ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τηλεργασία και ψυχολογία: Πώς επηρεάζει το ένα το άλλο σύμφωνα με έρευνα

Τι ρόλο παίζει η τηλεργασία στην ψυχολογική σου κατάσταση;
3
'
tilergasia-psixologia

Αν είσαι εργαζόμενος με τηλεργασία, σίγουρα έχεις αναπολήσει τις ημέρες που ντυνόσουν όμορφα για να πας στο γραφείο, έστω και μία φορά. Σίγουρα έχεις σκεφτεί πόσο ωραία θα ήταν να επέστρεφες στο γραφείο σου, και να μπορέσεις να μιλήσεις ξανά με τους συναδέρφους σου, ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν την δουλειά σας. Αυτές οι σκέψεις, δεν είναι διόλου τυχαίες γιατί σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Τhe Conversation, η τηλεργασία παίζει σημαντικό ρόλο στην γενικότερη ψυχολογία και ευεξία σου.

Πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι έχουν μυοσκελετικούς πόνους λόγω τηλεργασίας, και πάνω από το 50% τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία τους και την προσωπική τους ζωή.

tilergasia-psixologia-apodotikotita

Τηλεργασία και ψυχολογία: Πώς συνδέονται;

Σε έρευνα που έγινε το 2017, πριν ακόμα ο ιός μπει στην ζωή μας, οι εργαζόμενοι που είχαν ξεκινήσει ήδη την τηλεργασία ανέφεραν ότι σε ποσοστό 41%, είχαν αυξημένο στρες σε σύγκριση με εκείνους που δούλευαν από το γραφείο τους. Ο επικεφαλής της έρευνας, Wladislaw Rivkin, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Aston ανέφερε σχετικά: «Το παραπάνω είναι λογικό, αν σκεφτούμε πως φεύγοντας από το γραφείο ουσιαστικά ''κλείνουμε'' την ημέρα εργασίας μας, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει αν εργαζόμαστε από το σπίτι». Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η τηλεργασία προωθεί κατά κάποιο τρόπο την κοινωνική απομόνωση, κάτι που από μόνο του δεν είναι ευχάριστο για την ψυχολογία μας.

tilergasia-psixologia-erevna

Η γενική μας ψυχολογία όμως, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοτικότητά μας. Με μαθηματική ακρίβεια, ένας εργαζόμενος με κακή ψυχολογία αποδίδει λιγότερο σωστά από κάποιον που είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος κανόνας μάλιστα ισχύει και στην παραγωγικότητα. 

Σίγουρα είναι δύσκολο το να διαχωρίσεις την δουλειά από την προσωπική σου ζωή, ή το να μην μπεις σε πειρασμό να απαντήσεις σε ένα εταιρικό email εκτός ωραρίου εργασίας, ειδικά αν αυτή η διαδικασία γίνεται από το σπίτι σου, όμως για την ψυχική σου ευεξία, αυτό είναι απαραίτητο.

Φυσικά, ο τρόπος που θα το κάνεις είναι καθαρά στην δική σου ευχέρεια, αφού δεν υπάρχει κανόνας που να ισχύει για όλους. Όμως, το μόνο βέβαιο είναι πως μόλις βρεις την δική σου «πεπατημένη» τότε θα δεις βελτίωση και στην προσωπική σου ζωή αλλά και στην εργασία σου. Perfect match δηλαδή!

Αγαπημένο