ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

15 απλά και εύχρηστα γιατροσόφια για το κρυολόγημα

Αυτά τα σπιτικά γιατροσόφια θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος γρήγορα!
4
'
σπιτικά γιατροσόφια για το κρυολόγημα istockphoto

Όταν έχεις κρυολόγημα συνήθως ακούς διάφορες αντικρουόμενες συμβουλές. Να κοιμάσαι όλη μέρα ή να τρέχεις μέχρι να ιδρώσεις; Να πάρεις βιταμίνη C ή ψευδάργυρο; Βρήκαμε 15 απλά και εύχρηστα γιατροσόφια, βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία, που μπορούν όντως να σε βοηθήσουν. Πολλά από αυτά τα συνιστούν και οι γιατροί!

Τι είναι το κρυολόγημα;

Το απλό κρυολόγημα ή αλλιώς ρινοφαρυγγίτιδα, μπορεί να οφείλεται σε βακτηριδιακή ή ιογενή λοίμωξη που προσβάλει τους ανώτερους αεραγωγούς. Συσχετίζει τη ρινίτιδα (φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση, την καταρροή και την ένρινη ομιλία, με τη φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του φάρυγγα), η οποία προκαλεί πονόλαιμο και βραχνή φωνή. Η Μαρία Γιαννοπούλου, γενική ιατρός επισημαίνει ότι τα παρακάτω γιατροσόφια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος αλλά έχε υπόψη σου ότι θα πρέπει πάντα να αναζητάς τη συμβουλή του οικογενειακού σου γιατρού. Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινωθούν ή γίνουν πιο σοβαρά μετά από δέκα ημέρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον καλέσεις για διάγνωση.

Δες κι αυτό: Γρίπη ή κρυολόγημα; Ξέρεις να το ξεχωρίσεις;

Ποια γιατροσόφια λειτουργούν στο κρυολόγημα

Εικόνα
istockphoto

 

1 Η ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση που επιτυγχάνεται με πολλά υγρά μπορεί να αραιώσει τη βλέννα και να σε διευκολύνει να την αποβάλλεις από τη μύτη και τα ιγμόρειά σου, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των βακτηρίων και των ιών που προκαλούν το κρυολόγημα. Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, απομακρύνει τοξίνες και απόβλητα, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και μειώνει την ευαισθησία στο κρυολόγημα. 

2 Τα ζεστά υγρά

Τα υγρά γενικώς είναι απαραίτητα στο κρυολόγημα, αλλά τα ζεστά ροφήματα είναι καταπραϋντικά επειδή σε ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του βήχα και του πονόλαιμου. Για ανακούφιση από ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, βήχα και άλλα, φτιάξε ένα αφέψημα από τζίντζερ και μέλι. Και τα δύο έχουν αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρυολόγημα: Φτιάξε τη σπιτική συνταγή

  • 1 ρίζα φρέσκια τζίντζερ, τριμμένο
  • Χυμός από 1 λεμόνι και το ξύσμα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι  

    Οδηγίες
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα πρόσθεσε το φρέσκο τζίντζερ, ρίξε μέσα τρία φλιτζάνια νερό και άφησέ το να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το τζίντζερ.
  • Μόλις γίνει αυτό, ρίξε το νερό με το τζίντζερ σε ένα ψηλό ποτήρι και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και το μέλι. Άφησε το για λίγο.
  • Στράγγιξε το μια φορά και πρόσθεσε φύλλα μέντας.
  • Μπορείς να πίνεις αυτό το θεραπευτικό ρόφημα για το κρυολόγημα δύο φορές την ημέρα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μια πρέζα μαύρο πιπέρι για καλύτερα αποτελέσματα.

3 Ο ύπνος

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει ο οργανισμός σου. Έρευνες δείχνουν ότι όταν κοιμάσαι, το σώμα σου παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να προσαρμόσεις το πρόγραμμα ύπνου σου και να ξεκουραστείς, ώστε να καταπολεμήσεις τον ιό του κρυολογήματος.

Εικόνα
istockphoto

 

4 Ο διαλογισμός

Εντάξει, ίσως ο διαλογισμός να μην είναι στην κουλτούρα μας αλλά αν αφήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει, θα διατηρήσεις υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με πολλές έρευνες. Ο καθημερινός διαλογισμός μειώνει το άγχος και σε βοηθά να παραμείνεις ήρεμη. Απλώς κλείσε τα μάτια σου και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά.

5 Ο ρινικός καθαρισμός

Ο ρινικός καθαρισμός απομακρύνει τους λοιμογόνους παράγοντες και βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του βλεννογόνου ως προστατευτικού φραγμού, εμποδίζοντας έτσι το απλό κρυολόγημα να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες βελτιώνει την αναπνοή κατά 47% στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος και τη συνολική κατάσταση της υγείας των ασθενών κατά 45%. Τα μη συνταγογραφούμενα ρινικά σπρέι με φυσιολογικό ορό ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση. Ένα σπρέι αλατούχου διαλύματος ή ένα θαλασσινό υπέρτονο βοηθά στο να διατηρούνται οι ρινικές διόδοι ανοιχτές καθαρίζοντας τυχόν παχύρρευστη ή αποξηραμένη βλέννα με αποτέλεσμα μια πιο ρευστή βλέννα που δεν «μπουκώνει» τη μύτη. Προσοχή όμως, τα ρινικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων είναι αγγειοσυσπαστικά ή αντισηπτικά. Πρέπει να ακολουθούνται οι συνιστώμενες δόσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερδοσολογίας ή ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ρινική ξηρότητα.

Εικόνα
istockphoto

6 Η απομάκρυνση της βλέννης

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δοχείο neti για να ξεπλύνεις σωματίδια ή βλέννα από τη μύτη σου. Το neti αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική της Αγιουρβέδα, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απομακρύνει τη βλέννη. Για τη διαδικασία καθαρισμού θα χρειαστείς ένα δοχείο neti, χλιαρό αποστειρωμένο νερό σε θερμοκρασία σώματος για να γεμίσεις το Neti, 1/3 του κουταλιού αλάτι μη ιωδιούχο. Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει ότι η οσμωτική πίεση του νερού, θα είναι ίση με την πίεση των υγρών του σώματος. Έτσι, αποφεύγεται οποιοσδήποτε ερεθισμός του βλεννογόνου της μύτης. Για να το χρησιμοποιήσεις, λύγισε το κεφάλι σου στο πλάι πάνω από το νεροχύτη και τοποθέτησε το στόμιο του neti στο ρουθούνι σου. Μετά πίεσε, ρίχνοντας το νερό με το αλάτι στο ρουθούνι και άφησέ το νερό να στραγγίσει από τη μύτη. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κι άλλες ανάλογες συσκευέ που θα βρεις στο φαρμακείο. Σε περιπτώσεις έντονων κρυολογημάτων και ρινικής καταρροής, μπορείς να επαναλάβεις τον καθαρισμό της μύτης έως και 3 φορές τη μέρα, για να μειώσεις το ενοχλητικό αίσθημα της ξηρότητας στη μύτη. Επίσης, φρόντισε να μη φυσάς τη μύτη πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σου.

7 Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο

Μπορείς να κάνεις γαργάρες με ζεστό αλατόνερο για να ανακουφιστείς από τον πονόλαιμο του κρυολογήματος. Ρίξε ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και κάνε γαργάρες.

Μάθε επίσης: Αλλεργίες Vs Κρύωμα: Πώς να τα ξεχωρίσεις

8 Ο αφυγραντήρας

Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου για να προσθέσεις υγρασία ενώ κοιμάσαι. Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό στο εσωτερικό της μύτης και του λαιμού. Διατήρησε στο δωμάτιό σου μία μέτρια θερμοκρασία (μικρότερη από 21°C) και ένα συγκεκριμένο επίπεδο υγρασίας στον αέρα (μεταξύ 80 και 90%), ώστε να καθαρίσουν οι εκκρίσεις στους αεραγωγούς και να μειωθεί ο βήχας. 

9 Οι εισπνοές ατμού

Εάν έχεις βουλωμένη μύτη, κάνε ένα ζεστό μπάνιο με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου ή ένα πολύ ζεστό ντους, εισπνέοντας τους υδρατμούς, θα σε βοηθήσει στο να αναπνεύσεις καλύτερα. Μπορείς επίσης να κάνεις εισπνοές ατμού από ένα μπολ με ζεστό νερό. Η εισπνοή ζεστού (όχι καυτού) ατμού μπορεί να κάνει τη βλέννα πιο αραιή και ρευστή ενώ συμβάλλει στην απόχρεμψη των εκκρίσεων.

Μάθε: Κορονοϊός: Πώς θα καταλαβεις ότι έχεις κολλήσει το στέλεχος Δέλτα

10 Ο ψευδάργυρος

Τρίψε στο λαιμό και το στήθος σου κάποια κρέμα που να περιέχει ευκάλυπτο, μενθόλη και καμφορά και εισέπνευσέ το για να ανακουφίσεις τον βήχα και το κρυολόγημα. Επίσης πάρε ψευδάργυρο επειδή βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των T- λεμφοκυττάρων. O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίσεις τη βιταμίνη A, η οποία επίσης συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα. 

Εικόνα
istockphoto

 

11 Η θέση του ύπνου

Όταν ξαπλώνεις οριζόντια, η βλέννη πηγαίνει στο λαιμό και καταπίνεται ασυναίσθητα. Η αίσθηση ότι η βλέννη συλλέγεται στον λαιμό και κατεβαίνει από το πίσω μέρος της μύτης λέγεται «οπισθορρινική καταρροή». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και βήχα. Στήριξε το κεφάλι σου με μαξιλάρια για να βοηθήσεις τη βαρύτητα να λειτουργήσει. Ο ύπνος σε κεκλιμένη γωνία επιτρέπει στο υγρό που βρίσκεται στα ιγμόρειά σου να συνεχίσει να ρέει και έτσι να αποφύγεις τη συμφόρηση.

12 Οι τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό

Οι τροφές με βιταμίνη C συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωση. Φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια, αλλά και λαχανικά όπως μπρόκολο και κόκκινες πιπεριές, έχουν αρκετή βιταμίνη C. Επίσης κατανάλωνε τσάι από βότανα με μέλι που καταπραύνει τον πονόλαιμο, μπαχαρικά, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς και ζωμούς κρέατος, που περιέχουν πρωτείνες και συμβάλλουν κι αυτές στη μείωση των συμπτωμάτων.

Διάβασε: Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό - Η χρυσή τριάδα που πρέπει να προτιμήσεις

Εικόνα
istockphoto

 

13 Το σκόρδο

Πολλές σπιτικές θεραπείες ορκίζονται στα οφέλη του σκόρδου για το κρυολόγημα. Μελέτη με επικεφαλής τη διατροφολόγο Meri Nantz του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, βρήκε ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα ενός κρυολογήματος.

14 Οι βρεγμένες κάλτσες! (Σοβαρά)

Αυτή η μέθοδος βελτιώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, τους πονοκεφάλους και την αϋπνία. Η ιδέα είναι ότι όταν βάζεις κρύες βρεγμένες κάλτσες στα πόδια σου, η κρύα θερμοκρασία κάνει το αίμα να κυκλοφορήσει προς τα πόδια για να τα ζεστάνει. Αυτή η μορφή «μικροκυκλοφορίας» εκτελεί ακριβώς τη λειτουργία του κυκλοφορικού, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Αν και δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη μέθοδο, πολλοί τη βρίσκουν χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος (αλλά μην την υπολογίζεις ως την πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις). Για να το κάνεις βούτηξε τα πόδια σου σε ζεστό νερό, βρέξε με κρύο νερό ένα ζευγάρι κάλτσες και στύψε το στο νεροχύτη και βάλε τες αμέσως στα πόδια σου.

15 Η παραμονή σου στο σπίτι

Είναι εξίσου σημαντικό να αποτρέψεις τη μετάδοση του ιού της γρίπης στους φίλους και την οικογένειά σου. Μείνε σπίτι για να μη μεταδώσεις τον ιό του κρυολογήματος στους γύρω σου.

Πηγές
«Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων», Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

 

Δες περισσότερα: Καλός γιατρός: Πώς να τον εντοπίσεις

Αγαπημένο