9δύναμο εμβόλιο καλύπτει άμεσα τύπους που σχετίζονται περίπου με το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως, ενώ τα παλαιότερα εμβόλια κάλυπταν άμεσα τύπους που σχετίζονταν με ποσοστό 70%-75% του ίδιου καρκίνου.

Το εμβόλιο δεν προστατεύει όμως μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες το νεότερο εμβόλιο έναντι του ιού ΗPV στοχεύει άμεσα σε τύπους του ιού που εμπλέκονται επίσης περίπου στο 85 με 90% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του αιδοίου, στο 8O-85% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του κόλπου και το 90-95% των σχετιζόμενων με ΗPV καρκίνων του πρωκτού. Πέραν του καρκίνου, μην ξεχνάμε την άμεση στόχευση του εμβολίου στους δύο καλοήθεις τύπους του ιού HPV που σχετίζονται με το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

hpv-ios-kai-emvolio

Γιατί πρέπει να γίνει σε τόσο μικρή ηλικία κι όχι αργότερα;

Η χορήγηση του εμβολίου συστήνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 11 έως 18 ετών (κατά προτίμηση στην ηλικία των 11-12 ετών). Ο λόγος που ενδείκνυται να γίνει τόσο νωρίς φαινομενικά είναι γιατί στην ηλικία 11-12 ετών ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στους εφήβους, καθώς τόσο η ανταπόκριση του οργανισμού στους εμβολιασμούς όσο και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες είναι υψηλή. Είναι λάθος να θεωρείται από τους γονείς ότι το εμβόλιο αποτελεί διαβατήριο για έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το εμβόλιο είναι ένα ακόμη εμβόλιο της εφηβικής ηλικίας που πρέπει να χορηγείται στην ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα εμβόλια, διασφαλίζοντας κιόλας την προστασία πριν από την ενδεχόμενη έκθεση στον ιό. Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τότε μεταβαίνουμε στην ηλικία των μεγαλύτερων εφήβων. Να σημειωθεί ότι στις ηλικίες άνω των 18 ετών το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διάβασε επίσης: 4 βασικές απαντήσεις για τον πολύποδα ενδομητρίου

Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό;

Το εμβόλιο HPV ενδείκνυται και για μεγαλύτερες των 18 ετών γυναίκες, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης και νόσησης από τον ιό παραμένει για όλη την ενεργή σεξουαλική ζωή, όμως σε αυτές τις ηλικίες δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (άτομα σε ανοσοκαταστολή 18-26 ετών).

Το όφελος είναι σημαντικό ακόμη και αν, όπως είναι πιθανό, αυτές οι γυναίκες έχουν ήδη μολυνθεί από έναν ή περισσότερους τύπους του ιού HPV. Το εμβόλιο αναμένεται να τις προφυλάξει από άλλους τύπους του ιού HPV στους οποίους δεν έχουν ήδη εκτεθεί αλλά και από πιθανές νέες λοιμώξεις από τύπους του ιού που έχουν ήδη εκτεθεί.

hpv-emvolio-kai-agoria

 

Είναι ασφαλές το εμβόλιο έναντι του HPV;

Στις μελέτες τα εμβόλια έναντι του ιού HPV έδειξαν αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, χωρίς να συνδεθούν αιτιολογικά με καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Η εμπειρία από τη χορήγηση πάνω από 320 εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως επιβεβαίωσε το παραπάνω εύρημα, όπως διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι έγκριτοι Επιστημονικοί Φορείς.

Μπορεί να προστατέψει και τα αγόρια;

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των αγοριών, που επίσης μπορεί να προσβληθούν από τον ιό HPV, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει ήδη τον εμβολιασμό τους. Ο εμβολιασμός των αγοριών έχει ήδη ξεκινήσει μαζικά σε 40 χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και αλλού), ενώ σε

άλλες χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του για λόγους κυρίως οικονομικούς, καθώς πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο εμβολιασμός των γυναικών. Ως εκ τούτου στη χώρα μας το εμβόλιο δεν αποζημιώνεται προς το παρόν στα αγόρια, παρόλο που η προστασία που εξασφαλίζει είναι δεδομένη. Πιο συγκεκριμένα ο εμβολιασμός των αγοριών θα τα προστατεύσει από τα γεννητικά κονδυλώματα και από μορφές καρκίνου, όπως αυτός του πρωκτού. Επιπλέον, εμβολιάζοντας τα αγόρια προστατεύονται έμμεσα και οι ερωτικοί τους σύντροφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον στο σημαντικό περιορισμό της μετάδοσης του πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, στοχεύοντας στην εξάλειψη νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η Αυστραλία ως στόχο με ορίζοντα μόλις δεκαετίας.

Ποια είναι η πρόσφατη έγκριση που πήρε το εμβόλιο;

Ο ιός HPV εμπλέκεται και σε μία άλλη μορφή καρκίνου, τον «καρκίνο κεφαλής και τραχήλου». Ο όρος περιγράφει οποιονδήποτε τύπο καρκίνου που αναπτύσσεται στους ιστούς της περιοχής της κεφαλής ή του λαιμού, (χείλη, γλώσσα, στόμα, λαιμός και λάρυγγα ή φωνητικές χορδές) ή της ρινικής κοιλότητας. Συγκεκριμένα, ο HPV εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 25%-40% των καρκίνων σε αυτές τις περιοχές, προσβάλλοντας κυρίως την περιοχή του στοματοφάρυγγα, ενώ παράγοντας κινδύνου αποτελεί και η χρήση καπνού ή/και αλκοόλ. Η νόσος αφορά και τα δύο φύλα, µε τους άνδρες όμως να είναι σε µεγαλύτερο κίνδυνο, παρουσιάζοντας κατά προσέγγιση τετραπλάσια επίπτωση. Από τον Ιούνιο του 2020, έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ μία διευρυμένη ένδειξη για το εμβόλιο έναντι του HPV, για την πρόληψη του στοματοφαρρυγγικού καρκίνου και άλλων μορφών καρκίνων της κεφαλής/τραχήλου που προκαλούνται από τους συγκεκριμένους τύπους HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58) του εμβολίου. Αντιθέτως στην Ευρώπη ο αντίστοιχος Οργανισμός Φαρμάκων, πριν δώσει την ίδια έγκριση, αναμένει την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης αποτελεσματικότητας του εμβολίου στις χρόνιες λοιμώξεις από HPV στην περιοχή της κεφαλής και τραχήλου (οι οποίες είναι το πρόδρομο στάδιο που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καρκίνου).

Διάβασε ακόμα: 5 βήματα για να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου

Αγαπημένο